שתף קטע נבחר

מגה: אסיפת נושים ב-12 ביולי, הבעלים יערבו לתשלום לספקים

בית המשפט קבע כי מגה תוכל לקיים אסיפת נושים ב-12 ביולי והורה כי בעלי החברה יערבו לתשלום לספקים במשך שבועיים. זאת לאחר שנציגי חברות ביטוח האשראי, הבנקים והספקים הסתייגו מההסדר שבו מעוניינת מגה. מחוץ לאולם הפגינו עשרות עובדים: "לא רוצים הביתה - הצילו אותנו מפיטורים"

עוד אוויר לנשימה למגה: שופט בית המשפט המחוזי בלוד, אילן שילה, אישר היום (ד') לחברה קיום אסיפת נושים ב-12 ביולי והורה כי בעלי מגה יערבו לתשלום לספקים למשך שבועיים. עוד קבע השופט כי התשלום לספקים בשבועיים אלו יהיה במזומן בלבד. תוצאות אסיפת הנושים ידווחו לבית המשפט ב-13 ביולי, והוא יקיים דיון נוסף ב-14 ביולי.

 

  • מגה: "הספקים יכולים להפיל את הרשת"
  • על הכוונת: הסניפים שמגה מתכוונת למכור
  • רשת קינג סטור הערבית במו"מ לרכישת סניפים ממגה

     

    לפי החלטת השופט, הספקים ימשיכו לספק סחורה לחברה כרגיל בשבועיים הקרובים. התשלום יהיה לכל הספקים פעם בשבוע. למעט תנאי התשלום, הרשת מבקשת ששאר תנאי הסחר לא ישתנו מול הספקים (מועדי אספקה והנחות וכו').

     

    עובדי מגה מפגינים מחוץ לאולם בית המשפט    (צילום: מוטי קמחי)

    עובדי מגה מפגינים מחוץ לאולם בית המשפט    (צילום: מוטי קמחי)

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    בנוסף, מגה לא תשלם על חובות עבר, בניגוד למתווה הראשוני שהציעה. במקום זה בשבועיים הקרובים, חובות עבר ישולמו רק עבור משכורות עובדים וכוח אדם.

     

    החברה האם, אלון רבוע כחול, תהיה ערבה לכל הסכומים. מגה לא תרכוש יותר ממאה מיליון שקל בתקופת הביניים, ולא תרכוש סחורה שאינה יכולה לשלם עליה. הבעלים ערבים ב-60 מיליון שקל ויזרימו עוד כסף בעת הצורך. כמו כן, בתקופת הביניים מגה לא תשלם קרן וריבית לבנקים. כספים שהחברה העבירה לבנקים אחרי 29 ביוני יוחזרו לה.

     

    עוד נקבע, כי הספקים לא יהיו רשאים לדרוש את הפעלת ביטוחי האשראי בתקופה הנדונה. מדובר במבטחים הישראלים בלבד (יש חברות שמבוטחות על ידי חברות ביטוח זרות, מ.ק).

     

    השופט ציין: "התרשמתי כי הכל תומכים בכך שייעשה ניסיון מהיר להביא לכלל פשרה שתאפשר לחברה להתקיים, ובראש ובראשונה עבור העובדים".

     

    ממגה נמסר בתגובה: "אנו שמחים על האמון שבית המשפט נתן ברשת מגה כדי שתמשיך להתקיים למען עובדיה, ספקיה ולקוחותיה. השותפים שלנו ביניהם הספקים, המשכירים והבנקים הביעו את רצונם הברור שרשת מגה תמשיך בפעילות תקינה ותגבש את תוכנית ההבראה כדי לשוב לפסי צמיחה בהקדם.

     

    "בתוך שבועיים נקיים אסיפות עם כל הגורמים הרלבנטיים כדי לדון ולהשלים את תוכנית ההבראה במהירות לשביעות רצון כולם. בעלת השליטה תומכת במגה ובספקים במהלך תקופת הביניים ותהיה ערבה לרכישות שיבוצעו במהלך תקופה זו".

     

    בקרב הספקים נרשמה אכזבה מההחלטה, אך בשבועיים הקרובים תהיה להם הזדמנות להיכנס למו"מ עם מגה לקרא אסיפת הנושים.

     

    יו"ר מגה, אביגדור קפלן, אמר ל-ynet בתגובה לאכזבת הספקים: "לנו ההחלטה טובה. ההסדר הראשוני שהצענו היה עדיף לספקים, אבל הם מלכדו את עצמם".

     

    "לא בטוח שצריך לפחד מהקפאת הליכים"

    בתחילת הדיון הבוקר אמר נציג מגה, עו"ד אמיר ברטוב ממשרד ליפא מאיר ושות', כי "הרשת נמצאת בבית המשפט לאחר שהגיעה להסכמות מרחיקות לכת עם העובדים ולאחר שגיבשה תוכנית הבראה. השלב הבא הוא לרתום את הגופים הנוספים לתוכנית הזאת ולא ניתן להגיע להסדר עם כל ספק. אין נציג אחד לכל הספקים. לכן פנינו לבית המשפט. כל הסעדים האלה הם במטרה לאפשר למגה להבריא, שאסור שלא תושג".

     

    בהמשך דבריו אמר: "העובדים הם היחידים שחתמו על הסכם ויתור על זכויותיהם ועל הפחתת שכר. לכל האחרים לא הוצע לוותר על זכויותיהם, אלא רק לפרוס את התשלומים באופן שונה. במקום לשלם פעם בחודש - נשלם 4 פעמים בחודש. אם ניכשל והתוכנית לא תאושר - כל התשלומים ייחשבו לרכישות שנעשו בתקופת הביניים מ-29 ביוני".

     

    הוא הבהיר את החשיבות של חידוש אמון הספקים ברשת: "אם ההסדר לא יעבור ומגה תיכנס להליכי חדלות פירעון אגרסיביים יותר, כל אספקה שסופקה בתקופת הביניים תיחשב להוצאות הבראה".

     

    בהמשך הדיון השופט שאל אם מגה יכולה להבטיח לשלם לספקים בשבועיים הקרובים, ולמי שאינה יכולה לשלם - לא תזמין ממנו סחורה. נציגי מגה טענו שקשה להבטיח זאת והבהירו: "חשוב שהאספקה לרשת תחודש. אין חוסרים מיידיים אך יש שיבושים. אם לא תהיה אספקה מיידית לא נוכל לשרוד".

     (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
    (צילום: ליאור פז)

     (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
    (צילום: מוטי קמחי)
     

    נציג כלל ביטוח אשראי אמר: "אנחנו מבטחים את הספקים בביטוחים של עשרות מיליוני דולרים. חלק מהבקשה עוסק בהקפאת ביטוח אשראי. הודענו לספקים שלא נוכל להגדיל את החשיפה". בהמשך אמר כי "לא נסכים לתת ביטוח נוסף על סחורה נוספת. לא ניתן תמיכה לסיכון נוסף".

     

    נציג בנק הפועלים בדיון אמר: "אנחנו בדעה שלתקופה הקצרה הנוכחית יש לאפשר את המשך פעילות הרשת באמצעות מנגנון מפקח על נושא משרה. שהגרעון לא יחרוג מהמסגרת, וסמכויות לסייע בגיבוש הסכם החוב". בהמשך דבריו רמז כי ייתכן שהבנק יעדיף הקפאת הליכים. "לעניין הקפאת הליכים כן או לא - לא בטוח שצריך לפחד מכך" אמר.

     

    גם נציג בנק מזרחי-טפחות הודיע כי הבנק מעדיף הקפאת הליכים: "מתנגדים למהלך של מגה כפי שהוא. הסדר אסיפות הנושים מדבר על כך שהחברה האם (אלון רבוע כחול מ.ק) לא תשלם את החוב לבנק, אלא מגה, ובנוסף יש בהסכם אפליה".

     

    "איפה בעלי המניות?"

