שתף קטע נבחר

 

פחות תורנויות מטבח, יותר רובוטים: כך נערך חיל האוויר לקיצור שירות החיילים

המתגייסים במחזור יולי-אוגוסט עושים היסטוריה וישרתו ארבעה חודשים פחות. הבעיה: מחסור בכוח אדם. הפתרון: קיצור קורסים והעברת משימות אחזקה ולוגיסטיקה לחברות אזרחיות. החניכים בקורסים המקוצרים יבלו פחות זמן בעבודות רס"ר ומטבח

 

עבודות תחזוקה מסוימות יעברו לחברות אזרחיות  (צילום: באדיבות אתר חיל האוויר) (צילום: באדיבות אתר חיל האוויר)
עבודות תחזוקה מסוימות יעברו לחברות אזרחיות (צילום: באדיבות אתר חיל האוויר)
 

אזרוח מרכזי אחזקה ואפסנאות, קיצור קורסים, הגדלת מספר החיילות המתחזקות מטוסים ורכישת רובוטים שיחליפו חיילים: כך יתמודדו בחיל האוויר עם קיצור שירות החובה שמתגייסיו הראשונים יתייצבו בבקו"ם בימים הקרובים.

 

במחזור הגיוס של יולי-אוגוסט ירשמו הטירונים החדשים בבקו"ם היסטוריה קטנה - הם יהיו הראשונים שלא ישרתו שלוש שנים, אלא ארבעה חודשים פחות בהתאם להחלטת הממשלה הקודמת לקצר את השירות לבנים. בצה"ל קיוו כי את הפער בכוח האדם שיבוא לידי ביטוי באלפי חיילים (היקף המקביל לתשעה גדודים) יהיה ניתן לכסות באמצעות הארכת שירות הנשים בארבעה חודשים והגדלת שיעור המתגייסים החרדים באופן משמעותי - אך בממשלה העדיפו להשאיר את המצב על כנו, מה שאילץ את הצבא למצוא פתרונות למחסור הצפוי בחיילי החובה.

 

בזרוע היבשה צפויים לוחמים ביחידות מיוחדות או בעלי תפקידים מסויימים ומפקדים זוטרים להשלים את השירות לשלוש שנים עם ארבעה חודשים אחרונים בתנאים דומים לאלה של משרתי קבע, ואילו בחיל האוויר כבר גיבשו תכניות אחרות.

 

בזרוע האסטרטגית של מדינת ישראל, שרוב חייליה אינם לוחמים אך משמעות שירותם כתומכי לחימה בטייסות הקרב למשל, היא קריטית לתפקוד החיל, מדברים על הפחתה של מאות חיילים ממצבת כוח האדם. 

 

כחלופה לחיילי החובה, מתכוונים להעביר מערכים טכניים בחיל לחברות אזרחיות, באופן שגם צפוי לחסוך מיליוני שקלים לאורך שנים. "אנו בעיצומו של מיפוי הצרכים ליצירת אלטרנטיבות לכוח האדם שיירד, כמו אזרוח משימות של מערכות האלקטרוניקה והמחשבים (אוויוניקה) במטוסי האף 16", אמר ל-ynet קצין בכיר בחיל האוויר, "אנו לקראת חוזה עם אחת החברות הביטחוניות שתקים מרכז תחזוקה לתיקון הרכיבים והמכלולים אצלה, מה שיחליף אצלנו מעבדות קיימות לתיקון ציוד. יש בכך יתרונות רבים של שימור ידע וציוד משודרג. רק במהלך הזה נחסוך עשרות תקני כוח אדם".

מהפכה בתחזוקת המטוסים בחיל האוויר. ארכיון  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מהפכה בתחזוקת המטוסים בחיל האוויר. ארכיון (צילום: EPA)
 

יותר קצינות במערך כיפת ברזל  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יותר קצינות במערך כיפת ברזל (צילום: AFP)

בנוסף למרכז האחזקה האזרחי שייפתח לטובת מטוסי הקרב ויחליף מעבדות תיקון צבאיות, מתכוונים בחיל האוויר לאזרח את מחסני האפסנאות של טייסות מל"טים, בדומה למהלך שכבר בוצע בעבר במערך הקיים, ונחל הצלחה. "נכניס גם טכנולוגיות מתקדמות שיחליפו חיילים, לדוגמה רובוט ממוכן שקיים כבר בצבא האמריקני שפותח וסוגר ברגים של מטוסים, מלאכה שמבוצעת כיום על-ידי חיילים", אמר הקצין.

 

לצד אלו, צפויים גם שינויים בקורסים של חייל חיל האוויר, באופן שייעל אותם, וככל הנראה גם יקצרם. לדברי הקצין, "אנו בוחנים את כל שרשרת ההכשרה, מההתחלה, אצל תלמידי י"ג, י"ד, שצריכים אחר כך לעבור גם קורס של מספר חודשים בצבא. נמצה טוב יותר את זמן החניכים בקורסים, שחייל יעשה פחות תורנויות רס"ר או מטבחים, לצד קיצור קורסים אל מול הארכת שלב ההסמכה המעשית בשטח".

 

לצד כל אלו, מתכוונים בחיל הכחול להגדיל באופן ניכר את כמות החיילות שישרתו בתפקידים טכניים. כבר היום כ-30% מהמערך הטכני בטייסות מאוייש בחיילות, נתון שצפוי לגדול. בחיל האוויר מעוניינים להגדיל לפחות ב-10% את מספר החיילות במערך הטכני. כדי להגדיל את יכולת הביצוע של חיילות בתפקידים טכניים מתכוונים בחיל לרכוש מנופים קטנים וניידים שירימו חלקי מטוסים כבדים. היסטוריה נרשמה כאשר שתי קצינות מונו בדרגות רב-סרן כקצינות טכניות בסוללות כיפת ברזל האחראיות על הטיפול במכ"מים, במשגרים בלוגיסטיקה ועוד. שלוש קצינות באותה דרגה נוספו בתפקידי מפתח בחיל בארצות הברית: קצינת קישור לעולם המנועים בנספחות חיל האוויר בוושינגטון, קצינה מרכזית בפרויקט האדיר (אף-35 ה"חמקן") וראש פרויקט מטוסי השמשון (ההרקולס החדש).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
חיילי צה"ל. ארכיון
צילום: EPA
מומלצים