ברמן - זו יכולה להיות עבודה לכל החיים
עבודה מאחורי הבר נחשבת בישראל למקצוע זמני, שמאפיין צעירים בדרך כלל. אבל לא כך במקרה של בר שירה בן ה-36, שעובד כברמן כבר 15 שנה. בטור אישי הוא מספר מה הכישורים הנדרשים ומדוע - בניגוד למה שחושבים ההורים - זו יכולה להיות גם "עבודה של גדולים"
שמי בר שירה, אני בן 36 ועובד כברמן כבר 15 שנה. הרומן שלי עם עולם האירוח והמשקאות התחיל בטיול אחרי הצבא, כאשר בתחנה האחרונה לפני חזרתי לארץ ביליתי שבועיים אצל חבר בניו יורק. הוא עבד בבר ג'אז קטן בווילאג' ובפעם הראשונה שבאתי לבקר אותו בעבודה הרגשתי ניצוצות באוויר. האנרגיה והכריזמה שהוא הקרין מאחורי הבר הייתה מחשמלת.
- לכתבות נוספות בערוץ קריירה
עוד לפני שחזרתי, בזמן הטיול הגדול, נרשמתי ללימודי משפטים באוניברסיטת ת"א - בכל זאת צריך לעשות תואר כדי לרצות את אימא ואבא ולעשות משהו רציני כש"אהיה גדול". החלטתי שבין לבין אני אעביר את הזמן במקצוע הזה- ברמן - שמהצד נראה לי כל כך מגניב.
אמנם, העולם מאחורי הבר לא קל, עם שעות רבות על הרגליים וסיום העבודה בשעות שהרבה אנשים מתעוררים בהם - אבל בהחלט מרגש ומסעיר. מי שנהנה לארח אחרים, להיות מרכז העניינים, ליצור ולשמח - אין ספק שהבר הוא אחד המקומות המדהימים עבורו. הסטיגמות על הברמנים - שהם רק שותים או מחפשים בחורות - חלקית בלבד במקרה הטוב. הטובים שבהם פשוט נהנים לארח.
אירוח כמו בבית
אז מה זה אומר, בעצם, להיות ברמן מקצועי? בראש ובראשונה - אירוח. ברמן טוב מארח אותך כאילו אתה בביתו שלו, גורם לך להרגיש נוח בכל סיטואציה איתה באת לבר, משחרר אותך מעט וגורם לך ליהנות, לצאת עם חוויות חדשות ובמקרים הכי מוצלחים להכיר אנשים חדשים.
בנוסף, צריך להכיר כל משקה מבין מאות המשקאות הנמצאים על המדפים ובמקררים, עדיף עם איזה סיפור קטן. צריך גם ללמוד רשימה ארוכה של קוקטיילים מוכרים וכיצד להכין אותם, ולהיות מעודכנים בהתרחשויות בעולם, בפוליטיקה, באקטואליה, בספורט ובמוזיקה - כיד לפתח נושאי שיחה עם האורחים.
התפקיד כולל גם יצירתיות - ברמן טוב נמדד ביכולתו ליצור משקאות חדשים עם טעמים נפלאים, מורכבים ויצירתיים, והקריאטיביות חשובה ביותר. בשלבים מאוחרים יותר, התפקיד כולל ניהול צוות, טיפול במלאי סחורה ובספקים ודאגה לתחזוקה שוטפת של הבר והצוות.
פן נוסף הוא התמקצעות - המתבטאת בהשתתפות בתחרויות בינלאומיות כמו וורלד קלאס, הבוחנות את היכולות של הברמן אל מול קולגות בינלאומיים ודורשות ממנו להגיע אל הקצה בכל תחום – יצירתיות, טעם, אירוח, סדר וניקיון ומהירות. תחרויות אלו מאפשרות לברמנים לטייל בכל העולם, להצטרף לקהילה בינלאומית, לקבל השראה ולהעשיר את הידע המקצועי.
עובדים בלילה ישנים ביום
ועכשיו לשאלה המרכזית - כמה מרוויחים במקצוע? האמת - לא מעט. השכר ממוצע של ברמן מקצועי, שעובד 4-5 משמרות בשבוע במקום יוקרתי ומצליח, יכול לנוע בין 8,500 ל-14,000 שקל נטו לחודש - לפני תוספות על ניהול למשל. אין הרבה משרות שמשתכרים בהם ככה.
אופי העבודה לעומת זאת, לא תמיד פשוט. לעבודת לילה ולעבודה במשמרות יש חסרונות, בעיקר בהקשר של חיי משפחה וזוגיות. מצד שני, יש גם לא מעט יתרונות, למשל האפשרות לטפל בילדים לאחר שעות הגן ובית הספר, ארוחות צהריים משותפות וגיחות לסידורים או לים באמצע השבוע. בשונה מהרבה אנשים אחרים - אני לא צריך לקחת יום חופש בשביל ללכת למשרד הפנים.
אמנם חלק מהאגדות האורבניות על הברמנים ההוללים נכונות, ויש כאלו שהעבודה בבר יוצרת להם הזדמנות מצויינת להכיר הרבה אנשים ולהנות מרומנטיקה מדי פעם. עם זאת, הבר הוא קודם כל מקום מקצועי בו אנחנו אמונים על העברת חוויה ואירוח מושלם לאורח שמולנו.
לא רק מקצוע זמני
מספר המקומות והתפקידים שעברתי בשנותי כברמן, יכולים למלא קורות חיים שלמים. אשתקד זכיתי בתחרות וורלד קלאס הראשונה שנערכה בארץ - תחרות שנתית המקבצת אליה את 50 הברמנים הטובים ביותר בתבל. בעקבות זאת פתחתי עם שותף את הבר עליו חלמתי לאורך השנים ויש לי מסעדה נוספת בדרך.
אמנם אנחנו, הברמנים, עדיין לא מבוקשים כמו השפים - אבל זו הדרך שלי. היא ארוכה ומלאה בתשוקה ועבודה קשה - אבל בניגוד למה שחשבו ההורים, לא מדובר רק במקצוע זמני, בדרך ל"עבודה של גדולים".
העצה הכי טובה שאני יכול לתת לאלו שהתחום מעניין אותם, היא לבחור במסלול קריירה שבו נמצאים האנשים הרציניים והטובים ביותר, שיכולים ללמד אתכם הכי הרבה. נכון - לא תמיד יהיה שם הכסף המהיר, אבל זה בית ספר הטוב ביותר והדרך הבטוחה לקריירה ארוכת שנים ששכרה בצידה.
הכותב הוא מבעלי האימפריאל בר בתל אביב וזוכה תחרות וורלד קלאס ישראל לשנת 2014. היום (ג') נערכת תחרות וורלד קלאס ישראל לשנת 2015, בהובלת חברת IBBLS