    נציג שטראוס אמר בדיון כי על אף שכולם רוצים שמגה תתגבר על הבעיה, הראשונים שהיו צריכים להתגבר על הבעיה הם בעלי המניות. "מדברים על הזרמת סכום של 60 מיליון שקל שיספיק לימים ספורים, כשהגירעון עומד על 300 מיליון. ברור לאן הסיכון הולך. הוא הולך לספקים ולא נאמר חד משמעית שבעלת המניות תישא בעלויות האלה".

     

    הוא הוסיף כי כל מי שקורא את הסעדים המבוקשים מבין שמדובר בהקפאת הליכים. "דרך המלך בבקשה להקפאת הליכים היא ליצור ודאות. מי שצריכה לקחת את האחריות זו בעלת המניות. משכתם מהחברה סכומי עתק סכומים מסחררים במהלך השנים".

     

    הוא הוסיף כי דרוש לרשת עתה ניהול חיצוני: "לא חושב שההנהלה שמונתה על ידי החברה תהיה מספיק חזקה. לרבים מהיושבים פה אין כבוד לאיך שהחברה הציגה את הדוחות הכספיים שהציגו הפסדים מזעריים שהסתבר שהם גדולים בהרבה".

     

    נציג אסם אמר: "אנחנו לא סומכים על התחייבויות בעלים ולא על נייר. לכן אנו מתנגדים לצו כפי שהוגש במתכונתו לבית המשפט. הקפאת הליכים - זה כבר סיפור אחר".

     

    גם נציגי חברות הנדל"ן המשכירות סניפים לרשת אמרו בדיון כי הם בעד הקפאת הליכים. מליסרון ביקשה מינוי מפקח חיצוני ונציגה טען כי "זו בקשה להקפאת הליכים שלא קוראת לעצמה בקשה להקפאת הליכים". נציגת עזריאלי טענה: "אנחנו כמובן מתנגדים להסדר הנושים. בעיקר להפחתת דמי השכירות. זה לא בסמכותה של אסיפת נושים".

     

    אחד הספקים הקטנים של מגה, עמוס מוזס, סיפר כי הוא מספק ממתקים לרשת כבר 40 שנה: "אני מספק סחורה ומקבל תמורה בסוף החודש לפי הכמות שהרשת מכרה - קונסיגנציה. הרשת חייבת לי 120 אלף שקל. זה סכום אדיר בשבילי. יש לי חמישה ילדים לפרנס. יש לי גם סחורה בשווי 100 אלף שקל בסניפים. אני לא יודע איך מתווה ההסדר ישפיע לגבי".

     

    הפגנה סוערת מחוץ לאולם המשפט

    במקביל לדיון, מחוץ לאולם בית המשפט התקיימה הפגנה סוערת של עשרות מעובדי הרשת, שקראו סיסמאות כמו: "לא רוצים הביתה - הצילו אותנו מפיטורים", "לא ניתן למגה להיסגר", ו"הגיע הזמן להוציא כסף מהכיס".

     

    המפגינים ביקשו מבית המשפט להתחשב באלפי עובדי מגה ולמנוע את סגירת סניפי הרשת. אחד המפגינים אמר: "חצי מהסניפים שמתכוונים לסגור נמצאים בדרום. בבאר שבע סניף הדגל נסגר, בערד שני סניפים נסגרים. מה יש בערד חוץ משני הסניפים האלה"?

     

    אחת המפגינות, שושי בן ישי שעובדת ברשת מגה 18 וחצי שנה סיפרה, כי חלקם הגדול של העובדים קשי יום והם מקבלים משכורת ממוצעת ומטה. היא הוסיפה, כי רבים מהעובדים יגיעו ללשכות התעסוקה והמדינה תצטרך לממן אותם, כיוון שחלקם חולים ובעלי סיכוי נמוך למצוא עבודה חדשה. "זה נכון שיכולים להאשים את מגה בהתנהלות אולי לא נכונה, אבל אנחנו העובדים לא אשמים בכך. כל מה שאנחנו רוצים זה להתפרנס בכבוד".

