שתף קטע נבחר

 

הפגנות נגד המתווה: "הגז של הציבור"

המחאה נגד המתווה לפירוק מונופול הגז הגיעה שוב לרחובות. פרופ' ירון זליכה: "אנחנו לא מוכנים שיעבדו עלינו ושישקרו לנו. אנחנו לא מטומטמים". מארגן ההפגנה בבאר שבע, אלון ויסר: "נילחם על מתווה שיטיב עם כל שכבות האוכלוסיה"

 

מוחים נגד מתווה הגז ברחבי הארץ    (צילום: הרצל יוסף, ג'ורג' גינסברג וניצן דרור)

מוחים נגד מתווה הגז ברחבי הארץ    (צילום: הרצל יוסף, ג'ורג' גינסברג וניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"הגז של הציבור", קראו אמש (שבת) מאות מפגינים שנאספו בכיכר התרבות בתל אביב למחות נגד מתווה הגז. המפגינים, שצעדו במרכז העיר עד רחוב קפלן, קראו: "לא נשקוט ולא ננוח עד שלא יהיה פיקוח". הפגנות נוספות נגד מתווה הגז התקיימו במקביל בבאר שבע וליד בית ראש הממשלה בקיסריה. קומץ מפגינים יצא למחות ברחובות קריית שמונה. 

"נלחם שמחיר הגז לא יעלה יותר מ-3 דולר ליחידה", באר שבע (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
"נלחם שמחיר הגז לא יעלה יותר מ-3 דולר ליחידה", באר שבע(צילום: הרצל יוסף)

מעל 1,000 מפגינים בתל אביב אמש (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מעל 1,000 מפגינים בתל אביב אמש(צילום: מוטי קמחי)
 
מפגינים בקיסריה  (צילום: ג'ורג' גינסברג ) (צילום: ג'ורג' גינסברג )
מפגינים בקיסריה (צילום: ג'ורג' גינסברג )

פרופ ירון זליכה, לשעבר החשב הכללי באוצר, אמר למפגינים: "אנחנו לא מוכנים שיעבדו עלינו ושישקרו לנו. אנחנו לא מטומטמים. המשק הישראלי כמו פרדס ששייך לכולנו, אבל לא מנוהל על ידנו אלא על-ידי פוליטיקאים. תפקיד הגנן, הממשלה, לדאוג שהוא ינוהל הכי טוב שאפשר ושהפירות יחולקו בצורה הוגנת ויעילה שתבטיח לנו את השנים הבאות. אבל הממשלה לוקחת את התפוזים ומחלקת למקורבים בלי מכרזים. יש לנו גנן שלקח לנו את הפירות. הממשלה מנסה לכבול את ידינו ומנסה למכור את הנכס הכי יקר שלנו וגם למנוע מאיתנו להצביע לפוליטיקאים שיוכלו לשנות זאת".

 

הוא ביקש מהיועץ המשפטי לממשלה לפתוח בחקירה פלילית על חלוקת רשיונות הגז ש"חולקו במחשכים תמורת 970 אלף שקל", כאשר היה ברור שיש סיכוי של 30 אחוזים למציאת גז, לדברי זליכה.

ביקש מהיועץ המשפטי לחקור. פרופ' ירון זליכה  (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ביקש מהיועץ המשפטי לחקור. פרופ' ירון זליכה (צילום: מוטי קמחי)
 

יוסי דורפמן, ממובילי מאבק הגז, אמר כי "מאז שנמצאו מאגרי הגז השייכים לנו מנסים טייקונים לשים ידם על אוצר האנרגיה של כולנו. בחודשים האחרונים ישבו פקידי הגז וסגרו את שקשוקת ההון-שלטון. היום כולם יודעים שזה לא מתווה - זה אקזיט. הכול נעשה ללא תיעוד וללא פרוטוקולים. זה שוד".

 

אלעד הוכמן מארגון מגמה ירוקה אמר כי "ביבי והממשלה נכנעים לאינטרסים זרים. הכנסת הביעה אי-אמון במתווה ואנחנו כאן מכל שכבות הגיל. אנחנו רוצים פיקוח כדי להוזיל את יוקר המחיה. האינטרסים הזרים של ראש הממשלה ומונופול הגז נכשלו שבוע שעבר אחרי שהכנסת הביעה אי-אמון. אנשים נחשפו למתווה ואנחנו מאמינים שנפיל את ההחלטה גם ביום שני הקרוב". במהלך המחאה נחסם לתנועה חלק מרחוב אבן גבירול בתל אביב.

 

עומרי בללי בן 26 פתח תקווה מפתח תקווה הסביר: "באתי להפגין מול מונופול שמחזיק את המדינה בגרון ורוצה למנוע מאיתנו להשפיע. מדובר פה בשאלה האם הפירות של אוצר הטבע הזה יגיעו לתושבי המדינה או לאזרח אחד".

