יוון בדרך למשאל: אלפים הפגינו באתונה נגד תוכנית החילוץ
שלושה ימים למשאל שיכריע אם אתונה תעזוב את האיחוד האירופי ותגרור את שאר היבשת לטלטלה, אלפים הפגינו הערב בבירת יוון. מיד אחרי שיצביע ביום א' יגיע שר החוץ היווני לירושלים. על הפרק: גם תגליות הגז של ישראל
לקראת משאל העם ביוון שיתקיים ביום ראשון ובו יכריעו היוונים אם לקבל את דרישות הנושים, הפגינו הערב (יום ה') באתונה פעילים קומוניסטים בדרישה לדחות את תוכנית החילוץ - צעד שעלול להוציא את יוון אל מחוץ לגוש האירו. בינתיים נמשך המשבר החריף. תושבים יכולים למשוך עד 60 אירו ביום מהכספומטים, ואילו הבנקים והבורסה עדיין סגורים.
ביום ראשון תדון גם ממשלת ישראל לראשונה בהשלכות המשבר ביוון על ישראל. לבקשת ראש הממשלה, ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל ימסור לשרים סקירה על המשבר ביוון. ביום ראשון בשבוע הבא צפוי להגיע לישראל שר החוץ היווני ניקוס קוציאס, שימריא לכאן מיד לאחר שישתתף במשאל העם. הוא צפוי לקיים שורה של פגישות ובהן עם הנשיא ראובן ריבלין, ראש הממשלה נתניהו, המשנה לראש הממשלה ושר הפנים סילבן שלום, שר האנרגיה יובל שטייניץ וסגנית שר החוץ ציפי חוטובלי. כמו כן יסעד ארוחת ערב עם פרופ' יוגין קנדל ויפגוש גם את יו"ר האופוזיציה יצחק בוז'י הרצוג. הוא יבקר גם ברמאללה ויפגוש את אבו מאזן.
הביקור היה מתוכנן עוד לפני פרוץ המשבר הנוכחי. בישראל העריכו שבעקבות חומרת המשבר היוונים יבקשו לדחות את הביקור, ושגרירות ישראל ביוון אף פנתה מספר פעמים ליוונים כדי לוודא שהביקור אכן מתקיים כמתוכנן. שר החוץ היווני הודיע שהוא מתעקש להגיע כפי שנקבע. זהו הביקור הראשון של שר החוץ היווני בישראל לאחר חילופי השלטון ביוון, שעוררו בארץ חשש מהאפשרות לצינון היחסים בין יוון לישראל, שידעו בשנים האחרונות תקופה של עדנה.
היוונים מגלים עניין בתגליות הגז הישראליות. ישראל דנה בחודשים האחרונים באפשרות למשוך צינור גז ממאגרי הגז הטבעיים לקפריסין וממנה ליוון ולאירופה. ההערכה היא שהמשבר הכלכלי הקשה ביוון עשוי לדחוף את היוונים לקפוץ על עגלת הגז הישראלית.
ראש הממשלה נתניהו התייחס השבוע למשבר ביוון בהקשר של הוויכוח הציבורי על מתווה הגז: "ישנה מדינה לא רחוקה מאתנו שנמצאת במשבר כלכלי עמוק ואני מאחל לה מכל לב שתצא מזה. אבל אם הייתי נוקט כראש ממשלה וכשר אוצר במדיניות כלכלית פופוליסטית - היינו בדיוק במצבה של יוון. אנחנו צריכים
לנהוג היום באחריות".
להרבה מהיוונים קשה לדבר על אחריות כשהקיצוצים הכואבים שעשתה הממשלה בשנים האחרונות עדיין מורגשים בכל כיס. המונים יצביעו בוודאי בעד הפסקת הקיצוצים והמסים הכבדים שהוטלו עליהם בתמורה לתוכניות החילוץ שקיבלו מהאיחוד האירופי ומקרן המטבע הבינלאומית. "אנחנו נמצאים במשבר הזה כבר יותר מחמש שנים ואין לנו מה לאכול, דמי הפנסיה שלנו והמשכורות שלנו קוצצו ויש מי שעשו רווח עלינו", אמרה היום הגימלאית קולה מקרי.