     

    בן ישי הוסיפה: "זה עלול גם להביא לפיטוריי, אני נמצאת 4 וחצי שנים לפני פנסיה, אני גרושה ומתפרנסת בכוחות עצמי, גרה בדירה שכורה בראש העין וכל מה שקורה עכשיו במגה מאוד מדאיג אותי, קריסה של מגה תגרום גם לפיטוריי. בימים האחרונים העברתי בפייסבוק מסר לחברי כנסת ושרים שמבקש מהם שיפעלו לכך שמגה לא תפורק ותמשיך לפעול". 

    אבנר שרעבי, מנהל מחלקת בשר במגה, אמר כי לפני שעבד במגה היה עצמאי: "כל האנשים שאתם רואים פה וכל העובדים של מגה בסניפים הם כוח אדם הכי איכותי שיש בארץ מבחינת נותני שירות, אבל המשאב האנושי הזה לא ממומש ולא נספר על ידי ההנהלה. כל בעלי המקצוע שעובדים במגה יכולים להניע את המערכת, אבל הורדה של מספר העובדים תוריד את יכולת השירות, את יכולת הביצוע וככה גם את האטרקטיביות של הסניפים".

     

    הוא הוסיף: "החשש הגדול שלי הוא כלפיי העובדים הפחות מקצועיים. אני רואה את האנשים סביבי, שנושאים בעול, פשוט קורסים. הורדות המשכורות לא החלו מהיום ואני לא מבין מה רוצים לעשות, עוד פעם לקצץ מהמינימום של המינימום של קופאיות, סדרנים ואלה שנותנים את השירות".

     

    הבקשה של מגה: דחיית חובות ופריסתם

    מגה פנתה לבית-המשפט בבקשה דחופה, כיוון שקבוצת ישראכרט המציאה למגה מכתב ב-28 ביוני, בשעות הערב המאוחרות (כך לטענת מגה), במסגרתו חברות הקבוצה הודיעו למגה על העמדה לפירעון מיידי של הלוואה בסך של כ-12.4 מיליון שקל וכן הודיעו על עיכוב הכספים המגיעים לחברה מהן.

      

    העובדים מפגינים מחוץ לבית המשפט (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
    העובדים מפגינים מחוץ לבית המשפט(צילום: מוטי קמחי)

    בבקשתה, פירטה מגה כי למרות שכרגע היא עומדת בתשלומים, ההודעה של ישראכרט מעמידה את הדברים באור חדש. עקב כך, מגה מבקשת להגיע להסדר כולל עם נושיה.


    חובות מגה לספקים הגדולים (מתוך 1,500 ספקים) במיליוני שקלים

    חובות מגה לספקים הגדולים (מתוך 1,500 ספקים) במיליוני שקלים
    ספק גובה החוב
    תנובה 105,614,486
    שטראוס 68,557,602
    אסם 60,638,158
    החברה המרכזית למשקאות קלים 25,397,913
    חוגלה קימברלי 24,147,410
    דיפלומט 20,234,660
    נטו מלינדה סחר 18,473,901
    יפאורה 14,610,288
    טמפו 12,576,477
    החברה הדרומית לשיווק 11,701,582
    יוניליוור 11,670,498
    שסטוביץ 10,855,266
    מחלבת גד 10,494,432
    אנג'ל 9,400,405
    זוגלובק 7,926,434
    דנשר 7,054,262
    ויסוצקי 6,881,773
    ג'נרל מילס 6,822,060
    עוף טוב 5,025,064
    קרליין 3,900,719
    ליימן שליסל 3,833,182
    גליקסמן שיווק ביצים 3,126,388
    מרינה פטריות הגליל 3,110,444
    וילי פוד 2,969,264
    ברמן 2,898,778
    בראשית 2,697,938

     

    ברצונה לבקש מהספקים דחיית תשלום של 30% מהחוב ("החוב הנדחה לספק"), למשך שנתיים ממועד אישור ההסדר. בתום שנתיים, תפרע החברה את החוב הנדחה לספק ב-36 תשלומים חודשיים שווים, בצירוף ריבית בשיעור של 2%.  

