כוננות מוגברת בגבול מצרים: "זה יכול לגלוש לכאן"
בתום יום של קרבות הודיעה קהיר כי 17 חיילים נהרגו בסיני וכ-100 מחבלים ג'יהאדיסטים חוסלו. בישראל חוששים כי הכאוס, שהוגדר על ידי ראש הממשלה המצרי כמלחמה, יגלוש לשטחה. החשש: המחבלים יתקפו בגבול עם משוריינים. תושבים באזור הגבול: "אנחנו בשגרה אבל עוקבים ומודאגים"
"כרגע לא קיבלנו הנחיות מיוחדות. אין כוננות והכול במצב שגרה, אבל אנחנו עוקבים, מודאגים ומקווים שהשקט יישמר. מגיע לנו קיץ רגוע ושלו לאחר צוק איתן". אלה דבריה של שרון קלדרון מקיבוץ סופה שעוקבת מקרוב אחר הנעשה בחצי האי סיני לאחר הפיגוע הקטלני שביצע שם דאעש. אתמול (יום ד') ניתן היה להבחין שם בזירת מלחמה לאחר שארגון דאעש פתח במתקפת טרור בסיני ובה נהרגו לפחות 17 חיילים מצרים. מוקדם יותר נטען כי היו 70 הרוגים בקרב כוחות הביטחון במצרים, אבל הצבא המצרי סתר את הדיווחים וטען כי נהרגו 17 ו-13 נוספים נפצעו, בנוסף הודיע כי "המצב בצפון סיני נמצא כעת בשליטה מוחלטת", והוסיף כי חוסלו לא פחות ממאה פעילי טרור. הלילה קראה תנועת "האחים המוסלמים" למרד נגד הנשיא עבד אל-פתח א-סיסי, שאותו כינתה "קצב".
במסגרת המתקפה תקפו החמושים עשרה מוצבים צבאיים, שישה ברפיח המצרית וארבעה בא-שייח זוויד, תוך שימוש בפצצות מרגמה, רימוני יד, רובי סער, רקטות ומכוניות תופת. צבא מצרים נעזר במטוסים של חיל האוויר המצרי שהפציצו ריכוזים של מחבלים בצפון חצי האי. "אנחנו נמצאים במצב של מלחמה אמיתית", אמר ראש ממשלת מצרים איבראהים מחלב בפתח ישיבת הממשלה השבועית על המצב הביטחוני הקשה בסיני וחיסולו לפני כמה ימים של התובע הכללי. הוא הוסיף כי שרי הממשלה יעבירו לנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי כמה חוקים לאישור כדי להגביר את המאבק בטרור.
אז לאן מתקדמים מכאן מבחינת צבאית ומדינות וגם מה חושבים התושבים?
אין בקשה מצרית מישראל לתגבר כוחות בסיני
בעקבות מתקפת הטרור בסיני הגביר צה"ל את הדריכות לאורך הגבול. קודם לכן הודיע משרד הביטחון על סגירת המעברים ניצנה וכרם שלום.
בפיקוד הדרום נערכו לאורך היום דיוני הערכות מצב בעקבות מתקפת הטרור והוחלט להגביר את הכוננות והדריכות לאורך הגבול, בדגש על משולש הגבולות עזה-ישראל-מצרים בכרם שלום, שידע פיגוע חדירה על נגמ"ש מצרים לפני שנתיים בימי הרמדאן.
התיאום הביטחוני בין כוחות הביטחון המצרים לישראלים נשמר על רקע האירועים, אך לפי שעה צבא מצרים לא ביקש מישראל אישור לתגבר כוחותיו מעבר לקיים בצפון סיני.
יד רוחצת יד
גל הפיגועים ששוטף את מצרים הגיע בשיאו של הרומן ביחסים בין ישראל למצרים, שהתמסד בשנה האחרונה מאז כניסתו לתפקיד של הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי. בשנה הזו התהדקו מאוד הקשרים המשותפים ובמצרים גברה ההכרה שלשתי המדיות יש הרבה אויבים ואינטרסים משותפים וכדאי לשתף פעולה.
הרומן ביחסים מתבטא קודם כל בקשר האישי בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי. שני המנהיגים שומרים על קו חם ובעיקר דיסקרטי. אתמול התבטא נתניהו בנושא ואמר: "אנחנו שותפים עם מצרים ועם מדינות רבות אחרות במזרח התיכון ובעולם במאבק נגד הטרור האיסלאמי הקיצוני".
הקשרים בין המדינות התהדקו עוד יותר לאחרונה. ביום ראשון האחרון ביקר מנכ"ל משרד החוץ, ד"ר דורי גולד, בקהיר לרגל כניסתו לתפקיד לאחר שהוזמן על-ידי משרד החוץ המצרי. זהו היה ביקור ראשון של מנכ"ל משרד החוץ בקהר מאז 2011.
