אתגר ערבי: לאכול ברמדאן ולצאת בלי עונש
מיליוני מוסלמים ברחבי בעולם מקיימים את המצווה המרכזית של הרמדאן ומתנזרים ממזון ומשתייה עד לארוחת שבירת הצום בערב. אלא שבכמה מדינות יש מי שקורא תיגר ושובר את הצום בפומבי תוך הסתכנות בעונש מאסר
המצווה המרכזית של חודש הרמדאן היא הצום מזריחת החמה ועד לשקיעתה, אך בעולם הערבי יש שמי שקורא עליה תיגר. במרוקו, למשל, תנועת "לא נצום" יצאה בקמפיין ובו קריאה לתושבי המדינה לשבור את צום הרמדאן בפומבי ולאור יום.
"חלון למזרח התיכון " - כתבות אחרונות:
"הנערות החטופות" שעצרו לירדן את הנשימה
שייקספיר והסנדק. עונת סדרות הרמדאן בפתח
אלג'יריה בקרב על המיני: "גבר, כסה אשתך"
התנועה פתחה עמוד פייסבוק שאליו מועלות תמונות של מוסלמים ששוברים את הצום לעיני כול. "זה עניין של זכויות אדם", טוענים יוזמי הקמפיין. "כפיית הצום היא בגדר הגבלת חירות הפרט. כמו שיש מוסלמים שלא מתפללים, יש מוסלמים שלא צמים".
תוניסיה: התנכלות פיזית לשוברי צום בפומבי
בדף הפייסבוק של תנועת "לא נצום" פורסמו תמונות של שוברי צום בפומבי לא רק במרוקו אלא גם במדינות אחרות כמו למשל טורקיה, צרפת, תוניסיה ומצרים.
לא הרחק ממרוקו, בתוניסיה, שבירת צום בפומבי אינה נחשבת לעבירה פלילית, אך במדינה קיימת מוסכמה חברתית לפיה בתי הקפה והמסעדות סגורים בבקרים במהלך חודש הרמדאן. מקומות שכן פותחים את דלתותיהם במהלך כל היום מסתכנים בהעמדה לדין בגין "הפרת הקוד הציבורי". השלטונות המקומיים לא מסתפקים רק בהעמדה לדין. פעילי זכויות אדם וארגונים אזרחיים במדינה הערבית טוענים כי השלטונות מתנכלים פיזית לאנשים ששוברים את הצום בפומבי.
אלג'יריה: שוברי צום ברחו ליערות
גם באלג'יריה אין איסור מפורש לשבור את צום הרמדאן בפומבי, אבל הרשויות "המציאו" צווים מנהליים שמאפשרים להן לסגור חנויות שמוכרות מאכלים ומשקאות במהלך היום בחודש הרמדאן. בעיר אקבו, למשל, ניסתה המשטרה המקומית לעצור צעירים ששברו את צום הרמדאן בבית קפה, אך לאחר שהצעירים התעמתו עם השוטרים ובעקבות תמיכה שקיבלו מעוברים ושבים נסוגו השוטרים מן המקום. הצעירים טענו מצדם כי לא שברו את הצום באופן הפגנתי ופרובוקטיבי וכי המשטרה היא זו שעשתה סיפור מכל העניין.
בדומה למרוקו, גם באלג'יריה פועלת תנועה למען שבירת הצום ברמדאן בפומבי. השנה דיווח העיתון המקומי "א-שורוק" כי חברי התנועה החליטו לברוח ליערות כדי להימנע מעימותים עם מנגנוני הביטחון בחודש הקדוש למוסלמים.
בנסיכויות המפרץ, שבירת צום הרמדאן לאור יום נחשבת לעבירה פלילית שהעונש עליה הוא מאסר וקנס כספי. בסעודיה השמרנית, למשל, משטרת הדת הידועה לשמצה אף מרחיקה לכת ולא פעם מטילה עונש מלקות כשמדובר באזרח זר. העיתון הסעודי "ריאד" פרסם לא מזמן שבשנה החולפת הורשעו 93 בני אדם בסעודיה בגין שבירת צום בפומבי.
גם במצרים לא מגלים יותר מדי סלחנות לאנשים ששוברים את הצום במהלך הרמדאן ולא מתאפקים עד הסעודה לשבירת הצום בערב. השנה, על פי הדיווחים, עצרו מנגנוני הביטחון המצריים 25 בני אדם בקהיר בגין שבירת הצום בפומבי. אף שהם כבר שוחררו, פעילי זכויות אדם טוענים כי לרשויות לא הייתה שום זכות לעצור אותם משום שחוקת המדינה לא מגדירה את שבירת הצום כעבירה פלילית.
ומה קורה במדינות נוספות באזור? בלבנון ובסוריה אין חוק שאוסר על שבירת צום בפומבי, ואילו בירדן יש חוק שמטיל עונש מאסר או קנס כספי או שניהם על מי שישבור את הצום לאור יום.