     (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
    (צילום: ליאור פז)
     

    בנוסף, כל ספק יוכל להמיר את החוב הנדחה למניות בעלת השליטה, על דרך הקצאת מניות חלק החוב הנדחה לספק. מנגנון המימוש כפוף לאישור האסיפה הכללית של בעלת השליטה ויוצג לכל המאוחר 2 ימי עסקים לפני אסיפת הנושים.

     

    הסדר גם מול הבנקים

    מהבנקים מגה מתכוונת לבקש דחיית פירעון קרן החוב ל-3 שנים ממועד אישור ההסדר (תקופת גרייס - חסד). לאחר תום תקופה זו, פירעון קרן החוב ייעשה בפריסה על פני 7 שנים: 8.5% מקרן החוב ישולם במהלך כל אחת מ-7 השנים ובשנה השמינית, תיפרע יתרת קרן החוב בשיעור של 40%. קרן החוב תיפרע במהלך כל שנה בתשלומי רבעוניים. כל זאת בריבית בשיעור של 3.5% - צמוד מדד.

      

    לגבי השכירות: מגה מבקשת להשתחרר מהסכמי שכירות, או להסב זכויותיה לצד שלישי (למשל - רשת אחרת שתרכוש סניפים ממנה) וכן להפחית את דמי השכירות ב-5%, אלא אם הוסכם אחרת בין מגה למשכיר.

    יו"ר מגה אביגדור קפלן, משמאל (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
    יו"ר מגה אביגדור קפלן, משמאל(צילום: מוטי קמחי)

     (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
    (צילום: מוטי קמחי)
     

    עובדים יפוטרו, יוזרמו כספים לחברה

    ללא תוכנית הבראה, ברור שהרשת לא תוכל להמשיך לפעול. על כן החודש הוחלט בין היתר על העברת שליש מהחברה לידי העובדים. כמו כן הוחלט על פיטורי מאות עובדים והתייעלות במטה החברה ובמערכות הסחר.

      

    החברה מעסיקה 5,700 עובדים בהסכמי העסקה ישירים וכ-1,000 עובדים דרך חברות כוח אדם וקבלני שירותים. ברשת גם תלויים ספקים קטנים.

     

    עוד הוחלט על הזרמת 220 מיליון שקל על-ידי בעלי השליטה ואף סכום נוסף מעבר לכך. כמו כן מונה לחברה מנכ"ל חדש, רביב ברוקמאייר, שנכנס לתפקדו ביוני. מנכ"ל אלון רבוע כחול, ד"ר אביגדור קפלן, החל לכהן כיו"ר דירקטוריון מגה במרס, ופרופ' ירון זליכה תיאם את ההסדר מול העובדים.



     

    לרשת מגה (הכוללת את מגה בעיר, מגה, you וזול בשפע), 182 סניפים והיא רשת הקמעונאות השנייה בגודלה בישראל. מחזור עסקיה השנתי עומד ב-2014 על כ-5.4 מיליארד שקל. כחלק מהליך הבראה בכוונתה לסגור 32 סניפים.

     

    מגה היא חברה פרטית, שמוחזקת במלואה על-ידי אלון רבוע כחול, חברה ציבורית דואלית הנסחרת בבורסות לניירות ערך בתל אביב ובניו יורק ופעילה במגזרי דלק נדל"ן סלולר, כרטיסי אשראי, כלי בית וטקסטיל. בין היתר היא מחזיקה בדור אלון, יופון, עדן טבע מרקט, AM:PM, רב תו ורב קארד, רבוע נדל"ן, ד"ר בייבי, נעמן פורצלן וכפר השעשועים. 



  • פורסם לראשונה 01/07/2015 13:07

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    המקצוענים
    צילום: מוטי קמחי
    הפגנת עובדי מגה מחוץ לאולם בלוד
    צילום: מוטי קמחי
    מומלצים