שתף קטע נבחר

שכר המינימום בענף הבנייה יעלה ל-5,600 ש'

ההסתדרות, הקבלנים ומשרד הכלכלה חתמו על הסכם קיבוצי שיעלה את שכר המינימום בענף הבנייה בשלוש פעימות עד לשנת 2017. דרעי הודיע שיקדם צו הרחבה באופן מיידי, שיחיל את ההסכם על כל עובדי הבניין בישראל, כ-200 אלף איש - ישראלים, פלסטינים וזרים. יו"ר ההסתדרות: "ההסכם משדרג את האטרקטיביות של הענף"

שכר המינימום של עובדי ענף הבנייה בישראל יעלה ל-5,600 שקל בשלוש פעימות, עד לשנת 2017. כך קובע הסכם חדש בענף הבנייה, התשתיות, ציוד מכני הנדסי (צמ"ה) ועבודות ציבוריות, שנחתם היום (ב') על ידי שר הכלכלה אריה דרעי, יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, נשיא התאחדות בוני הארץ ניסים בובליל, ויו"ר הסתדרות עובדי הבניין והעץ איציק מויאל. השכר המעודכן יהיה שווה ערך לשכר שעתי בסך 30.76 שקל.

 

 

ההסכם, שנועד להסדיר את תנאי העבודה בענף, יחול על כלל העוסקים והמעסיקים בענפי הבנייה, מיד לאחר שייחתם צו ההרחבה. דרעי הודיע שיקדם צו הרחבה באופן מיידי, שצפוי להכנס לתוקף בתוך 60 יום. כרגע ההסכם חל על חברי התאחדות בוני הארץ העובדים ישירות בחברות בניה- כ-75 אלף איש. לאחר צו ההרחבה ההסכם יחול על כל עובדי הבניין בישראל, כ-200 אלף איש - ישראלים, פלסטינים וזרים.

  

מרגע כניסת ההסכם לתוקף, שכר המינימום בענף יעלה ל-5,100 שקל בדרגה הראשונה - 450 שקל מעל לשכר המינימום המעודכן במשק, ול-7,000 שקל לעובד בדרגה השמינית המקסימלית. בהתאם להסכמות שהושגו בעבר, הדרגות בענף הבנייה ניתנות לעובדים לפי מספר שנות הוותק שלהם בענף (ולא לפי מספר שנות העבודה אצל קבלן מסוים). הפעימה השנייה של ההסכם תחול תוך שנה מיום כניסתו לתוקף ושכרו של העובד בדרגה הראשונה יתעדכן ל-5,200 שקל. ב-1 בדצמבר 2017 תיכנס לתוקף הפעימה השלישית ושכר המינימום של עובד בדרגה הראשונה יתעדכן ל-5,600 שקל. 

 

 

בכל הפעימות הצפויות, תוספות השכר יתווספו לכל הדרגות בענף. כך למשל, שכר המינימום של עובד בדרגה השמינית יעמוד ב-2017 על 7,500 שקל. בכל מקרה שבו שכרו הנוכחי של העובד יהיה גבוה יותר מהדרגה המקסימלית - הוא יקבל תוספת בגובה ההפרש בין שכרו לבין הדרגה הגבוהה ביותר בטבלת השכר, על מנת שלא תהיה כל פגיעה בזכויותיו.

 

ההסכם גם קובע שיפור בשכרם של מנהלי העבודה בענף, שיהיו זכאים לשכר מינימום התחלתי בגובה של 10,000 שקל תוך שנתיים ממועד תחולת ההסכם. ההסכם גם קובע תוספת דרגה לטבלאות השכר של עובדי השיפוצים, כך שכל עובדי שיפוצים מדרגת השכר השלישית, ישובצו בדרגת שכר גבוהה יותר באופן אוטומטי. כך למשל, עובד שיפוצים בדרגה שלוש, ישודרג לדרגה הרביעית וכבר מהפעימה הראשונה שכר המינימום של עובד זה יעמוד על 6,000 שקל.

 

בטיחות והשקעה בהון אנושי

באשר לתחום הבטיחות בענף - המאופיין בשיעור גבוה במיוחד של תאונות עבודה - נקבע כי כל מעסיק מחויב לפעול למען יישום קפדני של החוקים והתקנות בנושא.