בשבוע שעבר פורסם לראשונה ב-ynet כי נשיא מצרים מינה את חאזם חיירת, 57, לשגריר החדש בישראל, זאת שלוש שנים לאחר שהשגריר הקודם הוחזר בשל מבצע "עמוד ענן" וחיירת עשוי לשוב לתל אביב. סימן נוסף להתחממות היחסים היא נכונות מצרית לאפשר הקמת שגרירות ישראלית חדשה בקהיר לאחר שהשגרירות הקודמת פונתה בספטמבר 2011, כאשר המוני מתפרעים ניסו להשתלט עליה בכוח.
באינטרקציה הצבאית-מדינית, ישראל התירה למצרים להגדיל את היקף הכוחות והנשק שהם מכניסים למצרים כדי להילחם בטרור גם אם הדבר לא עלה בקנה אחד עם הנספח הצבאי בהסכם השלום בין המדינות. ישראל סייעה לשלטון בקהיר בקשריה בממשל ובקונגרס כדי להסיר את המגבלות שהטילו האמריקמים על אספקת נשק לממשלו של א-סיסי בעקבות ההפיכה. לישראל יש אינטרס לעזור למצרים עד כמה שהיא יכולה במאבק נגד התבססות תאי אל-קאעידה ודאעש בסיני. למצרים יש אינטרס למנוע פיגועים משטחה נגד ישראל.
גם האיום האיראני נמצא בסדר העדיפויות המשותף. המצרים רואים עין בעין עם ישראל את האיום מאיראן גרעינית והובילו עד לאחרונה קו נוקשה מאוד כלפי חמאס ובהקשר זה ניהלו מלחמת חורמה במנהרות ופגעו קשות ההברחות האמלח מחצי האי סיני לעזה.
מתווה הגז גם נדבך בקשר בין המדינות. אחד הגורמים ששכנעו את הקבינט המדיני-ביטחוני לאשר את מתווה הגז היה המגעים שמתקיימים בין המדינות למכירת גז ישראלי טבעי למצרים. בישראל רואים באספקת הגז למצרים מרכיב חשוב בביצור היחסים האסטרטגיים בין המדינות והכנסת תמריץ חשוב לשמירה על היחסים האלה.
אם זה לא מספיק, באחרונה חידשו המצרים את הביקורים של תיירים ישראלים בקהיר. שתי קבוצות ישראליות ראשונות כבר ביקרו בפירמידות והתקבלו בחום על-ידי הרוכלים שלא שכחו את השפה העברית מהימים שבהם נראו תיירים ישראלים בקהיר.
"חשבנו שזה תרגיל של צה"ל"
לא מעט תושבים בנגב המערבי הבחינו בלחימה העזה שהתרחשה אתמול מהבוקר ונמשכה לאורך כל אותו היום. באזור כרם שלום שמעו פיצוצים וראו עשן מעל האזור. למרות הקרבה לגבול, אין בשלב זה הנחיות מיוחדות לתושבים.
"אנחנו רואים את המגדלים של רפיח וכל היום שומעים פיצוצים ורואים עשן מיתמר משם", סיפרה קלדרון. "בהתחלה חשבנו שהפיצוצים הם בגלל תרגיל של צה"ל, אבל התברר לנו מאוד מהר שזה מגיע מסיני. זה מדאיג כי בקלות זה יכול לגלוש לכאן ולהסלים את המצב".
במועצה האזורית רמת נגב ישנם כמה יישובים הסמוכים לגבול מצרים, אך בינתיים משדרים שם עסקים כרגיל ובמקביל מגלים עירנות. "כרגע אין הנחיות מיוחדות מלבד לגלות עירנות", אמר ראש צוותי החירום בקדש ברנע ענן שיאון. "בכל הנוגע לתנועה צמוד לגדר, דבר זה תמיד אסור".
שיאון מציין כי כולם מבינים ומודעים למצב. "יש כוחות גדולים של צה"ל, מאבטחים בכל מקום, אבל אנחנו מרגישים בטוחים. כרגע אנו בשגרה. אם יהיה שינוי – נערך בהתאם".
אמש נשלחה הודעה בוואטסאפ למזכירי יישובי המועצה הסמוכים לגבול מצרים. "המועצה מקיימת הערכת מצב ובשלב זה קיים איסור כניסה לשטחים חקלאיים של באר מילכה. מלבד זה, אין מגבלות נוספות למיטב ידיעתי, אבל אתם מוזמנים לעדכן אם יש", נכתב בהודעה.
"קב"ט המועצה נמצא בקשר רציף עם החטיבה וכוחות הביטחון ויעדכן לפי התפתחויות", נכתב עוד בהודעה. "אם יש שאלות מצד תושבים, אתם מוזמנים לפנות. שיעבור לילה שקט על יישובינו וכוחותינו".