סרטן ריאה: הטיפול שיסייע לחולים הקשים
בעבר, בשורה על סרטן ריאה משמעותה הייתה מוות מהיר. תרופות חדשות שנכנסו בעשור האחרון משנות את כללי המשחק ומאריכות את חיי החולים. תרופה חדשה נותנת תקווה לחולים היותר קשים במחלה
כ-2,000 איש מאובחנים מדי שנה בסרטן ריאה בישראל. כ-15% מהם יסבלו מסרטן ריאה של התאים הקטנים, אבל למרביתם – כ-85% מהחולים, יהיה סרטן ריאה של התאים הלא קטנים. סוג סרטן זה הוא הסיבה הנפוצה למוות מסרטן בארץ ובעולם. בדרך-כלל, חולים אלו מתגלים בשלבים מתקדמים של המחלה.
אבל גם מתוך קבוצת חולים זו יש כאלו עם יותר מזל מהאחרים. כשליש מהם יהיו מתאימים לניתוח, במהלכו יוסר הגוש מהריאה וברוב המקרים, כאן גם תיפתר הבעיה. כ-20% נוספים יתאימו לטיפול קרינתי מלווה או לא בטיפולים אחרים, כשהמטרה היא לחסל את המחלה. אלו נחשבים על-ידי הרופאים כ"ברי המזל".
אצל כמחצית מחולי סרטן הריאה של התאים הלא קטנים המחלה כבר התפשטה ולכן הם לא מתאימים לניתוח או לטיפולי קרינה. המחלה בקרב חולים אלו יכולה להיות מעוכבת אם סרטן הריאות שלהם מגיע עם מוטציות שונות (בגנים שנקראים EGFR או ALK) להן יש תרופות מעכבות התפשטות. מי שיש לו את אחת המוטציות יקבל טיפול במעכב הרלוונטי. גם אלוהם ברי המזל, כי להם יש היום טיפולים טובים שהולכים ומשתפרים ותרופות חדשות– מה שנקרא בדר"כ "טיפולים ביולוגיים" או טיפולים מותאמים אישית.
בקרב אלו שאין להם את המוטציות –האופציה המועדפת לטיפול היא כימותרפיה. אלא שהטיפול הכימותרפי לא תמיד מביא לתוצאות טובות, אז תהיה לרופא אופציה לתת למטופל את אותם מעכבי EGFR, למרות שאין אצלו מוטציה בגידול. זאת לאחר שמחקרים הראו לפני מספר שנים שיש יתרון לשימוש בתרופות הללו במצב זה.
במסיבת עיתונאים בכינוס השנתי של הארגון האמריקאי לאונקולוגיה קלינית (ASCO) בשיקגו, אליה הוזמן כותב שורות אלו על-ידי חברת בורינגר אינגלהיים (BI), הוצגו תוצאות מחקר שהשווה בין שתי תרופות שמתאימות לחולים המתוארים לעיל – האחת, טרסיבה, תרופה שמאושרת לטיפול בחולים אלו בכ-50 מדינות בעולם והשנייה –ג'יוטריף, שחקנית חדשה בשוק. מעניין לא פחות – את מחקר ה"ראש בראש" יזמה יצרנית התרופה החדשה, חברת התרופות הגרמנית בורינגר אינגלהיים, במהלך אמיץ שלא מקובל כמעט בעולמות אלו.
ג'יוטריף, המוכרת ומוכחת כתרופה יעילה, המביאה להארכת חייהם של חולי סרטן ריאות עם מוטציה בקולטן ה-EGFR, נבדקה במחקר זה עבור קבוצת חולים אחרת - חולי סרטן ריאות עם גידול קשקשי (Squamous Cell Carcinoma of the lung), חולי סרטן ריאות שאין להם מוטציה זו, או אחרת.
תוצאות המחקר הראו יתרון ברוב הפרמטרים לג'יוטריף, שהיא תרופה דומה לטרסיבה אבל עד היום לא הוכרה כאופציה טיפולית למצב הזה של המחלה.
