שתף קטע נבחר
 

פרידה ממוצץ ובקבוק: כך תגמלו את הילדים

הילד הגיע לגיל שנה ועדיין לא מוכן לוותר על בקבוק בלילה? הילדה בת 4 והמוצץ עדיין כל כך משמעותי? מתי נכון לגמול וכיצד עושים זאת בצורה נכונה ובלי דרמות גדולות? עצות להורים נחושים - שלב אחר שלב

בחודשים הראשונים אחרי הלידה לתינוק יש צורך עז למצוץ עקב רפלקס מציצה מוגבר. אצל תינוק יונק היניקה מאפשרת מענה לצורך, אך ברגע שתינוק לא יונק הוא נעזר במוצץ ובבקבוק.

 

לקראת גיל חצי שנה רפלקס המציצה הולך ופוחת, אך התינוק רגיל להיעזר במוצץ, בבקבוק או בהנקה על מנת להרגיע את עצמו ולעיתים רבות גם בכדי להירדם. אמנם, זה נוח ומקל לדעת שיש דרך מסוימת להרגיע את התינוק אך פעמים רבות ההקלה הופכת לקושי ותלות.

 

עוד בנושא:

העיקר שיאכל? טעויות של הורים בתזונת תינוקות

חלומות מפחידים: "אמא, יש מפלצת בחדר"

"הצילו, גנב!": 7 דרכים להתמודד עם חרדות ילדים

 

איך נוודא שתלות אכן מקלה ולא מקשה או תקשה עלינו בעתיד? לקראת גיל חצי שנה, ברגע שקיימת אצל התינוק היכולת המוטורית והוא מסוגל לתפוס חפצים לבדו, נלמד אותו להחזיק את המוצץ או הבקבוק בעצמו ולהכניס אותם לפה.

 

עם המוצץ נעשה זאת במהלך היום ונתחיל בלתת לו את המוצץ ביד ונכוון לכיוון הפה. לאחר מכן, כשהוא לומד לזחול ולשבת נצביע על המוצץ ונדרבן אותו לקחת אותו. נדאג לעשות זאת בעקביות גם בזמן ההשכבה וגם בלילה. את הבקבוק חשוב לוודא שהוא שותה בעצמו בהשגחה מחוץ למיטה ולא נרדם בעזרתו, וכך נמנע התעוררויות מיותרות במהלך הלילה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

גמילת לילה

גמילה מבקבוק בלילה תעשה עד גיל שנה וזאת במידה והתינוק אוכל טוב ובמשקל תקין. זכרו כי לרוב הקימה בלילה לבקבוק בגילאים אלו מונעת מהרגל ולא מרעב, ברגע שישתנה ההרגל הוא לא יחוש צורך לקום וישן טוב יותר בלילה.

 

מה עושים? במידה והוא שותה מספר בקבוקים במהלך הלילה נוריד תחילה את כמות התמ"ל בכדי להרגיל את הקיבה. לאחר מכן, ביום של הגמילה נכין אותו לאורך היום. נסביר לו שכמו אמא ואבא גם הוא כבר לא זקוק לבקבוק בלילה, ותאמינו שהוא מבין גם אם אין לו עדיין את היכולת להגיב חזרה.

 

נחזור על הדברים לפני השינה על מנת לתזכר. הכנה מראש גם בגילאים צעירים, מבהירה את הכוונה שלנו מולו אך בעיקר מחייבת אותנו. ברגע שהבטחנו לו שהיום הוא לא יקבל בקבוק בלילה חשוב שנדבוק בכך, גם בכדי לא לבלבל אותו אך גם בכדי שנעמוד מאחורי מה שהבטחנו.

 

במידה והוא מתעורר באמצע הלילה על מנת לשתות, וסביר שזה מה שיקרה, ניכנס אליו לחדר ונרגיע אותו, נשקף לו את הקושי שלו - "אני יודע/ת שאתה רוצה בקבוק אך תקבל בקבוק כשנקום". נחבק, נרגיע, נלטף אך לא ניתן בקבוק.

