משבר? הספורט היווני לא מתרגש
למרות חוסר הוודאות מבחינה כלכלית, נראה כי לפחות בטווח הקצר הספורט במדינה לא אמור להיפגע. הקבוצות הגדולות הנשלטות ע"י בעלי הון אמידים למדי ימשיכו להתנהל כרגיל, ואלה שככל הנראה יסבלו הם המועדונים הקטנים. תמונת מצב
רק כדי להסביר, בספורט היווני יש כיום שלוש קבוצות מרכזיות, אולימפיאקוס, פנאתינייקוס ופאוק סלוניקי (בכדורגל) שנמצאות בדרג אחר מבחינת תקציבים ומוסר תשלומים, כאשר כל שאר המועדונים בעיקר מנסים לשרוד.
"הסיטואציה מבחינה כלכלית בספורט היווני לא כל כך טובה, אבל מצד שני לא השתנתה בעקבות הבעיות הכלכליות בימים האחרונים", מספרת רולה סטפאנקי, עיתונאית יוונית המסקרת את פנאתינייקוס.
למה בדיוק היא מתכוונת? כיום, שולטים בספורט היווני מספר בעלים בעלי הון רב שהמשבר הכלכלי גם אם ייפגע בהם בצורה מסוימת לא אמור להשפיע על השקעותיהם בקבוצות הספורט בהן הם מחזיקים.
הקבוצות הגדולות לא ייפגעו
קחו לדוגמא את דימטריוס ינאקופולוס, הבעלים שנוי המחלוקת של פנאתינייקוס שבגללו עזב את המועדון ז'ליקו אוברדוביץ', ובקיץ שורה של מאמנים בכירים סירבה לאמן את הקבוצה. בשנת 2012 קיבל לידיו ינאקופולוס את פאו מאביו, פאביוס, ודודו ת'נאסיס, שנכנסו לעשור התשיעי של חייהם והחליטו לפרוש.
משפחת ינאקופלוס הקימה לפני שנים רבות את חברת 'ויאנקס', ענקית תרופות מקומית כאשר הון המשפחה מוערך ביותר ממיליארד דולר, כך שגם אם בצורה כלשהי ינאקופולוס ייפגע כלכלית, יש לו עדיין מספיק כסף כדי להשקיע במועדון שבכל מקרה צמצם בצורה משמעותית את תקציבו מסוף העשור הקודם, אבל על כך בהמשך.
אצל היריבה המרה, אולימפיאקוס, המצב זהה. בעלי המועדון הם התאומים, גיורגוס ופנאיוטוס אנגלופולוס, המוערכים יחד ביותר מ-3 מיליארד דולר בעקבות שתי חברות בבעלותם בתחום הספנות והפלדה.
בכדורגל המצב קצת שונה. עד השנה נהנתה אולימפיאקוס מתמיכתו של אבנגלוס מרינאקיס, איש ספנות עשיר בפני עצמו וגם פוליטיקאי. אלא שבאפריל האחרון יצא לאור דוח חקירה מיוחד המאשים את הבעלים של הקבוצה יחד עם שורה של בכירים בהתאחדות הכדורגל היוונית בשחיתות, איומים וקניית משחקים.
מרינאקיס נלקח לחקירה ושוחרר בערבות של 200 אלף יורו כאשר נאסר עליו להמשיך בכל פעילות באולימפיאקוס, ובנוסף עליו להתייצב בתחנת המשטרה כל 15 ימים עד לפתיחת המשפט בעניינו. נכון לעכשיו לא ברור מה יהיה מצבה של הקבוצה בעקבות ההליכים שנפתחו נגד הבעלים.
פאוק סלוניקי בה שיחק בעונה החולפת, אייל גולסה, נמצאת במצב טוב שכן היא בבעלותו של איש העסקים היווני-רוסי, איבן סאבידיס, שהונו מוערך בחצי מיליארד יורו, והוא נחשב למקורב לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין.
קבוצות אוהדים בסכנה?
מי שיכולה להיות בבעיה בעקבות המצב הכלכלי הקשה היא פנאתינייקוס (כדורגל) שסיימה במקום השני את ליגה היוונית. לפני מספר שנים ורגע לפני פירוק המועדון בעקבות חובות גדולים, הוחלט
להעביר כ-57 אחוזים מהבעלות לידי האוהדים וכיום הם מנהלים בפועל את העניינים בקבוצה.