לפי המחקר, הטיפול בג'יוטריף הפחית את הסיכון לתמותה בכ-19% והאריך את ההישרדות הכוללת של חולים אלו, למול הטיפול בטרסיבה. בנוסף, על-פי תוצאות המחקר, קבוצת החולים שטופלה בג'יוטריף סבלה פחות מתופעות לוואי מאשר הקבוצה שטופלה בטרסיבה.
"המחקר החדש הראה יתרון לא גדול אבל בהחלט קיים לתרופה החדשה", מסביר ל-ynet ד"ר יאיר בר, מנהל תחום גידולי ריאה ובית חזה במרכז רפואי שיבא, תל השומר, ויו"ר החוג לסרטן הריאות באיגוד הישראלי לאונקולוגיה. "הג'יוטריף חדשה יותר, חזקה יותר מבחינה מולקולארית, היו לה תוצאות מאוד טובות לחולים עם מוטציות, אבל שם השימוש בה כבר מאושר ומוכר".
- מה משמעות המחקר החדש עבורך, כרופא המטפל בחולי סרטן ריאה?
"המשמעות היא שיש לנו כלי נוסף לטיפול בחולים שאין לנו הרבה כלים לטפל בהם, כי רצה המזל הרע ואין להם מוטציות עם טיפולים מותאמים. מדובר בכלי נוסף שיכול לתת תוצאות יותר טובות".
- מה ידוע לך על התרופה החדשה?
"לג'יוטריף יש קצת יותר תופעות לוואי מטרסיבה ולכן לא ניתן יהיה לתת אותה לכל חולה. תופעות הלוואי אינן קשות בדרך-כלל אבל בחירת הטיפול נתונה לשיקול הרופא ולהעדפת המטופל. במחקר, מבחינת תופעות לוואי לא היו בעיות גדולות אבל בחיים זה לא תמיד כמו במחקר, יש יותר תופעות לוואי".
- איזו התקדמות חלה בטיפול בסרטן ריאות בעשור האחרון?
"יש שינוי דרמתי בהרבה תחומים. הניתוחים נהיו יותר טובים. טיפולי הקרינה השתכללו ובהרבה מקרים מחליפים את הניתוח. הכימותרפיה מהדור החדש היא כבר לא מה שאנשים כל-כך חוששים ממנו. יש לנו היום טיפולים כימותרפיים
מאוד יעילים שלא גורמים לבחילות או לנשירת שערות ומשפרים את התוצאות. יש גם התקדמות גדולה מאוד של הטיפולים הביולוגיים, כ-20 אחוז מהחולים יכולים לקבל טיפול מותאם אישית שהוא קל ויעיל יותר. ההתקדמות האחרונה היאבטיפולים האימונותרפיים שנראים מאוד מבטיחים".
- אז בשורה על סרטן ריאה היא לא בהכרח גזר דין מוות היום?
"תראה, עדיין כשאנחנו מדברים על מחלה גרורתית אנחנו מדברים על מחלה שאי אפשר לרפא, למרות שאולי התקבל הרושם שהתרופות החדשות מרפאות את המחלה. תרופות לא יכולות לרפא מחלה שהתפשטה בגוף, שהפכה להיות סיסטמית. הן יכולות לעצור את המחלה ביעילות גבוהה יותר ממה שהיה בעבר וליותר זמן. אבל לא מדברים על ריפוי, חשוב לומר את זה".
- מה צופן העתיד בטיפולי סרטן הריאה?
"כיווני ההתקדמות מאוד מבטיחים, מה יקרה? קשה לדעת. כל כמה חודשים צצים כלים חדשים ואנחנו לומדים איך להשתמש בהם. בכל מה שקשור לאימונותרפיה, אנחנו ממש בהתחלה של עידן חדש.עדיין מאד לא ברור מה הדרך הנכונה לשימוש בטיפולים האימונותרפיים, ואיך להפיק מהם את התועלת המקסימלית.גם הטיפולים המותאמים אישית הולכים ומשתפרים ומשתכללים".
- יהיה אפשרי לרפא מחלה שהתפשטה?
"קשה לומר, אבל בהחלט יכול להיות. במלנומה כן אפשר לראות שזה קורה, משהו שלפני כמה שנים לא ראינו ולא צפינו. יכול להיות שהמהפכה הבאה תהיה בסרטן ריאה אבל יש עוד כברת דרך לא קטנה לעשות".