 

גם אם בסופו של דבר יהיה לילה לבן והוא יירדם על הידיים זה בסדר. החשיבות של הלילה הראשון היא ויתור על הבקבוק, בלילה הבא כבר יהיה קל יותר והוא יסתפק בלחישות וליטופים על מנת להירדם.

 

חשוב לא לנסות להחליף את התמ"ל במים או תה. התינוק נעזר במציצה על מנת להירדם, ולכן הכוונה היא וויתור על הבקבוק. אם אתם חוששים שהוא צמא ניתן להציע לו מים בכוס או בבקבוק ספורט.

 

גמילת יום - לקבל החלטה ולדבוק בה

במידה ואתם מרגישים שהבקבוק לא פוגע בהתנהלות של ילדיכם, הוא אוכל טוב ואתם שלמים עם הבקבוק תאפשרו זאת אך זכרו שהגמילה לרוב לא תבוא מצידם וזה תפקידנו להנחות אותם ולהאמין בהם שהם מסוגלים גם ללא הבקבוק והמוצץ, ולכן צריך לקבל החלטה ולדבוק בה.

 

לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

יחד עם הגמילה בדקו כמה אתם מאפשרים להם להיות עצמאיים בבית בהתאם ליכולת שלהם. אל תמהרו לסייע להם לעשות פעולות יומיומיות, תנו להם להתנסות וגם לחוות תסכול לעיתים. עצמאות ומטלות המתאימות לגיל ולאופי ילמדו אותם לסמוך על עצמם ולהתמודד עם הגמילה טוב יותר.

 

לבסוף, וודאו כי אתם לא נמנעים עקב החשש להתמודד עם הגמילה או החשש שויתור על הבקבוק יוביל לרעב בלילה. ברגע שמוותרים על הבקבוק אוטומטית ארוחת הערב הופכת משמעותית יותר.

 

פרידה סופית - זורקים לפח

תחליטו על יום ותאמרו יום לפני כי ממחר אין יותר מוצץ/בקבוק ונפרד מהם כמו שצריך. ספרו לגננת, סבתא, חבר כי היום הוא יום מיוחד בו הילד הופך לגדול ונפרד מכל המוצצים/בקבוקים שלו. פעולה זו תעצים ותדרבן לקראת הגמילה.

 

לאחר שאספתם את כל המוצצים/בקבוקים עשו טקס פרידה לפי הסגנון הביתי. לאחר הפרידה ניתן לרדת יחד לפח השכונתי ולזרוק את כל המוצצים/בקבוקים שיש בבית.

 

הכוונה היא בפח השכונתי ולא בפח הביתי כדי שלא תשקלו להוציא איזה מוצץ יחיד מהפח ברגע של חולשה. לאחר הפרידה ישנה סבירות גבוהה כי יתחיל קושי שיכול להתבטא בבכי. זכרו כי הבכי נובע מתסכול שמצריך מאיתנו להיות שם, לעזור להירגע ולהזכיר שזה אכן לא פשוט אך אנחנו יחד איתם.

 

הבכי אינו איזושהי מצוקה גדולה אלא ביטוי לקושי לגיטימי, ולכן חשוב לא לחזור בקלות אחורה אלא להיות שם ולהדגיש את החוזקות, את המסוגלות ואת הבגרות יחד עם חיבוק.

 

כמו שלנו מאוד קשה לוותר על משהו שאנחנו אוהבים או קשורים אליו כך גם הם. זכרו זאת, הכילו את הקושי שלהם, חבקו,הרגיעו, היו שם עבורם אך עדיין האמינו בהם שהם מסוגלים לכך והראו להם את הדרך.

 

תתחילו את הגמילה כשאתם מרגישים שלמים איתה, וכך יהיה לכם קל יותר לחזק אותם ולסייע להם לעשות זאת. הכינו אותם, היו עקביים, ברורים ואסרטיביים. ברגע שתאפשרו פרידה נכונה ולאחר מכן תהיו שם, הם יעברו את הימים הקשים ויהיו מאוד גאים בעצמם על ההצלחה ואתם על הצלחתכם.


הכותבת היא יועצת משפחתית להורות ושינה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תתחילו את הגמילה כשאתם מרגישים שלמים איתה
צילום: shutterstock
מומלצים