מתווה הגז נחשף: דלק ונובל ישלטו רק בלווייתן, נקבעה תקרת מחיר
מתווה הגז שחולל סערה יוצא לאור. שר התשתיות יובל שטייניץ אמר במסיבת עיתונאים כי החברות ייאלצו למכור את החזקותיהן במאגר תמר תוך שש שנים. מאגרי כריש ותנין יימכרו תוך 14 חודשים. המדינה מתחייבת לא לשנות את המתווה בעשור הקרוב
דלק ונובל אנרג'י ימשיכו להחזיק במאגר לווייתן, הגדול ביותר שהתגלה בישראל, אך יידרשו למכור את רוב החזקותיהן במאגרי תמר וכריש-תנין בשנים הקרובות. המדינה קבעה תקרת מחיר והמתווה לא ישתנה במשך עשר שנים. אלו עיקרי מתווה הגז שאותו חשף בצהריים (יום ג') שר התשתיות יובל שטייניץ במסיבת עיתונאים במשרדו בירושלים.
לצפייה במצגת של מתווה ההסכם - הקליקו
סיכומי הדיונים לגיבוש מתווה הגז
"המתווה טוב למדינת ישראל ולאזרחיה", טען שטייניץ. "הוא סביר, אבל קשה מבחינת חברות האנרגיה". לפי ליבת המתווה, "מאגר לווייתן נשאר ללא שינוי בהחזקות - דלק ונובל יהיו שם. הצבנו שם תנאי, המדינה שומרת לעצמה את הזכות, אם יתברר שלא מתפתחת תחרות, תוך עשר שנים מהזרמת המאגר או פחות, אולי חמש שנים, אנחנו שומרים לעצמנו את הזכות לחייב להפריד במאגר את המכירות והשיווק שלהם.
"במאגר תמר המדינה מחייבת את דלק למכור את כל החזקותיה תוך שש שנים. ההנחה שלנו היא שהמאגר יימכר תוך שלוש-ארבע שנים. חברת נובל תמכור חלק מהחזקותיה ותוותר על זכות הווטו שלה כבעלת מיעוט.
"במאגר כריש-תנין, אנחנו מחייבים את דלק ונובל – שגילו את כריש-תנין והשקיעו מאות מיליוני דולרים – אנחנו כאן עושים צעד חסר תקדים, לא רק מחייבים אותם למכור את הכול, אלא גם לעשות זאת תוך 14 חודשים, כשהזמן הסביר שמקובל בעולם הוא שש שנים. אנחנו רוצים עוד מפעיל בכריש-תנין כדי שתהיה תחרות. האינטרסים של מדינת ישראל מחייבים אותי לפגוע במה שנראה כמו הגינות בסיסית".
בעניין מחיר הגז הבהיר שטייניץ כי המחיר של ייצוא הגז הוגבל פעמיים – גם הגבלה פנימית במשק, כך שהמחיר הממוצע של החוזים בישראל הוא מחיר התקרה (כיום כ-5.5 דולר ליחידת אנרגיה), ואילו מחיר הייצוא של הגז לא יהיה נמוך יותר ממה שנמכר לשוק המקומי. "אין פיקוח, אלא הגבלת מחיר", הסביר השר. "אנחנו קובעים תקרת מחיר לשנים הקרובות ואלמנט נוסף שקובע שאי-אפשר למכור בחו"ל יותר בזול מאשר בארץ".
שטייניץ טען עוד כי החברות "נאלצו לקבל על עצמן תנאים קשים, התנאים הקשים ביותר לחברות אנרגיה בכל מדינות המערב". לדבריו, "המתווה קשה לחברות האנרגיה כי אנחנו מטילים עליהן שלוש מגבלות שלא מוטלות בשום מדינה שמפיקה גז: מגבלת הייצוא, המחיר והבעלות".
השר הוסיף כי בזכות ההסכם ישראל תרוויח "כ-100 מיליארד דולר שישמשו לחינוך, ביטחון ורווחה בעשורים הקרובים". בנוסף, הוא הזהיר כי הסתמכות על מאגר תמר בלבד לאספקת גז לחשמל עלולה להיגמר ב"קטסטרופה למשק ולמדינה" במקרה של תקלה. "מחיר הגז בישראל הוא מהנמוכים ב-OECD, ויישאר מהנמוכים", הדגיש השר.
שטייניץ הוסיף ואמר: "אני מסתכל בדאגה רבה על כך שמחפשים גז נוסף בקנדה ובארצות הברית, קודחים פה לידנו בקפריסין, בלבנון, ובמצרים ובמדינת ישראל כבר חמש שנים אף חברה בינלאומית לא מחפשת גז. אם אנחנו כאלה פראיירים, איך זה שחברות הגז מעדיפות לקדוח במדינה בעייתית כמו לבנון או בקפריסין ואלינו אף חברה לא הגיעה? כנראה מדינת ישראל לא כזו פראיירית".
השר אמר בפתח דבריו כי אם נמשיך להתעכב הנזקים יהיו קשים. "השאלה שצריך לשאול זה על פשר העיכובים. העובדה שמאגר הגז הגדול ביותר של ישראל – מאגר לווייתן – מעוכב כבר שנים בפיתוח, היא זו שצריכה לעורר סימן שאלה. מדוע מאגר שהתגלה ב-2010, לא התחילו אפילו בפיתוח שלו. אם נמשיך להתעכב, הנזקים יהיו קשים". לדבריו, "במאגר לווייתן אזרחי המדינה יקבלו קרוב ל-70 אחוז וחברות האנרגיה רק את השליש הנותר".
