עכשיו באים? תזמוני הכניסה לשוק ההון
החלום הרטוב של כל סוחר, להיכנס לבורסה כשהמנייה בתחתית ולמכור אותה רגע לפני שהיא מגיעה לשיא. זו למעשה כל תורת המסחר. הבעיה של רוב הסוחרים היא לתזמן את העיתוי - מתי להיכנס לשוק או למניה ומתי הגיע הזמן לברוח. אז כיצד יודעים מתי השוק הגיע לרוויה? קבלו טיפים למסחר בשוק ההון
קרוב לוודאי שלא שמעתם על חברת Baofeng Technology. חברה המתמחה בפיתוח משחקי מחשב לאינטרנט. קברניטי החברה ביצעו את המהלך המבריק של השנה: הם פשוט החליטו להנפיק את החברה בבורסה בסין. חודשיים בדיוק לאחר ההחלטה, סביר להניח שגם ראשי החברה לא דמיינו שאלה יהיו התוצאות - שווי החברה זינק ב...תחזיקו חזק - 4,200%.
לכתבות נוספות בערוץ שוק ההון
זינוק של 271 מיליארד בשווי החברות בבורסה
ההזדמנויות שהחמצתם השנה בשוק ההון
על אף המקרה המדהים הזה, המבוגרים שבינינו זוכרים את משבר הדוט-קום שנחת בעוצמה על השווקים בשנת 2,000 וריסק באחת את כל מניות החלום. כשכל ממזר הופך למלך השוק, זה בדיוק הזמן שבו צריך להתחיל לחשוש והבורסה בסין מספקת בימים אלו לא מעט סיבות לפחד.
בשנה החולפת, תכנית ההקלה הכמותית (הדפסת כסף ממשלתית) בסין שנועדה לתמוך בכלכלתה, שלחה את השווקים לגבהים חדשים ויצרה ראלי מסחרר בשוק. אבל כפי שקורה לעיתים תכופות, כאשר הסיכה ננעצת בבועה, האוויר יוצא בעוצמה ורק בשבועיים האחרונים איבד השוק הסיני למעלה מ-20% מערכו.
החלום הרטוב של המשקיעים
ראלי בשווקים מוגדר כזינוק חד של מניה או מדד במשך פרק זמן שיכול לנוע בין מספר ימים למספר חודשים ואף שנים בחלק מן המקרים. כך לדוגמה המדד הגרמני (הדאקס) יצא לראלי שנמשך מחודש אוקטובר 2014 ועד חודש אפריל השנה. בתקופה זו הוסיף הדאקס לערכו למעלה מ-40%. בדומה - הראלי של כוכבת המזון המהיר החדשה, חברת Shake Shack, היה קצר בהרבה והמניה הוסיפה לערכה למעלה מ-60% בשלושה שבועות בלבד (ראו גרף בהמשך).
החלום הרטוב של כל סוחר, הוא להיכנס לעסקאות כשהראלי יוצא לדרך ולצאת ממש עם סיום הראלי. זו למעשה כל תורת המסחר. הבעיה של רוב הסוחרים היא לתזמן את העיתוי - מתי להיכנס לשוק או למניה ומתי לצאת.
על פי רוב, התזמון נמצא בחדשות המתפרסמות ובחוקים הלא כתובים של מסחר במניות. הכלל הבסיסי ביותר הוא שהשווקים נוהגים לתמחר ציפיות. המדדים תמיד מקדימים את הכלכלה הריאלית. כך לדוגמה כשנגיד הבנק האירופי, מריו דראגי, רומז על כוונתו להחיל תכנית הקלה כמותית באירופה, שמשמעותה בפועל הדפסת כספים, זה הרגע שבו יש לרכוש את המדד האירופי המוביל - הדאקס. עצם הציפיה להחלת תכנית התמריצים על השווקים היא שמציתה את הגפרור של ראלי העליות.
עכשיו אתם באים?
הציבור נוהג לפקוד את הבורסה באיחור. הוא שומע שהשווקים עולים ורץ להפקיד כספים. התוצאה: הכסף שזורם לשוק מתדלק את העליות, מחירי המניות נוסקים אל מעבר לשווי הריאלי והבועה מתחילה להיווצר. כך זה היה בשנת 2,000 בבועת מניות הטכנולוגיה וכך קורה בדיוק עכשיו בשוק המניות הסיני. תשואות של מאות אחוזים ויותר על מניות שבכלל לא ידעו שהן כאלה.