הפגנה בכיכר הבימה בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנה בכיכר הבימה בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

מפגינים בתל אביב, בהם פעילי מרצ והעבודה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מפגינים בתל אביב, בהם פעילי מרצ והעבודה(צילום: מוטי קמחי)

"הזעקה האמיתית צריכה לצאת מהדרום והצפון"

כמה מאות הפגינו נגד מתווה הגז במרכז המורים בבאר שבע. "אנחנו דורשים שהמתווה יכלול מנגנון של פיקוח ותחרות כך שמחיר יחידת גז לא יעלה על שלושה דולרים", אמר אלון ויסר, ממארגני ההפגנה. "אנחנו דורשים לשנות את המתווה. תושבי הדרום יקראו, יכירו את העובדות ויילחמו על מתווה שיטיב עם כל שכבות האוכלוסיה וגם עם הדרום".

מפגינים בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מפגינים בבאר שבע(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

עמיחי הרן אמר כי "החלטנו שהמחאה הזו לא צריכה להישאר בגבולות תל אביב. המחאה האמיתית צריכה להיות בפריפריה. מתווה הגז שווה הרבה מאוד כסף לציבור והוא לא טוב. המדינה לא מקבלת עליו מספיק. אנחנו רוצים שהגז יגיע כמה שיותר מהר למפעלים כדי להוריד מסים ולשפר תשתיות, לשקם את הדברים שהוזנחו בפריפריה. הזעקה האמיתית צריכה לצאת מהדרום והצפון. אנחנו המרוויחים העיקריים ממתווה טוב".

 

אחד המפגינים בקיסריה, גיא ג'נה מתנועת התעוררות הירושלמית, טען כי למחאה אין אופי פוליטי. "למרות הקריאות של ביבי תתפטר, אני לא ימני ולא שמאלני, אני באתי להיות ענייני פה", אמר ג'נה, "הדרישות שלנו כרגע זה להוריד את המחירים של הגז. לפי המתווה שביבי הציע, חמש דולר וחצי ליחידת אנרגיה, אנחנו רוצים להוריד את זה ל-2.7, כמו שמוכרת נובל אנרג'י בארה"ב. והדבר השני שאנחנו רוצים זה לפתוח את כל הדיונים בנושא הגז, העסקיים, שלא יהיו דיונים עסקיים סגורים יותר, נגמר הסיפור הזה, זה הגז שלנו". לדבריו מדובר ב"ניצנים של דבר שיגדל הרבה יותר".

 

מפגינים צועדים לכיוון ביתו של נתניהו בקיסריה (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
מפגינים צועדים לכיוון ביתו של נתניהו בקיסריה(צילום: ג'ורג' גינסברג)

מפגין בקיסריה (צילום: ג'ורג' גינסברג ) (צילום: ג'ורג' גינסברג )
מפגין בקיסריה(צילום: ג'ורג' גינסברג )

ביום שלישי האחרון חשף שר התשתיות יובל שטייניץ את מתווה הגז שבמסגרתו ימשיכו דלק ונובל אנרג'י לשלוט במאגר לוויתן אך ייאלצו להיפרד מרוב החזקותיהן במאגר תמר וכן במאגרי כריש-תנין.

המדינה קבעה תקרת מחיר והמתווה לא ישתנה במשך עשר שנים. "המתווה טוב למדינת ישראל ולאזרחיה", טען שטייניץ. "הוא סביר, אבל קשה מבחינת חברות האנרגיה". מחיר הגז יוגבל כך שהמחיר הממוצע של החוזים בישראל הוא מחיר התקרה (כיום כ-5.5 דולר ליחידת אנרגיה), ואילו מחיר הייצוא של הגז לא יהיה נמוך מזה שנמכר לשוק המקומי. "אין פיקוח, אלא הגבלת מחיר", הסביר השר שטייניץ. "אנחנו קובעים תקרת מחיר לשנים הקרובות ואלמנט נוסף שקובע שאי-אפשר למכור בחו"ל יותר בזול מאשר בארץ".

 

השר הוסיף כי בזכות ההסכם ישראל תרוויח "כ-100 מיליארד דולר שישמשו לחינוך, ביטחון ורווחה בעשורים הקרובים". בנוסף, הוא הזהיר כי הסתמכות על מאגר תמר בלבד לאספקת גז לחשמל עלולה להיגמר ב"קטסטרופה למשק ולמדינה" במקרה של תקלה. "מחיר הגז בישראל הוא מהנמוכים ב-OECD, ויישאר מהנמוכים", הדגיש השר במסיבת העיתונאים שקיים השבוע.


פורסם לראשונה 04/07/2015 20:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
המחאה נגד מתווה הגז בבאר שבע
צילום: הרצל יוסף
מומלצים