שתף קטע נבחר
 

אושר בטרומית: דמי אבטלה לעצמאים

הצעת החוק הקובעת לראשונה תשלום דמי אבטלה לעצמאים, זכתה לתמיכת 77 ח"כים ועברה בקריאה טרומית. ח"כ כהן, מיוזמי ההצעה: "יש אינטרס גדול למדינה לפתח ולסייע לעסקים"

מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון - דמי אבטלה לעצמאיים), לפיה עובדים עצמאיים יהיו זכאים לדמי אבטלה. ההצעה עברה בתמיכת 77 ח"כים ללא מתנגדים וכעת תועבר לוועדת העבודה והרווחה להמשך טיפול.

 

 

להצעה, שהוגשה על ידי הח"כים אלי כהן ורועי פולקמן (כולנו), הוצמדו הצעות דומות של חברי הכנסת מיקי לוי (יש עתיד), סופה לנדבר (ישראל ביתנו), אילן גלאון (מרצ) ואראל מרגלית (העבודה). על פי ההצעה, עצמאיים יזכו לראשונה לכרית ביטחון סוציאלית בדמות דמי אבטלה במקרה של סגירת העסק.  

 

כיום, חוק הביטוח הלאומי אינו מזכה, בשום תנאי, עובדים עצמאיים שנפלטו ממעגל העבודה בקבלת דמי אבטלה. על פי ההצעה, עצמאי יוכר כמובטל אם מסר תצהיר על ידי עו"ד או רו"ח המגובה באישור רשות המסים על סגירת העסק, ויהיה זכאי ל-3 תקופות אבטלה לכל היותר במצטבר בחייו.

 

עוד מוצע, כי הזמן המינימאלי בין תשלום דמי אבטלה אחד למשנהו יהיה שלוש שנים. בהתאם, זכאות נוצרת לאחר עבודה של 25 חודשים מתוך 36 חודשים שקדמו. לטובת תשלום דמי האבטלה, תוקם קרן אבטלה ייעודית. 

 

"פתיחת עסק קטן כרוכה לרוב בסיכון כספי ההשקעה הראשונים וכן בחוסר ודאות לגבי הצלחת העסק", מסר כהן. "יש אינטרס גדול למדינה לפתח ולסייע לעסקים האלה שיביאו צמחיה כלכלית בכלל ולפריפריה בפרט. הצעת חוק זו תוביל ליצירת מקומות עבודה ותגרום לרשת בטחון וצעד נוסף לעבר למי שרוצה לפתוח עסק. כולם ייצאו נשכרים".

 

ביקורת: "עטיפה יפה עם מעט תוכן"

נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל) אהוד רצאבי, מסר כי מדובר ב"רגע היסטורי עבור להב והעסקים הקטנים לאחר מאבק עיקש של שנים בנושא. אני מברך את הממשלה על צעד ראשון ומשמעותי בדרך לבניית כלכלה בריאה אשר תוביל לחברה חזקה יותר. נכונה לנו דרך ארוכה להשגת המטרות אך אנו נחושים ובהמשך שיתוף פעולה עם הגורמים הרלוונטיים נגיע גם לשם".

 

עם זאת בקבוצת "עצמאים עושים שינוי", המונה כ-35 אלף איש והמקדמת את הזכויות של עצמאים ובעלי העסקים הקטנים בארץ, הביעו עמדה מסוייגת ביחס להצעת החוק, בין היתר בשל הכוונה לממן את החוק מהעלאת שיעורי המס לעצמאים בכ-0.25% - וזאת על אף שהעצמאים משלמים שיעורי מס גבוהים ביחס לשכירים כבר כיום.

 

עוד קובלים בקבוצה נגד העובדה, כי קבלת דמי האבטלה תותנה בסגירת העסק, ומוסיפים כי החוק גם אינו נותן מענה למגוון רחב של הגנות סוציאליות שהשכירים זכאים להם, דוגמת ימי מחלה, מילואים ואפליה בחישוב דמי הלידה. "הצעת החוק היא עטיפה יפה עם מעט תוכן", אומרים בקבוצה. "במקום לפתור את בעיית אי השוויון היא מנציחה אותו. יש לשאוף לחקיקה שתביא להשוואת הזכויות הסוציאליות כמו גם תשווה את שיעורי ההפקדות של עצמאים ושכירים".

 

גם ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, מסר כי הוא מתנגד לחוק כפי שהוא מנוסח כעת. "כמי שיום יום מלווים ומייצגים את ציבור העצמאיים והעסקים הקטנים מול רשויות המס, אנחנו נגד החוק לדמי אבטלה לעצמאיים, משום שהוא אינו מטפל בבעיות המרכזיות של אפליית העצמאיים וחוסר השיווין בנינו לבין השכירים", אמר.

 

"מדובר בחקיקה צרה מדי שתקבע את האפליה של 500,000 עצמאיים במדינת ישראל", הוסיף גינדי. "חשוב מכל להבין שכבר היום העצמאיים משלמים לביטוח לאומי יותר מהשכירים וכעת רוצים להגדיל את נטל התשלום שלנו, כאשר הסיכוי שנקבל דמי אבטלה מביטוח לאומי, לפי החוק הזה, הוא קלוש מאוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ל"כ כהן. "כולם ייצאו נשכרים"
מומלצים