שתף קטע נבחר

 

לפני אישור הממשלה: דו"ח המבקר על הגז יפורסם החודש

אתמול שיגר מבקר המדינה יוסף שפירא מכתב לשר שטייניץ ודרש לעכב את אישור המתווה עד שיפורסם הדו"ח שלו בנושא. כעת מתברר שהטיוטה הועברה כבר לשרים וכן לראש הממשלה. תשובתם צריכה להתקבל תוך שבוע לקראת פרסומו המלא תוך 3 שבועות, לפני הצבעת הממשלה על אישור המתווה

 

המבוקרים. ראש הממשלה נתניהו, שר התשתיות שטייניץ וקודמיו בתפקיד לנדאו ושלום (צילום: אלכס קולומויסקי, ג'ורג' גינסברג, אלעד זגמן, דוברות משרד התשתיות הלאומיות) (צילום: אלכס קולומויסקי, ג'ורג' גינסברג, אלעד זגמן, דוברות משרד התשתיות הלאומיות)
המבוקרים. ראש הממשלה נתניהו, שר התשתיות שטייניץ וקודמיו בתפקיד לנדאו ושלום(צילום: אלכס קולומויסקי, ג'ורג' גינסברג, אלעד זגמן, דוברות משרד התשתיות הלאומיות)

מבקר המדינה הציב יעד: השופט בדימוס יוסף שפירא מתכוון לפרסם את הדו"ח שחיבר בנושא התנהלות הממשלה בנושא הגז הטבעי בתוך כשלושה שבועות, זאת אומרת לפני ההצבעה בממשלה על אישור מתווה הגז. אתמול העביר המבקר את טיוטת הדו"ח למבוקרים, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים יובל שטייניץ וקודמיו בתפקיד סילבן שלום ועוזי לנדאו.

 

מלבדם, קיבלו את הטיוטה גם ראש המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' יוג'ין קנדל והממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר דיוויד גילה שהתפטר מתפקידו בשל חילוקי דעות על מתווה הגז שפורסם אתמול לציבור.

המכתב ששיגר המבקר לשטייניץ אתמול (צילום: אלברטוס) (צילום: אלברטוס)
המכתב ששיגר המבקר לשטייניץ אתמול(צילום: אלברטוס)

השופט שפירא ביקש מהמבוקרים להעביר את תשובותיהם ותגובותיהם לדו"ח בתוך שבוע, על אף שבדרך כלל ניתן זמן ארוך יותר. ממשרד המבקר נמסר הערב (ד') כי לוח הזמנים המקוצר נועד לסייע לממשלה לקיים את ההחלטה בהקדם.

 

ההערכה היא שבמקרה ששמם של המבוקרים עלול להיפגע בעקבות מסקנות הדו"ח, הם עשויים לבקש שימוע כדי למנוע את דחיית הדו"ח. במקרה כזה יפרסם שפירא את הדו"ח שלו לאחר שבוע עד שבועיים.

 

הודעת המבקר מגיעה יממה בלבד לאחר שדרש שהחלטת הממשלה בנושא המתווה תינתן רק לאחר פרסום הדו"ח שלו בנושא. השופט בדימוס כתב לשר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים יובל שטייניץ: "כידוע, יש להעביר החלטה בממשלה לאישור המתווה המוצע במשק הגז הטבעי לאחר שלב השימוע הציבורי", כתב המבקר לשטייניץ.

 

"לאור העובדה שבכוונתי להעביר לך ולמבוקרים נוספים בהמשך השבוע טיוטת דו"ח מעודכנת בנושא 'פיתוח משק הגז הטבעי', אודה לך אם תגרום לכך שקבלת החלטת הממשלה על המתווה תיעשה לאחר פרסום הדו"ח. יצוין כי בכוונתי לפעול לכך שהדו"ח יתפרסם, ככל שהדברים תלויים בנו, בהקדם האפשרי", הוא הוסיף.



אתמול הוצג המתווה במסיבת עיתונאים, יממה לאחר המבוכה בכנסת שהובילה לדחיית ההצבעה על העברת סמכויות הגז משר הכלכלה אריה דרעי לידי הממשלה.

 

במסיבת העיתונאים פירט השר שטייניץ את מתווה ההסכם:

 

"במאגר תמר המדינה מחייבת את דלק למכור את כל החזקותיה תוך שש שנים. ההנחה שלנו היא שהמאגר יימכר תוך שלוש-ארבע שנים. חברת נובל תמכור חלק מהחזקותיה ותוותר על זכות הווטו שלה כבעלת מיעוט.

 

שר התשתיות והאנרגיה הציג את מתווה הגז    (צילום: אלי מנדלבאום )

שר התשתיות והאנרגיה הציג את מתווה הגז    (צילום: אלי מנדלבאום )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"במאגר כריש-תנין, אנחנו מחייבים את דלק ונובל – שגילו את כריש-תנין והשקיעו מאות מיליוני דולרים – אנחנו כאן עושים צעד חסר תקדים, לא רק מחייבים אותם למכור את הכול, אלא גם לעשות זאת תוך 14 חודשים, כשהזמן הסביר שמקובל בעולם הוא שש שנים. אנחנו רוצים עוד מפעיל בכריש-תנין כדי שתהיה תחרות. האינטרסים של מדינת ישראל מחייבים אותי לפגוע במה שנראה כמו הגינות בסיסית".

 

בעניין מחיר הגז הבהיר שטייניץ כי המחיר של ייצוא הגז הוגבל פעמיים – גם הגבלה פנימית במשק, כך שהמחיר הממוצע של החוזים בישראל הוא מחיר התקרה (כיום כ-5.5 דולר ליחידת אנרגיה), ואילו מחיר הייצוא של הגז לא יהיה נמוך יותר ממה שנמכר לשוק המקומי. "אין פיקוח, אלא הגבלת מחיר", הסביר השר. "אנחנו קובעים תקרת מחיר לשנים הקרובות ואלמנט נוסף שקובע שאי-אפשר למכור בחו"ל יותר בזול מאשר בארץ".

 

"המתווה טוב למדינת ישראל ולאזרחיה", טען שטייניץ. "הוא סביר, אבל קשה מבחינת חברות האנרגיה". לפי ליבת המתווה, "מאגר לווייתן נשאר ללא שינוי בהחזקות - דלק ונובל יהיו שם. הצבנו שם תנאי, המדינה שומרת לעצמה את הזכות, אם יתברר שלא מתפתחת תחרות, תוך עשר שנים מהזרמת המאגר או פחות, אולי חמש שנים, אנחנו שומרים לעצמנו את הזכות לחייב להפריד במאגר את המכירות והשיווק שלהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מבקר המדינה שפירא
צילום: גיל יוחנן
מומלצים