קרקע מרכז הקליטה נמכרה ללא אישור נדרש
ל-ynet נודע ששטח מרכז הקליטה במבשרת ציון הועבר לקופת פנסיה ותגמולים של עובדי הסוכנות היהודית, ללא אישור מתאים. יותר מ-1,300 עולים מאתיופיה שמתגוררים שם נותרו ללא פתרון. רשות מקרקעי ישראל פנתה לוועדה לביקורת המדינה: המכירה לא הובאה לדיון. יו"ר הוועדה קארין אלהרר: "התנהלות מבזה"
מכירת הקרקע של מרכז הקליטה במבשרת ציון לקופת הפנסיה של עובדי הסוכנות היהודית התנהלה ללא האישור הנדרש של המוסדות המתאימים ברשות מקרקעי ישראל. כך עולה ממכתב ששלחה היועצת המשפטית של מחוז ירושלים ברשות, עו"ד רות אפריאט, ליו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), והגיע לידי ynet. הצהרה זאת שופכת אור על השאלה כיצד עברה קרקע ציבורית לבעלות של קופת הפנסיה של עובדי הסוכנות.
באפריל 2014 פורסם ב-ynet שהקרקע במבשרת ציון נמכרה לקופת הפנסיה והתגמולים של עובדי הסוכנות היהודית, ושזו פרסמה הזמנה לקבלת הצעות רכישה במטרה למכור אותה לקבלנים המעוניינים לבנות במקום שכונת מגורים. כל זאת בזמן שהרשויות לא מצאו פתרון דיור ליותר מ-1,300 עולי אתיופיה המתגוררים במרכז, ושלא ברור מה יעלה בגורלם אם עסקת המכירה תושלם.
השנה עתרה התנועה לאיכות השלטון לבג"ץ בבקשה לבדוק את תקינות ההליך. אנשי רשות מקרקעי ישראל טענו בתגובה שאין בידיהם פרוטוקולים של הישיבות שבהן הוחלט על העברת הקרקע. בדיון הראשון בנושא שנערך בוועדה לביקורת המדינה לפני כשבועיים הודיע המבקר יוסף שפירא כי יבדוק את התנהלותה של הרשות בהעברת קרקעות של מרכז הקליטה.
במכתב שנשלח לח"כ אלהרר לקראת דיון שני בנושא, שיתקיים היום (יום ג') בוועדה לביקורת המדינה, כתבה עו"ד אפריאט: "מבדיקה נוספת ומדוקדקת שנערכה על ידנו לאחר הדיון בוועדה, נמצא כי העסקה עם הסוכנות בשנת 2005 נדונה ואושרה בוועדות הפטור של רשות מקרקעי ישראל (לרבות בהרכב של הנהלת הרשות המורחבת), אך לא הובאה לדיון ולאישור בוועדת הפטור של מועצת מקרקעי ישראל וזאת מסיבה שטרם הובהרה ונבדקת בימים אלו, כמו גם הצורך בהבאת העסקה לאישור ועדת המשנה של המועצה".
עם זאת הוסיפה עו"ד אפריאט: "יובהר כי במהלך השנים שחלפו מאישור העסקה בהנהלת הרשות התייחסה רשות מקרקעי ישראל אל העסקה האמורה ואל העברת הזכויות מהסוכנות לקופה לתגמולים כמעשה עשוי, וזאת אף העמדה שהוצגה בפני כבוד הוועדה. יחד עם זאת, משנמצא כי העסקה לא הובאה לדיון בועדת הפטור, מצאנו לנכון לעדכן את כבוד הוועדה בנתון זה תוך שבמקביל בוחנת הרשות את הטעם לכך ואת משמעות הדברים".
ח"כ אלהרר אמרה בתגובה: "התנהלות רשות מקרקעי ישראל בעניין היא מבזה. לא ייתכן שאחרי שנים נזכרים פתאום לעדכן שהחלטות מתקבלות בדרך לא ראויה, שלא בצינורות המקובלים וללא דיון מעמיק. מדובר בכספי ציבור ולא ייתכן שזו הדרך להתנהל איתם. אין צורך לחכות לדיון משפטי בעניין, על הרשות להקפיא את כל ההליכים כעת".
עו"ד תומר נאור, המייצג את התנועה לאיכות השלטון בעתירה לבג"ץ, הוסיף: "מצער לגלות שככל שאנחנו מעמיקים אל תוך הפרשה נחשפים גילויים חדשים אשר מעמידים בספק את כל כשרותה של העסקה מלכתחילה. מועצת מקרקעי ישראל היא הדרג שמתווה את מדיניות המקרקעין של מדינת ישראל, אשר מורכב מנציגי ציבור ואשר קיבל את ההחלטה שהעסקה ביקשה לעקוף. לצערי הרב אנחנו לא מופתעים שהיה מי שבחר לעקוף את הוועדה. ובכל מקרה, תגובה זו לא מסבירה איך נעלמו להם הפרוטוקולים של שאר הוועדות אשר כן דנו, לטענת הרשות, במתווה העסקאות".