המאבק על הכתר: הבלגן במכבי ראשל"צ
חילופי האשמות, פיטורי מאמנים בכירים, ניסיונות להדיח את המנכ"ל ואפילו פנייה למבקר המדינה. למרות ההצלחה באליפות ישראל, מאחורי הקלעים מתרחש קרב רווי יצרים סביב האלופה הנצחית באתלטיקה קלה לנשים. אבינעם פורת עם הסיפור שמרעיד את מלכת הספורט
מכבי ראשון לציון, אלופת ישראל הנצחית באתלטיקה לנשים, נמצאת בשיאו של מאבק שליטה רווי יצרים. נראה כי בקרב הזה כל האמצעים כשרים: פיטורי מאמנים, הטחת האשמות קשות על מעורבות של אתלטיות מחו"ל שחשודות בשימוש בחומרים אסורים, נסיונות להדיח את המנכ"ל ואפילו פניות למבקר המדינה ולראש העיר כדי לבחון את ההתרחשויות האחרונות.
אחד משיאי ההתגוששות הזו היה פיטוריהם של ארבעה מאמנים בכירים מהמועדון. ברוך (בוריס) קריצשטיין (שיאן ישראל בעבר בריצת משוכות), לב אלתרמן (מאמנה בעבר של האלופה האולימפית בקפיצה למרחק ממוסקבה 1980, טטיאנה קולפאקובה), משה יעקב, ממייסדי המועדון, וד"ר רפי וישיניצר, מאמן ריצות ארוכות. מאמן נוסף, זבדיה וודג', מבכירי המרתוניסטים הישראלים בעבר, מתכוון להתפטר במחאה.
במכתב הפיטורים שנשלח מהנהלת המועדון לקריצשטיין עולות האשמות קשות על גיוס של אתלטיות שהסתבכו בעבירות של שימוש בחומרים אסורים, כחיזוק למועדון: "פירטנו במכתב קודם חשדות (נגד המאמן, א.פ.) לביצוע מעשים חמורים הנוגעים להבאת שתי אתלטיות שהתברר כי ידעת שהן צורכות חומרים אסורים וכמורה, מחנך ומאמן נתת יד לכך". מדובר באתלטיות מחו"ל שהגיעו כחיזוק לקבוצה לקראת ליגת המועדונים, אך נשלחו חזרה לארצן לאחר שסירבו לעבור בדיקת סמים.
בהמשך מכתב הפיטורים, כתב מנכ"ל המועדון, עומרי דמלין, לקריצשטיין: "בנסיון נוסף לקבל את עמדתך למיוחס לך, בטרם תחליט הנהלת המועדון על תגובתה, הוזמנת לשימוע, אך גם לשימוע זה לא טרחת להתייצב ולא הודעת על אי התייצבותך. עם כל הצער שבדבר, אנו רואים בכך ניסיון שלך לחתור תחת הנהלת העמותה ומנהל המועדון הנוכחי ולגרום לסילוקו. מעשיך האמורים מהווים הפרת משמעת חמורה, הפרת אמונים ומעילה באמון ובתפקידך במועדון. הם גרמו נזק לתדמית המועדון בארץ ובחו"ל, בושה ועוגמת נפש, וכן נזקים כספיים שונים שבכוונת המועדון לתבוע ממך. בנסיבות אלה החליטה הנהלת המועדון להפסיק את ההתקשרות עמך לאלתר. אינך מייצג עוד את מועדון האתלטיקה ראשון לציון, וכל פעולה שתעשה בשם המועדון בטלה ולא תקפה".
קריצשטיין עצמו השיב להנהלה בעניין: "במשך שלושה חודשים הייתי בחיפושים אחר חיזוק, עד ששתי אתלטיות הסכימו לבוא בעבור סכום משותף של 4,500 דולר לשלוש תחרויות. טיפלתי גם בהזמנת הכרטיסים שלהן כי למר עומרי דמלין לא היה זמן לזה. כשהתברר שהן לא מוכנות להתחרות בגלל הבדיקות, ההנהלה החליטה בצדק לשלוח אותן הביתה. הן לא נבדקו ואף אחת מהן לא נתפסה. אחרי התחרות הראשונה הן נסעו הביתה. חוץ מזה שהעניין לא היה נעים לאגודה ולי, הוצאות האגודה לא היו גדולות כי הן חזרו אחרי פחות משבוע, והמגורים והאוכל הוסדרו להן בבית של מר עומרי דמלין. איפה כאן 'גרימת נזק כבד לתדמית המועדון בארץ ובחו"ל, בושה ועוגמת נפש?', כפי שתיארתם. למרות הכול ניצחנו גם בלי הזרות וזאת בזכות העבודה של המאמנים והספורטאים".