 

ההסכם כולל גם סעיף המתייחס להשקעת המשאבים הדרושה לשם פיתוח ההון האנושי בענף, כאשר כל מעסיק יפריש על חשבונו 0.8% לחודש מהשכר התעריפי של עובדיו לקרן לעידוד ופיתוח הענף. קרן זו תהיה אחראית על נושאים הקשורים להשתלמויות מקצועיות, ימי עיון ומלגות, באמצעות הסתדרות עובדי הבניין והעץ. עובד שישלים קורס הכשרת מנהלי עבודה, יקבל מענק עידוד בגובה 10,000 שקל מהמעסיק ומהקרן.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בנוסף, עוגנו מכסות ימי מחלה והבראה גבוהות מהמקובל במשק ופיצוי על ביטול עבודה עקב פגעי מזג האוויר. עוד נושאים שהוסדרו במסגרתו: זכאות לביגוד על חשבון המעסיק ותשלומי אש"ל בהתאם לשיעורי קצובת הכלכלה שנקבעו בתקנון שירות המדינה, ומתן שי לחג פעמיים בשנה בשווי כולל של 500 שקל.  כנוסף נקבע מנגנון פיטורים מסודר המחייב היוועצות עם ההסתדרות. 

  

"חיזוק מעמד העובדים"

בהסתדרות ציינו כי ההסכם הנוכחי לא גורע מההוראות של ההסכם הקודם, שנחתם ב-2010, ומהתוספת להסכם משנת 2011. המשמעות: שבוע העבודה בענף ימשיך להיות שעה אחת פחות משבוע העבודה הנהוג במשק, כלומר 42 שעות שבועיות במקום 43, כל העובדים שהשלימו 3 שנות עבודה בענף יהיו זכאים לקרן השתלמות, והפרשות המעביד יעמדו לכל הפחות על 2.5% מהשכר עד לשיעור מקסימלי של 7.5% במקרה של מנהלי עבודה.

 

כמו כן, כל העובדים זכאים לפנסיה מקיפה מהיום הראשון ולמכסת ימי חופשה שנתית גבוהה יותר מהמקובל במשק. כך למשל, עובד במתכונת שישה ימי עבודה בשבוע בעל ותק מעל 9 שנים בענף, יהיה זכאי ל-26 ימי חופשה שנתית. 

 

שר הכלכלה והשר לפיתוח הנגב והגליל, אריה דרעי, אמר בעת החתימה, כי "מדובר בהסכם תקדימי, שנותן מענה לכל הענף הבנייה. לראשונה, אנחנו שוברים את המחסום של 30 שקל לשעה ואני שמח שאנחנו מתחילים דווקא בבניין. בענף הבנייה חסרות ידיים עובדות והעלאת השכר היא הדרך הטובה ביותר לייצור תנאי עבודה טובים. אני משוכנע שההסכם יגרום לחתימת הסכמים נוספים וכבר הודעתי לשר האוצר על כוונתי להעלות את שכר המינימום הכללי במהלך 2017".

חותמים על ההסכם - בובליל, דרעי, ניסנקורן ומויאל (מימין לשמאל) (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
חותמים על ההסכם - בובליל, דרעי, ניסנקורן ומויאל (מימין לשמאל)(צילום: עידו ארז)
 

בובליל ציין כי "ענף הבנייה זקוק היום, יותר מאי פעם לתוספת גדולה של עובדים בדגש על העובדים בעבודות הרטובות, עבודות הבסיס. הסכם זה הוא צעד נוסף שמאפשר להבטיח שכל עובד ועובד שיצטרף לענף, יזכה לזכויות יתר אלו. אנו מצפים שממשלת ישראל תסייע לנו למלא את השורות".

 

ניסנקורן מסר, כי "ההסכם החדש בענף הבנייה מביא לחיזוק מעמד העובדים, תוך דאגה לכבודם האנושי ושמירה על ערך השוויון. הסכם זה משדרג את האטרקטיביות של הענף ועוזר להבטיח עתודה איכותית של עובדים למען עתיד בניית הארץ". יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והעץ, יצחק מויאל, הוסיף כי "ההסכם החדש הוא בשורה אמיתית מאחר והוא מספק לעובדים שכר משמעותי ואופק תעסוקתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
צילום: עידו ארז
צילום: עידו ארז
שר הכלכלה אריה דרעי. "הסכם תקדימי"
צילום: עידו ארז
מומלצים