שתף קטע נבחר

 

ממשל אובמה מתנער מחוק נגד החרמת ההתנחלויות

הקונגרס הכניס לחוק חדש סעיף שאוסר על מדינות שרוצות לנהל סחר חופשי עם ארה"ב להטיל חרם על ישראל, אך במחלקת המדינה מיהרו להבהיר: זה לא כולל השטחים הכבושים

נגד החרם, רק בתוך הקו הירוק (צילום: AP) (צילום: AP)
נגד החרם, רק בתוך הקו הירוק(צילום: AP)

חוק הסחר החופשי שעליו חתם השבוע נשיא ארה"ב ברק אובמה כלל סעיף שאוסר השתתפות בחרם על הישראל. אולם אמש (יום ג') פרסם הממשל האמריקני הודעה חריגה והבהיר - החוק לא חל על השטחים שנכבשו ב-1967.

 

במסגרת הסכם בין שתי המפלגות בארה"ב לקידום מסלול מהיר להסכמי סחר חופשי נקבע כי הקונגרס יקבע הנחיות שלפיהן, בין היתר, מי שחתום על הסכמי הסחר יהיה מחוייב לא לקחת חלק בחרם על "השטחים שנשלטים על ידי ישראל". בכך הוכנס בדלת האחורית סעיף המחייב את הממשל האמריקני למנוע בפועל ממדינות אירופה להנהיג חרם כלכלי על ההתנחלויות.

 

אולם אמש פרסמה ארה"ב הודעה מיוחדת והתנער מהסעיף. דובר מחלקת המדינה האמריקנית ג'ון קירבי הבהיר כי ההנחיה שהוכנס לחוק "מנוגדת למדיניות ארוכת שנים של ארה"ב כלפי השטחים הכבושים ובכלל זה פעילות ההתנחלויות. כל ממשל אמריקני מאז 1967, דמוקרטי או רפובליקני, התנגד לפעילות ההתנחלויות של ישראל מעבר לקווי 1967. הממשל הזה אינו שונה. ממשלת ארה"ב לא הגנה מעולם על פעילות ההתנחלויות של ישראל ולא קידמה מדיניות או פעילות שהעניקה להן לגיטימיות".

 

הנשיא אובמה (צילום: TNS) (צילום: TNS)
הנשיא אובמה(צילום: TNS)

 

בממשל אובמה הוסיפו כי "שתי המפלגות הכירו מזמן בכך שפעילות ההתנחלויות נועדה לשנות את העובדות בשטח ולחבל ביעד של פתרון שתי המדינות לסכסוך הישראלי-פלסטיני".

 

בפועל, בכוחה של ההנחיה החדשה להרתיע מדינות באירופה מלאמץ חרם על ישראל, אך היא לא תמנע זאת בשנים הקרובות. הסכמי הסחר שבמסגרת החוק מיועדים להיחתם רק בעוד כשנתיים ויישום הסעיף תלוי בהרכב הקונגרס באותה נקודת זמן.

 

בתוך כך, ההתנגדות לתנועת החרם נגד ישראל, ה-BDS, מגיעה גם מכיוון אחר. הארגון הנוצרי האוונגליסטי PJTN שתומך בישראל מקדם חקיקה נגד התנועה וחמש מדינות בארה"ב כבר אישרו את החוק. ב-34 מדינות נוספות מתנהל הליך חקיקה דומה.

 

באפריל האחרון הצליח הארגון, שמטרתו חינוך נוצרים בנוגע לאחריותם המקראית לעמוד לצד אחיהם היהודים ולצד מדינת ישראל, להביא לאישור במדינת טנסי חוק שקובע כי תמיכה בחרמות על ישראל היא אנטישמיות. לפני כחודש אימצה מדינת אילינוי פה אחד את החוק ואף הוסיפה לו סנקציות פליליות.

 

מדינת אינדיאנה גם היא חוקקה לאחרונה חוק נגד פעילות ה-BDS ובניו יורק ופנסילבניה אושר החוק בבית הנבחרים וממתין לאישור הסנאט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים