שתף קטע נבחר

 

המשבר ביוון: מה הלאה? תשובות לשאלות

היום המכריע הגיע וכעת יוון נותרה תלויה באוויר - האם אתונה תפרוש מגוש האירו? מה יצביעו אזרחיה במשאל העם? האם המטבע יתרסק?

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

יוון נכנסת היום (יום ג') לאזור הדמדומים: הבנקים סגורים, אין כסף ואין הלוואות. עד יום ראשון, אז יצביעו אזרחי המדינה אם לקבל את הקיצוצים הכואבים בתמורה למימון שהיא נואשת לקבל. עד יום ראשון, תישאר יוון תלויה בין הפטיש לסדן - בין התמוטטות לבין חילוץ לא ודאי ובין חברות בגוש האירו בן 19 המדינות לבין אפשרות של יציאה מביכה ומשפילה. מה יהיה הלאה?

 

מתי יפוג הדד-ליין?

היום צפוי החלק המרכזי בהסכם תוכנית החילוץ של יוון לפוג. ללא הסכם שישחרר את 7.2 מיליארד האירו הנותרים מאותה תוכנית, אתונה תיאלץ להסתדר בכוחות עצמה. גורם באיחוד האירופי אמר כי לאחר שההסכם יפוג, יידרשו כמה שבועות ללווים - מדינות אחרות בגוש וקרן המטבע הבינלאומית - להכין הסכם חדש.

 

דיוון באולפן: לטווח הארוך - כיצד ישפיע המשבר?    (צילום: ניצן דרור אבי חי )

דיוון באולפן: לטווח הארוך - כיצד ישפיע המשבר?    (צילום: ניצן דרור אבי חי )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


הקרן לא תכריז מיד על חדלות פרעון. כריסטין לגארד, יו"ר קרן המטבע הבינלאומית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הקרן לא תכריז מיד על חדלות פרעון. כריסטין לגארד, יו"ר קרן המטבע הבינלאומית(צילום: רויטרס)
 

היום הוא גם ההזדמנות האחרונה של יוון לשלם את החוב על סך 1.5 מיליארד אירו לקרן המטבע הבינלאומית. אם לא תעשה זאת, תכריז הקרן כי יוון הגיעה למצב של חדלות פירעון. אך זה לא יקרה כל כך מהר. לפי סוכנויות האשראי, פיגור בתשלומים עבור הקרן לא מוביל להורדה מיידית בדירוג לכדי חדלות פירעון.

 

אך הקרן לא תיתן ליוון עוד כסף אם לא תטפל בפיגור בתשלומים. לכן, יוון תהפוך לפגיעה עוד יותר, ותצטרף למועדון המפוקפק של מדינות מתפתחות שמסובכות במלחמות באפריקה ובדרום אמריקה.

 

מה יהיה מחר?

ראש הממשלה היווני אלכסיס ציפרס קרא לקיום משאל עם ביום ראשון. היוונים יתבקשו להחליט אם הם תומכים בתוכנית החילוץ שהציעו הלווים שכוללת קיצוצים בתקציבים והעלאות מסים בתמורה לשארית כספי ההלוואות שנותרה בתוכנית החילוץ המקורית.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
הצבעת "לא" תוביל ליציאה מהגוש (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הצבעת "לא" תוביל ליציאה מהגוש(צילום: EPA)

ציפרס מצדו מפציר בעמו להצביע "לא". אך המלכוד הוא שכאשר תגיע ההצבעה, תוכנית החילוץ של יוון תפוג. לכן טכנית, היוונים יצביעו על הצעה שתוקפה כבר פג. ז'אן קלוד יונקר, נשיא הנציבות האירופית, הפציר ביוונים להצביע "כן". ניצחון של קולות ה"לא" - נגד התוכנית - משמעו יציאה מגוש האירו עבור יוון משום שלמדינה לא ייוותר אף סיוע פיננסי מחוצה לה.

 

כמה מומחים טוענים כי הצבעת "כן" תביא לחידוש השיחות. יורג קרמר, הכלכלן הראשי בקומרצבנק, אמר כי "אם אזרחי יוון יצביעו בעד הפשרה, חברות האירו לא יוכלו להתעלם מכך ויחדשו את המשא ומתן".

 

עם זאת, הצבעה כזו עשויה להביא להתמוטטות הממשלה היוונית, משום שלא ברור אם היא תרצה או תוכל להגיע לעסקה חדשה עם הלווים, לאחר השמעת הרטוריקה הקשה כלפם.

 

האם ניתן עדיין להגיע לעסקה שתציל את יוון?

טכנית, כן. פייר מוסקוביצ'י, כלכלן באיחוד האירופי, אמר אתמול כי עסקה חדשה עשויה להיות בהישג יד של ממש. גורמים רשמיים באיחוד והלווים ציינו כי הם עדיין מוכנים לבצע עסקה. אך ציפרס כבר דחה את כל הצעותיהם וטען כי הן לא יעילות.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

האם יוון תעזוב את גוש האירו?

רבים רואים את החלטת יוון לסגור את הבנקים כצעד לעזיבת גוש האירו. הבעיה בבנקים היווניים היא סימן רע מאוד משום שהממשלה היוונית תצטרך מיליארדי אירו כדי לחלץ אותם בעצמה ללא תמיכה בחוץ. עד יום ראשון מחזיק הבנק האירופי המרכזי (ECB) את הבנקים מעל פני המים באמצעות העלאת אשראי החירום בעקבות הוצאת החסכונות מהם.

הבנקים נותרו סגורים  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הבנקים נותרו סגורים (צילום: רויטרס)
 

כלכלה מודרנית צריכה בנקים מתפקדים ועבור יוון המשמעות היא הדפסת מטבע חדש ושימוש בו על מנת להציל את המערכת הבנקאית. אולם ליוון תהיה גם בעיה לשלם את חשבונותיה - משכורות ופנסיות. לכן אתונה החלה לדחות תשלומים, כחלק מהצעד הראשון להכרת מטבע חדש.

 

אם יוון תעזוב את גוש האירו, האם המטבע יתמוטט?

כלכלנים רבים סבורים שלא.

 

משום שבעיותיה עם החוב הממשלתי החלו עוד ב-2009, בנה מאז גוש האירו צעדים "מונעי-משבר".

 אלה כוללים חיסכון גדול לחילוץ ממשלות שייקלעו לבעיות והצעה מטעם ה-ECB לקנות את אגרות החוב של הממשלות העומדות בפני לחץ בשווקים. קרן הבנק שרוכשת אג"ח מכילה כבר 1.1 טריליון אירו. והבנק האירופי המרכזי צפוי לנקוט צעדים נוספים כדי לשמור שבעיותיה של יוון לא יתרחבו אל מחוצה לה.

 

בטווח הארוך כמה מומחים חושבים כי עזיבת יוון תיצור תקדים רע. המשקיעים עשויים לחשוב שמדינות אחרות יעזבו בעקבותיה וידרשו ריבית גבוהה בבואן להלוות למדינות אחרות כספים. מהלך כזה יפגע במדינות פיננסית ובטווח הארוך גם הן ייאלצו לנטוש את הגוש בשעת צרה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מפציר ביוונים להצביע "לא". ציפרס
צילום: EPA
מומלצים