קשה מאוד לתזמן את הרגע המדויק בו האוויר מתחיל לצאת החוצה מהבועה ולכן חשוב כל כך שלא להיכנס בשווקים רבויים ומנופחים. פיצוץ הבועה, על פי רוב, מהיר ואגרסיבי וכשהאוויר יוצא כדאי מאוד להיזהר מגלי ההדף. הפחד והפאניקה מרסקים את המניות והמדדים בעוצמה אל רצפת השווי. סביר להניח שסוחרים חפצי חיים מתרחקים בתקופה זו מהבלונים שמופרחים במזרח.
חשוב לומר כי לא כל ראלי מסתיים בהכרח בפיצוץ אדיר. כאשר הנתונים מגובים בכלכלה האמיתית, מנייה יכולה להיכנס למגמת עלייה ארוכת טווח, כפי שקרה למניות אפל, פייסבוק, גוגל ועוד, ולא קיים חשש ריאלי שהן הולכות לקרוס. יחד עם זאת, לאחר שהראלי מגיע למיצוי, המניות והמדדים יכולים להיכנס לתקופה ארוכה של דשדוש, שמשמעותו דריכה במקום.
דוגמה לכך ניתן למצוא בוול-סטריט. מבט קצר אל המדד המוביל בעולם - S&P500, של 500 המניות הגדולות ביותר בוול סטריט, מלמד אותנו שכבר חצי שנה הוא נמצא בתרדמת עמוקה. מדי פעם נרשמת עלייה קלה או ירידה קלה במדד, אבל ברמת המאקרו הוא פשוט דורך במקום.
סוחרים מנוסים משתדלים להדיר רגליהם ממדדים ומניות מדשדשים כיוון שבלי תנועה עקבית של מניה או מדד, פשוט לא ניתן לייצר הכנסה. רוב הסוחרים משאירים על הכוונת מניות ומדדים מדשדשים וממתינים לרגע שבו הדשדוש ייפרץ, בתקווה שהפריצה תתניע תנועה מחודשת במניה.
כל משבר הוא הזדמנות
משברים בשוק ההון מייצרים הזדמנויות נהדרות לסוחרים מקצועיים להרוויח מהירידות. פקודת השורט (מכירה בחסר) מאפשרת לסוחרים להרוויח ככל שמחיר המניה יורד. למעשה, במשבר הסאב-פריים שפקד אותנו לפני שנים אחדות, הרשויות בארה"ב נאלצו בצעד נדיר לאסור לתקופה מסויימת את המסחר בשורט, כיוון שריבוי הפקודות השליליות, ריסק את המניות לתהומות חדשים.
מאידך, לא מעט סוחרים חוששים מפקודת השורט. הרציונל שמנחה אותם הוא שמדדים ומניות שיורדים, בסופו של דבר חוזרים לעלות. סוחרים אלה ינסו על פי רוב ליהנות מהירידות במחירי המניות והמדדים על מנת לרכוש אותם בזול ולהרוויח מהתנועה המחודשת הצפויה כלפי מעלה.
כיצד נזהה בפועל את שינוי המגמה בשווקים?
סוחרים מקצועיים רגילים לעבוד עם גרפים. על פי רוב הם מספרים את כל הסיפור. במקרה של שינוי מגמה בשווקים, קיימת תבנית קבועה שחוזרת על עצמה כבר עשרות שנים ורמת האמינות שלה גבוהה במיוחד. מדובר בנר מסוג פטיש המלווה בכמות קונים גדולה במיוחד.
בגרף המצורף אנחנו רואים את שינוי המגמה בשוק הרוסי בשנה החולפת. כמות הקונים הגדולה מופיעה בחלק התחתון של הגרף ומוקפת בכחול. העמודה הזו מאותתת לנו שהקונים חזרו לשוק וקרוב לוודאי שמדובר בגופים מוסדיים שניצלו את הירידות ואספו סחורה בתחתית בדרך לשינוי המגמה. נר הפטיש שנוצר מלמד אותנו שהקונים הרבים דחפו את המחיר של השוק הרוסי מלמטה למעלה. השילוב שבין כמות גדולה של קונים לבין דחיפת המחירים כלפי מעלה מייצרת רמה גבוהה של ודאות ששינוי המגמה הגיע.
בכל תקופה שוק הון מייצר הזדמנויות נהדרות לסוחרים. הטובים ביותר מזהים מראש את המגמה והטובים מעט פחות, מצטרפים למגמה ונהנים מהתנועה. הניסיון מלמד אותנו שדווקא הציבור חסר ההשכלה בתחום מבצע את ההחלטות הגרועות ביותר. הוא נוהר אל השוק בדיוק כשצריך לצאת ובורח רגע לפני שניתן האות לתחילת החגיגות.
הכותב הוא אנליסט ומומחה למסחר בשוק ההון, מייסד "סימפל טרייד " - בית הספר למסחר בשוק ההון