לצד שטייניץ השתתפו במסיבת העיתונאים שמתקיימת במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים בירושלים גם יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל, ראש רשות המסים משה אשר, ראש אגף תקציבים אמיר לוי, יו"ר רשות הגז אלכסנדר וורשבסקי ואיתן ששינסקי.
בהמשך לחשיפת מתווה ההסכם, אתר משרד האוצר פרסם היום את הפרוטוקולים של הדיונים. כמו כן, בזמן הצגת המתווה, מניות חברות חיפושי הגז נסחרו בירידות של אחוז עד שני אחוזים, למעט מניית חברת "ישראמקו" שנסחרה ביציבות משום שהיא תמשיך להחזיק, לפי המתווה המוצע, בשיעור החזקותיה הנוכחי במאגר תמר – 29% מהמאגר.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס מוקדם יותר למתווה הגז בפגישה עם שר החוץ האיטלקי פאולו ג'נטילוני: "היום אנחנו מציגים אחרי שנים של דיונים את המתווה המפורט שגיבשנו בעניין הוצאת הגז מהמים. הוא יוצג בפני כל אזרחי ישראל, בפני העולם כולו. המתווה הזה מפרק את מונופול הגז והוא יכניס מאות מיליארדי שקלים לקופת המדינה, לרווחה, לבריאות, לחינוך, לצרכים רבים אחרים של אזרחי ישראל".
נתניהו תקף את מתנגדי ההסכם: "הפופוליזם גואה סביבנו. אף אחד לא בדק באופן מעשי את המתווה הזה ועכשיו תהיה אפשרות לעשות זאת. אני אף פעם לא נכנע לפופוליזם. עשיתי הרבה רפורמות שהצילו את כלכלת ישראל מול התנגדות עזה, והיום בפרספקטיבה של עשר שנים, חמש-עשרה שנה, אפשר לשפוט כיצד כלכלת ישראל זינקה מעלה, וכלכלות אחרות שלא עשו את הרפורמות האלה ולא פעלו כפי שאנחנו פעלנו ונכנעו לפופוליזם – כיצד הן התערערו, חלקן על סף קריסה, ואני יכול לומר גם שבחלקן הגז נשאר מתחת לאדמה. אסור שזה יקרה פה. אני סומך על השכל הישר של אזרחי ישראל ואני מצפה לאחריות מנציגי הציבור. אנחנו נעשה הכל כדי שהגז ייצא מהמים".
מוקדם יותר הבוקר הודיע מנכ"ל משרד מבקר המדינה אלי מרזל כי המבקר מכין דו"ח בנושא מדיניות הממשלה בעניין הגז. מרזל, שהשתתף בישיבה מיוחדת של הוועדה לביקורת המדינה בנושא הפקת הגז הטבעי, ציין כי הדו"ח יעסוק במדיניות הממשלה ומשרד האנרגיה ותיאום הפעולות בין המשרדים השונים. טיוטת הדו"ח תועבר למבוקרים בשבועות הקרובים. לדברי מנכ"ל המשרד, מסתמן כי הדו"ח יצביע על כך שקיים ריק שלטוני בהסדרת התחום שעלול לפגוע בתחרותיות ובמחיר.
כמו כן, יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל הודיע כי בימים הקרובים יכנס את הוועדה לדיון ראשון במתווה הגז. כבל הדגיש כי ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האנרגיה שטייניץ ובעל השליטה בקבוצת דלק יצחק תשובה יהיו הראשונים למסור את עמדתם בפני הוועדה.
אתמול: פלונטר הגז במליאת הכנסת
שטייניץ הציג את המתווה לאחר שאתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו לא הצליח לגייס רוב בכנסת להעברת הסמכויות לאישור הסכם הגז לממשלה ולקראת חצות נאלץ לבטל את ההצבעה.
הבעיה המרכזית שעמדה בפניו הייתה שלושת השרים בממשלתו שהודיעו כי לא ישתתפו בהצבעה עקב חשש לניגוד עניינים - משה כחלון, יואב גלנט וחיים כץ. כחלון עקב חברותו עם איל הגז קובי מימון, גלנט בגלל עברו כמנכ"ל חברה לחיפושי נפט וכץ בגלל אחזקת מניות בישראמקו.
ראש הממשלה ביקש מהשלושה למצוא לעצמם קיזוז, אך באופוזיציה סירבו. כמו כן ניסה נתניהו ללחוץ על שר הכלכלה אריה דרעי שיחזור בו מסירובו לחתום על סעיף 52 לחוק הממונה על ההגבלים העסקיים. דרעי בירך על ההחלטה להציג את מתווה הגז בפני הציבור ואמר בדיון במשרד הכלכלה: "אני שמח שהתקבלה החלטה שמציגה בשקיפות מוחלטת לציבור וכמובן לחברי הכנסת את מתווה הגז במלואו. אני משוכנע כי לאחר שמתווה ההסכם עם חברות הגז יוצג בפני אזרחי ישראל והעולם כולו, יהיה קל יותר לקיים דיון ציבורי בנושא שיש לו משמעויות ביטחוניות, מדיניות וכלכליות רחובות לכל אחד מתושבי המדינה".
אתמול בצהריים ספג ראש הממשלה מהלומה נוספת כשיו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הודיע כי הוא תומך במתווה הסכם הגז, אך דורש כי הוא יפורסם ולכן לא יסייע לקואליציה בהעברת הסמכויות לממשלה.