צפו: החירשת שחזרה לשמוע - מתרגשת במופע מוסיקה
ג'ואן מילן הפכה חירשת בשל תסמונת נדירה. לפני שנה עברה השתלת שתל קוכלארי וחזרה לשמוע. השבוע היא הגשימה חלום נוסף והשתתפה במופע מוסיקה ראשון
בחזרה לעולם הצלילים: ג'ואן מילן ריגשה מאות אלפים ברחבי העולם לפני שנה, כשצולמה שומעת לראשונה לאחר ניתוח שתל קוכלארי. השבוע היא התרגשה שוב כשהשתתפה בפסטיבל מוסיקה באנגליה.
קראו עוד על חירשות:
הפתעה מרגשת: השכנים למדו שפת סימנים כדי לתקשר עם חירש
למה לא מאפשרים לילדים חירשים לראות סרט בקולנוע?
עדית פאנק: עדיין יוצרת, גם מתוך חירשות קשה
מילן בת ה-41, תושבת גייטסהד שבאנגליה, סובלת מתסמונת נדירה בשם סינדרום אשר המתבטאת באובדן הדרגתי של השמיעה והראייה. בגיל 29 היא התחרשה לחלוטין.
בשנה שעברה, עברה מילן התקנת שתל קוכלארי (שתל השבלול) המחזיר בהדרגה את יכולת השמיעה. קצת אחרי הניתוח, היא צולמה כשהמכשיר מופעל והיא שומעת שוב, לראשונה.
במהלך השנה האחרונה היא עברה טיפולי שיקום שמיעה ודיבור רבים ובשבוע האחרון הגשימה חלום חדש-ישן: היא השתתפה בפסטיבל המוסיקה בגלסטונברי. בסרטון הוידאו, היא מתארת את ההתרגשות העצומה שאחזה בה כששמעה את הצלילים הראשונים.
שתל קוכלארי: עתיד ללא חירשות
כשפרופ' יונה קרוננברג הביא לארץ את השתל הקוכלארי הראשון בשנת 1989, הרבה גבות הורמו. עמיתיו ספקו כפיים ולא האמינו שהמתקן הזעיר הזה יחזיר את השמיעה ואת איכות החיים לילדים שהחרשות נגזרה עליהם. מאז נהנים מהשתל כבר אלף ישראלים ומדי שנה זוכים בו 200 ילדים חדשים.
שתל השבלול, שהומצא בתחילת שנות השמונים, מאפשר להעביר אינפורמציה חשמלית מקול שחודר לאוזן עד למוח, כך שהוא מפענח את האותות לכדי צלילים.
השתל מורכב מחלקים המושתלים באוזן הפנימית ובגולגולת, ובחלק חיצוני אותו מרכיב החולה. החלקים הפנימיים כוללים מגנט, מקלט ומעבד ואלקטרודה שמוחדרת לשבלול שבאוזן הפנימית. החלקים החיצוניים כוללים מיקרופון ומעבד אלקטרוני שהופך את קולות הדיבור לאותות חשמליים. סליל נוסף שמחובר על ידי המגנט הפנימי אל העצם שמאחורי האוזן מעביר את הגירוי החשמלי אל המקלט.
השתל מתאים לבני שנה עד שנתיים הלוקים בירידה עמוקה בשמיעה דו צדדית, בני שנתיים ומעלה הסובלים מירידה חמורה בשמיעה, ובמקרים מיוחדים גם אצל מבוגרים שהתחרשו לאחר גיל רכישת השפה ומזהים פחות ממחצית מהמילים באוזן המיועדת להשתלה ופחות מ-60% באוזן הנגדית.
למרות שהשתל הקוכלארי חולל מהפיכה של ממש, יש לו מגבלות. למשל, בינתיים הוא אינו מפריד לחלוטין בין עשרות הקולות הסובבים את השומע. גם היכולת ליהנות ממוסיקה, השונה מדיבור, עדיין קשה. אבל הדורות הבאים של המכשיר יאפשרו להגיע לשמיעה באיכות המתקרבת לזו של אוזן רגילה.
"שתל השבלול יביא בעתיד לכך שלא יהיו יותר ילדים חירשים שלא יכולים לחיות וללמוד בדרך הרגילה", אומר בעבר ל-ynet פרופ' קרוננברג. "בשימוש עם שתל השבלול אנחנו הופכים את מרבית הילדים שנולדו חירשים, לילדים כבדי שמיעה שניתן להביא אותם לחינוך במסגרות הרגילות. הם שומעים איכות קול כמעט כמו כל אחד אחר.