קשיש בן 80 גילה: אמו "לא נפטרה"
עזיזה מתתיהו הלכה לעולמה ב-1950 ונקברה בפרדס חנה. בנה אברהם נחרד לגלות כי במרשם האוכלוסין אמו לא נמנית עם הנפטרים: "אני בן 80 ואינני יודע כמה זמן נותר לי לחיות, אני רוצה שאימא תנוח על משכבה בשלום". בעקבות פניית ynet הודיעה רשות האוכלוסין כי הבעיה תיפתר
נפטרה לפני 65 שנה, אבל מבחינת הרשויות עדיין לא הלכה לעולמה: אברהם מגן, קשיש בן 80 מפתח תקווה, נדהם לגלות כי אמו עזיזה מתתיהו, שנפטרה ב-12.10.50, רשומה ברשות האוכלוסין וההגירה כמי שנמצאת בין החיים. "אני מבקש שאמי ז"ל תנוח על משכבה בשלום", אמר הבן הקשיש בראיון ל-ynet לאחר שהתבשר כי ברשות מסרבים לשנות את הסטטוס הנוגע לאמו.
מגן, שני הוריו ושני אחיו, עלו לארץ מעיראק במרס 1950. לאחר מכן חלתה האם ובשל כך אושפזה במשך שישה חודשים בכמה בתי חולים ברחבי הארץ. המוסד הרפואי האחרון שבו ראה מגן את אמו בחיים היה בבית העולים בפרדס חנה. "זה בית חולים מאולתר עם אוהלים, שבו מוקמו העולים. הייתי בן 15 ונהגתי לבקר אותה מדי יום. באחד הימים באתי לבקר אותה ולהפתעתי מצאתי מיטה ריקה. שאלתי 'איפה אימא?' ואמרו לי 'לך למשרד שם יסבירו לך'".
ב"משרד" שאליו מתייחס מגן ציידו אותו בכרטיס נסיעה לאוטובוס והפנו אותו לדודיו שהתגוררו באותה תקופה בתל אביב. "לא ראיתי את אמי, ולא נפרדתי ממנה", סיפר הקשיש. "מתברר שהיא נקברה בפרדס חנה ללא נוכחות של אף אחד מבני המשפחה. היא הייתה בת 35 במותה, אבל מחלתה וסיבת מותה נשארו עלומות ממני. לבסוף קיבלנו מספר גוש וחלקה מחברה קדישא, ומדי פעם אני מבקר את הקבר".
לדברי מגן, לפני כשנה הגיע למשרד הפנים כדי לברר עניין אחר ושם נדהם לגלות כי לפי הרישום אמו נמצאת כאמור בין החיים. "הצגתי בפני מרשם התושבים תעודת קבורה של החברה קדישא פרדס חנה, אבל שום דבר לא עזר. הם דורשים רישיון קבורה. הייתכן שאמי נקברה לפני 65 שנים ללא רישיון קבורה? ומי אחראי לזה? איך אני יכול להשיג רישיון קבורה אחרי 65 שנות יתמות? והיכן? כיום אני בן 80 ואינני יודע כמה זמן נותר לי לחיות. אין פה עניין משפטי או רכוש או ירושה או כל תועלת אחרת בשבילי".
ברשות האוכלוסין וההגירה ניסו לאתר מידע נוסף על האם, אולם לא נמצאה שום עדות לגביה בארכיון המדינה ולא בספר הפטירות. ברשות הציעו למגן לפנות בעניין לבית משפט, אולם לטענתו
הוא לא מסוגל לעמוד בהוצאות אגרת הפנייה.
בעקבות פניית ynet הודיעה הרשות כי הנושא ייפתר: "תקנות המרשם קובעות באופן מפורש כיצד ניתן לעדכן פטירה ואינן מותירות מקום לשיקול דעת: תעודת פטירה, רישיון קבורה או פסק דין מבית המשפט. במקרה האמור, מדובר בפטירה שאירעה לפני שנים רבות והאישור שהוצג על ידי מר מגן, אישור קבורה, אינו עומד בתנאי התקנות. עם זאת, נעשו מאמצים רבים לסייע למשפחה ונציגי הרשות פנו ביוזמתם לגופים השונים, לרבות חברה קדישא. היום התקבלה תשובת חברה קדישא ונשלח מסמך המאפשר רישום פטירה".