"נפגענו מהיחס הברוטאלי של המנכ"ל"
המנכ"ל דמלין מונה לתפקידו לפני ארבעה חודשים. המאמנים טענו כי "במקום לנהל את המועדון מבחינה ארגונית ואדמיניסטרטיבית, הוא החל להיכנס לעבודתם". במכתב שנשלח לראש העיר, דב צור, עם העתק למשרד מבקר המדינה, כתבו המאמנים: "נפגענו מהיחס הברוטאלי שלו. בנוסף הוא פנה לאתלטים, בלי להודיע למאמניהם האישיים בהצעות לעבור למאמנים אחרים, כולל אליו, תוך פיזור שקרים על אי מקצועיותנו, ובעזרת הבטחות לשיפור תנאים כספיים, תמיכה בציוד ספורט, מחנות אימונים ועזרה בקבלת עבודה בקבוצות בעמותה הפרטית שלו". המאמנים דרשו את פיטוריו של דמלין.
נושא נוסף שעלה במכתב לראש העיר הייתה התנהלות המועדון סביב יציאת האתלטיות לאליפות אירופה במועדונים בסלובקיה: "הנהלת המועדון הודיעה לכל חברי המשלחת לקחת סנדוויצ'ים מהארץ וכסף אירופי לדרך שלוקחת יום שלם, שזה יום לפני התחרות. מכל הבחינות אלה תת תנאים לתחרות שנמשכת לאורך כל היום. נבחרת שבדרך כלל נוסעת עם מאמן אחד או שניים, עוזבת הביתה למחרת התחרות. יחד עם הקבוצה, נסעה ההנהלה של המועדון בהרכב כמעט מלא ונשארו עם בנות זוגם לעוד 4-3 ימים. האם ניתן לבדוק על איזה תקציב הם נסעו? אין שקיפות במועדון, אי אפשר לדעת כלום. והתוצאות? מקום 8 ואחרון. התוצאות האישיות היו מבישות".
יו"ר המועדון, צביקה קורן, מסר בתגובה על סוגיית בנות הזוג והמלווים במסע: "המלווים מימנו את עצמם. הם נשארו באוסטריה עוד כמה ימים".
המאמנים כתבו כי אחרי שהתלוננו ביחד עם מספר אתלטים מובילים בפני סמנכ"ל החברה העירונית ראשל"צ, אמיר סולרסקי, על המתרחש במועדון, הגיע מכתב החתום מעורך דינו של דמלין, עם איום בתביעת לשון הרע בסך 100 אלף שקל בפני מי מהם שלא יתנצל. "התחיל מבול של איומים נגד ספורטאים ומאמנים שחתמו על המכתב. אמרו להם שלא יקבלו משכורות אם לא יתנצלו", כתבו המאמנים. במכתב מציינים המאמנים מקרה ספציפי של ספורטאית שהסכימה להתנצל רק כדי שתקבל את שכרה ותוכל לשלם שכר דירה.
"נמליץ להעמיד את המאמנים בפני ועדת משמעת"
גזבר מכבי ראשל"צ, יאיר בייטלר, המשמש כחבר הנהלת אגוד האתלטיקה ונחשב לאיש הדומיננטי בהנהלת במועדון, צידד בגרסת דמלין: "אם המאמנים היו מספרים לך רק 10 אחוזים ממה
שעשו, ההסתכלות על הנעשה הייתה אחרת. אלו לא פיטורים, אלא הפסקת התקשרות, ואנחנו רק שמחים שהם כבר לא איתנו. נמליץ לאגוד האתלטיקה להעמיד אותם בפני ועדת משמעת".
דמלין מסר בתגובה: "אני יודע את כל האמת בנושא הזה. לא מעוניין עכשיו להגיב עד שאסגור את כל הצדדים. רק אז אדבר".
קריצשטיין מסר בתגובה: "כל מילה שכתובה היא לא 99 אחוז נכונה, אלא 100 אחוז. לא רק המאמנים בדרך לעזוב את המועדון, אלא גם כמה אתלטים".