בדומה לקבוצת אוהדים בארץ כל אוהד שרוצה להיות חלק מהתהליך משלם סכום מסוים ובכך מובטח תקציב התחלתי למועדון עוד לפני כספים המגיעים מספונסרים, זכויות שידור ומרצ'נדייז. כעת, בעקבות המשבר הכלכלי יהיה מעניין לראות האם קרוב ל-10,000 בעלי מניות בקבוצה ימשיכו את תמיכתם.
למרות חוסר הוודאות, בפאו כבר החלו לבנות קבוצה לעונה הבאה ולאחרונה החתימו את מייקל אסיין שהגיעה בהעברה חופשית ממילאן וצפוי להרוויח כ-1.6 מיליון יורו (השחקן היקר ביותר ביוון). גם סחריו סאנצ'ז מגנה הספרדי של מלאגה חתם, והשוער האנגלי, לוק סטיל, האריך את חוזהו בשלוש שנים נוספות.
אם פעם תקציבן של אולימפיאקוס ופנאתינייקוס בכדורסל היה עומד על 20 מיליון דולר, הרי שבחמש השנים האחרונות הדברים נראים אחרת לגמרי ושתי המעצמות היווניות קיצצו את תקציביהן ביותר ממחצית שעומד היום סביב 8-9 מיליון יורו בלבד.
השקעה במקומיים, השאריות לזרים
אז איך הן בכל זאת מצליחות באירופה? (אולימפיאקוס זכתה בשני גביעי יורוליג בשנים האחרונות, פנאתינייקוס חברת קבע בצמרת הכדורסל האירופאי), כי הן ביצעו שינוי חשיבה ומשקיעות את רוב התקציב בשחקנים מקומיים, ורק לאחר מכן מתפנות להחתים זרים.
ואסיליס ספאנוליס, מנהיגה של אולימפיאקוס, וככל הנראה הווינר הכי גדול ביבשת בשנים האחרונות, מרוויח כ-2 מיליון יורו, משכורת עתק גם במונחים של הליגה הטורקית וה-VTB הנחשבות לעשירות ביבשת. מצד שני מספיק להסתכל על מצבת הזרים של האדומים שכוללת את בראיינט דאנטסון ששיחק בבני השרון והפועל חולון לפני כן, ואוליבר לאפייט שכדרר באולם התיכון של מכבי אשדוד קודם לכן, כדי להבין את סדר העדיפויות.
גם בפנאתינייקוס הדברים זהים כאשר השחקנים המובילים הם דימטריס דיאמנטידיס הבלתי נגמר, אנטוניוס פוטסיס, וצמד הצעירים המוכשרים, ניקוס פאפאס ו-ולדימיר יאנקוביץ', שניים שגדלו במועדונים אחרים והוחתמו לפני כמה שנים אצל הירוקים כחלק מהמדיניות החדשה.
אריס סלוניקי נחשבת לקבוצה עם התקציב השלישי בגדולו בכדורסל היווני, אבל תתפלאו לשמוע שלא מדובר בתקציב מרשים יתר על המידה – פחות ממיליון יורו, תקציב של קבוצת מרכז טבלה ומטה בישראל. "אריס היא דוגמא אחת. רוב הקבוצות מעמידות תקציבים של בין 200 ל-700 אלף יורו", מספר גיורגוס דיפלואידיס, שדר ברשת הטלוויזיה המקומית E4TV.
אז יכול להיות שעבורן המצב הכלכלי כן ישפיע?
"קשה עדיין לדעת, אבל הם כבר שנים נמצאים במצב של הישרדות. נכון לעכשיו מרביתם לא החתימו שחקנים אבל זה בלי קשר למצב הכלכלי במדינה. בדרך כלל בשלב הזה של הקיץ קודם כל הקבוצות ברוסיה וטורקיה שם הכסף הגדול נמצא בכדורסל מחתימות, ורק לאחר מכן שאר הליגות מתחילות לעבוד".
עוד נתון שיעיד על כך שבספורט היווני עדיין לא נלחצים מהמצב הוא כמות הקבוצות שישחקו בעונה הבאה במפעלים האירופאים בכדורסל. אולימפיאקוס ופנאתינייקוס ימשיכיו ביורוליג, אא"ק אתונה, אריס סלוניקי ופאוק סלוניקי ישחקו ביורוקאפ, בזמן שבישראל בה המצב הכלכלי קצת יותר סביר הקבוצות מעדיפות לוותר על התענוג.
היוונים נראים רגועים נכון לעכשיו בכל מה שקשור לספורט במדינה, מצד שני הם גם היו יחסית רגועים בנוגע למשבר הכלכלי שפוקד את המדינה בחמש השנים האחרונות עד לפני מספר ימים. "מה שבטוח זה שנהיה חכמים בעוד שבוע-שבועיים", מסכמת סטפאנקי.