משרד התרבות יבדוק ההצגה על רייצ'ל קורי
"קוראים לי רייצ'ל קורי", שזכתה בציון לשבח בפסטיבל תיאטרונטו ומספרת על פעילת זכויות האדם האמריקנית שנהרגה מדחפור צה"ל - תיבדק שוב על ידי משרד התרבות. "לא אמרו לי לעצור אותה וגם לא רמזו, אבל זה מרחף ברקע", אומר מנהל תיאטרון יפו. מהמשרד נמסר: "התקבלו תלונות שההצגה נושאת, לכאורה, מסרי הסתה ודה לגיטימציה של ישראל, נבדוק"
פניה אל שרת התרבות, מירי רגב, בנוגע להצגה "קוראים לי רייצ'ל קורי", על חייה של פעילת זכויות אדם אמריקנית שנהרגה על ידי דחפור צה"ל ב-2003 בעזה, תוביל לבדיקה מחודשת של תכניה. ההפקה העצמאית, שעלתה בבכורה בפסטיבל תיאטרונטו וזכתה בציון לשבח, תתארח הערב בתיאטרון יפו ככל הנראה בנוכחות נציגי המדור לתיאטרון במשרד התרבות.
בתיאטרון יפו מדגישים כי מדובר בהצגה מתארחת ולא בהפקת בית. למרות זאת, כך מתברר, נעשתה הבוקר (ג') פנייה של מנהלת תחום התיאטרון במנהל התרבות, עירית פוגל, אל הנהלת התיאטרון שמטרתה לברר את מעמד ההפקה. "לא אמרו לי לעצור את ההצגה וגם לא רמזו על כך, אבל אי אפשר שהמחשבה לא תתגנב לראש, זה מרחף ברקע. מה שנאמר לי זה שאם יהיה דיון על תוכן ההצגה במדור לתיאטרון, כדאי שיעשה באופן מקצועי ועל סמך צפייה", אומר ל-ynet יגאל עזרתי מנהל תיאטרון יפו.
"מישהו קרא לשרת התרבות לבדוק את ההצגה כמו שעשו עם 'הזמן המקביל' בתיאטרון אל-מידאן אז נשלחים אנשי מדור. לשרה, על פי מה שהבנתי, אין בעיה שיועלו הצגות אבל בהצגות נגד המדינה היא לא תתמוך. זה קצת מגוחך אחרי הכל מדובר בהצגה שמראשית דרכה נעשתה בחסות הממסד: היא עלתה בתיאטרונטו שנתמך על ידי משרד התרבות ואומצה אחר כך על ידי הזירה בינתחומית בירושלים, גם גוף נתמך. כעת היא רצה עצמאית. לבדוק עכשיו אם היא עומדת בקריטריונים מקצועיים ואמנותיים זה קצת מוזר".
עזרתי הוסיף ואמר: "אנחנו מארחים יותר משמונים הצגות חוץ מדי שנה ואין כל סיבה שלא לארח הצגה שהוכיחה את עצמה מבחינה אמנותית וזכתה בפרסים.
עמדנו בלחצים בעבר ואני רוצה להאמין שגם הפעם זה לא יגרום לי לחשוב פעמיים לפני שיבוץ הצגות. אני מאד מקווה שיהיה לי הכוח לא להיכנע לצנזורה עצמית.
אני משוכנע שלהרבה מנהלי מוסדות זה עובר בראש. רייצ'ל קורי לא רצחה אף אחד. היא נדרסה למוות וזה סיפור שלציבור יש זכות להכיר. מעבר לכך צריך לזכור שהתיאטרון מאז ומתמיד טיפל ברוצחים משקספיר ועד בכלל. מאד מעניין להבין מה עובר בראשם של יאגו, ריצ'ארד השלישי וכן, גם יגאל עמיר. אם נתחיל לבדוק עכשיו בציציות כל משפט שנכתב במחזה או לפסול הצגה ולהקפיא מימון כי מישהו נגיד אומר בה על חייל שהוא מניאק, לאן נגיע? מה שמפחיד אותי זו הצנזורה עצמית הרי מספיק שמשטר יאיים בהקפאת תקציבים כדי שאנשים יישרו קו במודע או שלא במודע. בסוף החודש אנחנו, הרי, צריכים לשלם משכורות ואני מפחד שזה יקרה לי".
יש לציין כי זו לא הפעם הראשונה בה מבקשים לעצור תקציב של מוסד בעקבות העלאת ההצגה. בשנה שעברה דרש סגן עיריית ירושלים, דוד הדרי, לעצור את התמיכה התקציבית בתיאטרון החאן שאירח באולמו את ההפקה העצמאית. אז אמר הדרי: "זו לא הפעם הראשונה שהחאן, שנהנה מתקציב עירוני של מיליוני שקלים, מעלה הצגות בעייתיות אשר בשם האמנות פוגעות בעיר ובמדינה". דרישתו נדחתה.
ממשרד התרבות נמסר בתגובה: "ההצגה 'קוראים לי רייצ'ל קורי' אכן עלתה לפני כשנה וחצי במסגרת פסטיבל תיאטרונטו וזכתה לצל"ש. כיום ההצגה מתארחת מעת לעת על ידי יוצר עצמאי בתיאטרון יפו שהינו גוף נתמך. בימים האחרונים התקבלו במשרד התרבות מספר תלונות על כך שההצגה נושאת בחובה, לכאורה, מסרי הסתה ודה לגיטימציה של מדינת ישראל. על מנת להגיב באופן שקול לתלונות, המדור לתיאטרון של המועצה הישראלית לתרבות ולאמנות יצפה בהצגה ויחווה דעתו האם יש ממש בתלונות".