נצרת עילית: תגידו "חופש גדול" באנגלית
300 תלמידי בית ספר יסודי בעיר מגיעים אליו גם בחופש, ובכיתות ג'-ד' זוכים לתרגל אנגלית מדוברת וכתובה בעזרת מורים מישראל ומחו"ל. "אני יודעת שזה הולך להיות קיץ נהדר", העידה מורה מפלורידה, למרות ההלם הקל שהתלווה למפגש עם תלמידי ישראל
בים לא תמצאו אותם, גם לא בקייטנה, בטח שלא בלונה פארק: בשבוע הראשון לחופש הגדול הגיעו 300 תלמידי כיתות א'-ד' לבית הספר היסודי "גולן" בנצרת עילית. תלמידי כיתה ד' שיננו באנגלית משפטי מפתח כמו "האם אני יכול לצאת לשירותים", "מה השעה", ולמדו כיצד אומרים מילה מסוימת או כיצד מאייתים אותה. לא ברור מי נהנה יותר, התלמידים או המורים.
בכל כיתה מלמדים שני מורים, אחד ישראלי והאחר מתנדב מחו"ל. הפרוייקט מופעל במימון משרד החינוך וחלקו על ידי הרשות המקומית. בוריס ברודסקי, מנהל אגף החינוך בעיריית נצרת עילית, אמר כי בהמשך למתווה של משרד החינוך, להפעיל בית ספר של החופש הגדול בכל רחבי הארץ לכיתות א'-ב', החליטה עיריית נצרת עלית לתת מענה גם לכיתות ג'-ד'. "בשיתוף פעולה עם פדרציית דטרויט, קרן שוסטרמן וקרן שטיינהרדט, הפעלנו את תוכנית תלמ"א, תוכנית לאומית למצוינות באנגלית. כלל תלמידי כיתות ג' ו-ד' מ-10 בתי ספר בעיר מקבלים את התגבור הזה", אמר.
מאחורי היוזמה עומד ממלא מקום ראש העיר, נתנאל טוויטו, שהחליט שהרשות תממן את הפרויקט למרות מצבה הכלכלי הקשה. "העירייה שמה לעצמה למטרה שכלל תלמידי נצרת עלית יסיימו 12 שנות לימוד, עם אחוז זכאות גבוה לבגרות באנגלית, ברמה של 5-4 יחידות, אבל גם בדגש על יכולת לנהל שיחה באנגלית".
עדן רחמן מחיפה הוא המורה הישראלי בכיתה, שמשתתף בפרויקט זו השנה השנייה. הוא סיפר כי מבחינת המורים האמריקנים, המפגש עם התלמידים הישראלים מהווה הלם תרבותי קטן. "המורים מארה"ב לא כל כך יודעים הרבה פעמים למה לצפות. ההכנה שנותנים להם לא ממש עוזרת". הוא הסביר כי "הכיתות בישראל לא נראות כמו כיתות בארה"ב, גם פיזית וגם מבחינת התנהלות כשבהפסקה הילדים רצים החוצה לשחק בחצר - זה משהו שלא נשמע בארה"ב. שם הולכים בשני טורים אחרי המורה והכל מאוד מאוד מובנה ומסודר, והרבה פחות חופשי. זה מזעזע אותם".
קרלי קסלר, מורה למדעים, הגיעה מפלורידה ללמד בישראל: "אני מאוד מתרגשת. עברנו הבוקר על החוקים בכיתה, הם מקשיבים, הם לומדים, ואני מאוד מופתעת מכמה אנגלית הם כבר יודעים - אז אני יודעת שזה הולך להיות קיץ נהדר".
אלון פוטרמן, מנכ"ל תלמ"א, אמר כי יותר מ-500 מורים מארה"ב, קנדה, אנגליה, אוסטרליה, דרום אפריקה וגם הודו, הגישו מועמדות ללמד בארץ במסגרת הפרויקט, ומתוכם נבחרו כ-100. "חלק מהמימון עדיין מגיע ממשרד החינוך, אבל כידוע במהלך השנה נפלה ממשלה, התפטר שר החינוך ולא היה תקציב שאפשר לבנות עליו. הרשויות המקומיות נכנסו פנימה והחליטו שיש מקום לחזק את הקונספט של החודש ה-11 של החינוך הציבורי. לפתוח את בתי הספר ובמקום לקיים רק קייטנות - ללכת על משהו שהוא גדול יותר ומיוחד יותר בתוך בתי הספר". על המורים והמוטיבציה המניעה אותם, הוא אומר כי מדובר באנשי חינוך אמיתיים,"שיש להם מצפון חברתי גדול".