שתף קטע נבחר

טרגדיה בצפון: צעירה מתה מהכשת נחש

אשה בשנות ה-30 לחייה הוכשה על ידי נחש צפע באזור הירדן ההררי. צוות מגן דוד אדום פינה אותה לבית החולים זיו בצפת, שם נאלצו לקבוע היום את מותה לאחר שלקתה בשבץ מוחי קשה במהלך אשפוזה

תושבת עין זיוון ואם לשניים, בשנות ה-30 לחייה, מתה הבוקר (ד') לאחר שהוכשה על ידי נחש צפע ביום שבת האחרון. היא הובאה לבית החולים זיו בצפת אתמול על ידי מגן דוד אדם לאחר שהוכשה על ידי נחש, ככל הנראה באזור הירדן ההררי. עם הגעתה היא נמצאה במצב אנוש, היא הועברה לטיפול אינטנסיבי ביחידה לטיפול נמרץ שם אובחן שלקתה בשבץ מוחי ככל הנראה כתוצאה מארס הנחש.

 

קראו עוד מחדשות הבריאות:

מהיום: מה מגיע לכם מקופ"ח בכל הקשור לבריאות הנפש

סרטן ריאה: הטיפול שיסייע לחולים הקשים

תקדים עולמי בקליפורניה: ילד לא מחוסן - לא ייכנס לגן או לבי"ס

 

הכשות נחש עלולות לגרום למצב של קרישיות יתר וגורמי הרפואה בבית החולים סבורים שככל הנראה קריש דם נסחף אל אחד מהעורקים במוחה וגרם לשבץ המוחי הקשה.

 

חרף כל ניסיונות הטיפול האינטנסיביים שעברה מצבה הלך והתדרדר והבוקר נקבע מותה.

 

ד"ר יצחק קויפמן מנהל המחלקה לטיפול נמרץ במרכז הרפואי זיו אומר כי מקרי מוות מהכשת נחש הינם נדירים והסיכוי למות כתוצאה מהכשה הינו נמוך מאוד. "בכל מקרה של הכשת נחש הכי חשוב לפנות את הנפגע מיידית לחדר המיון הקרוב על מנת להעניק לו טיפול רפואי מתאים ובמהירות", אומר ד"ר קויפמן.

 

ארס הנחש גרם לשבץ מוחי ולמות הצעירה (ערן פינקל) (ערן פינקל)
ארס הנחש גרם לשבץ מוחי ולמות הצעירה(ערן פינקל)

 

רופאי המרכז הרפואי זיו מזהירים את היוצאים לחורשות ולטבע ומסבירים, כי הארס של נחש הצפע, הנפוץ באזור, משפיע באופן קשה על מערכת העצבים ושרירי הגוף וגורם להרס כדוריות אדומות. הרופאים ממליצים להימנע מטיולים ברגלים חשופות, הכנסת ידיים מתחת לסלעים או לעשבייה, מהחשש להכשות נחשים. הם מסבירים כי במקרה של הכשה הסימנים המקומיים הראשונים הינם כאב דוקר או שורף, סימני הכשה על העור ונפיחות. סימנים נוספים שיש לשים לב אליהם: בחילה, הקאה, שלשול, חולשה, ירידת לחץ דם, שינוי מנטאלי ותחושת נימול. במקרה של הכשת נחש יש לפנות את הנפגע במהירות האפשרית לקבלת טיפול רפואי, לנסות להרגיעו, לקבע את הגפה הפגועה ולשטוף את אזור ההכשה במים. בשום מקרה אין לחתוך את הפצע, למצוץ את הדם במקום ההכשה, לקשור את הגפה, או להניח קרח ישירות על מקום ההכשה. אין לקחת משכך כאבים או לבצע חסימת עורקים ובשום פנים ואופן אסור לרוץ, או לשתות שתייה חריפה! חומרת ההכשה תלויה בסוג וגודל הנחש, גיל וגודל הנפגע, הזמן שחלף מאז ההכשה ואופי ההכשה. חשוב ביותר לנסות לזהות איזה נחש הכיש את הנפגע, מה צבעו ומאפייניו. זיהוי הנחש יסייע בטיפול בנפגע.

 

איך להימנע מהכשות נחשים?

הנחשים הארסיים בארץ הם צפע מצוי, אפעה, שפיפון הנגב, עכן גדול, עכן קטן, צפע עין גדי, צפע החרמון, והפתן השחור. ברוב זמנם מסתתרים הנחשים מתחת סלעים או מאחורי סלעים. רוב פעילותם הינה באביב בשעות הערב המוקדמות. הם לרוב אינם תוקפים בני אדם, אלא מתגוננים. טרם התקיפה, עשויים הנחשים להשמיע קולות איום כדוגמת לחישה, חיכוך גופם או תנועות מאיימות.

 

הנחש מכיש באמצעות נשיכה: ארס הנחש חבוי בבלוטות ומוזרק לנפגע דרך שיניהם החלולות. רוב הנפגעים נבהלים, מחווירים, וסובלים מהזעה מרובה ואף עשויים להגיע למצב של איבוד הכרה.

 

מה עושים לאחר הכשת נחש?

יש להרגיע את הנפגע ולהשכיבו במנוחה מוחלטת כדי להקטין ככל האפשר את התפשטות הארס בגוף. אם אפשר – קבעו את גופו כדי להפחית למינימום כל תזוזה.

 

הזעיקו בדחיפות צוות מד"א אשר יפנה את הנפגע לבית החולים. אם אפשר הביאו את הנחש לבית החולים כדי לקבוע את סוג הארס ואת הטיפול הנכון.

 

אין למצוץ את הארס, אין להניח חוסם עורקים על האזור המוכש. אין לקרר את איזור ההכשה שכן הקירור אינו מועיל ועלול להחמיר את הנזק. יש להימנע ממתן משקה אלכוהולי לנפגע: האלכוהול מגביר את זרימת הדם ועלול להחיש את התפשטות הארס בגוף.






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
בית חולים זיו. הצעירה הוכשה בטיול בירדן ההררי
צילום: אבישג שאר-ישוב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים