איך צעירים קונים דירה בת"א? ההורה משלם
באוצר בדקו כיצד זוגות צעירים ששכרם הממוצע 14.5 אלף שקל, קונים דירה בת"א ב-1.67 מיליון. הפתרון לתעלומה: באוצר מעריכים כי ההורים קונים דירות להשקעה ורושמים אותן על שם הילדים לצורכי מס. במאי הסתערו המשקיעים על השוק: מספר הדירות שנקנו להשקעה היה גבוה ב-74% לעומת אפריל
אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר העלה היום (א') שוב תהיות בנוגע למקורות המימון של זוגות צעירים הרוכשים דירות. מושא התהיות הפעם היו זוגות צעירים שרוכשים את דירת המגורים הראשונה שלהם בעיר תל-אביב.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
- מיליונים הוקצו לדיור ציבורי, 100 דירות נקנו
- הצעה: הגבלת פטור מארנונה למבנים נטושים
- פינוי-בינוי בירושלים: 430 דירות בדרך חברון
>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לפייסבוק שלנו
מה שמפתיע הוא שדווקא בתל-אביב היקרה, שבה מחירי הדירות מאמירים, נרשם גידול משמעותי כל כך בהיקף הרכישות של האוכלוסייה שנחשבת ל"חלשה" יותר בקרב רוכשי הדירות. באוצר החליטו לבדוק האם הצעירים שרוכשים דירה בתל-אביב מרוויחים בהכרח יותר כסף מאלו שרוכשים דירה בערים זולות יותר.
מנתונים שנאספו דרך רשות המסים עולה כי השכר הממוצע בקרב הזוגות הצעירים שרכשו דירה ראשונה בתל-אביב בחודש מאי עמד על 14,500 שקל למשק בית. זאת, בעוד שהמחיר הממוצע של דירה שנרכשה על ידי זוג צעיר בתל-אביב באותו החודש היה 1.67 מיליון שקל.
לשם השוואה, השכר הממוצע למשק בית של רוכשי דירה ראשונה בחיפה באותו חודש עמד על 13,300 אלף שקל - 8% פחות מהשכר הממוצע של זוג רוכשים בתל-אביב. אולם המחיר הממוצע ששילמו על דירה היה 827 אלף שקל - כמחצית ממחיר הדירה הממוצע בעיר ללא הפסקה.
התפלגות רכישות המשקיעים לפי מדרגות מס רכישה
*מאי 2015 לעומת שנת 2014
הצעירים הם בעצם משקיעים?
נתונים אלה עשויים להעיד על הכדאיות שברכישת דירה בחיפה. הם גם עשויים לעורר שאלות בנוגע לשיקול הדעת שהנחה את רוכשי הדירות בתל-אביב. נשאלת השאלה, מה הוביל אותם לרכוש דירה בעלות של למעלה מ-100 משכורות חודשיות של שני בני הזוג גם יחד.
במשרד האוצר משערים שהדירות הללו פשוט לא נרכשו על ידי אותם זוגות צעירים, ואולי אפילו לא משמשות לצורך מגוריהם. "נתונים אלו עשויים להיות מוסברים, בין היתר, בתמיכה גדולה יותר של ההורים בתל-אביב במימון הדירה לילדיהם ו/או ברכישה שהינה לכאורה לצורך מגורים", נכתב בסקירה.
סה"כ עסקאות ושיעור דירות להשקעה
* ינואר 2010 - מאי 2015
ובשפה נקייה פחות, אומרים באוצר: אנחנו חושבים שלא הזוגות הם אלה שקונים את הדירות, אלא ההורים שלהם. והם אינם קונים אותן עבור הילדים - אלא לצורכי השכרה ומכירה במחיר גבוה יותר, אך הילדים רשומים כרוכשי הדירות כדי להימנע מתשלום מס.
נתונים אלה מעידים על הקושי שבניהול מדיניות מס המבוססת על אבחנה בין "זוגות צעירים" ל"משפרי דיור" ו"משקיעים". קשה לדעת האם "זוג צעיר" הוא אכן זוג צעיר שמתקשה לממן רכישת דירה ראשונה, או כסות להשקעה של הוריו. כמו כן, מידת המעורבות הכלכלית של הורים ברכישת דירה מעלה את השאלה האם ראוי שהמדינה תסייע לזוגות צעירים, כאשר קיים פער גדול כל כך בין זוגות שיכולים לקבל סיוע מההורים לבין זוגות שאינם יכולים לקבל סיוע שכזה.
מנתוני האוצר עולה עוד כי בחודש מאי חלה עלייה בהיקף הרכישות של דירות לצורכי השקעה. מספר הדירות שנרכשו להשקעה בחודש זה היה גבוה ב-74% לעומת חודש אפריל 2015 וב-66% לעומת חודש מאי 2014.
בעקבות זאת, חל גידול בחלקם של המשקיעים בכלל הרכישות, שעלה מ-25% באפריל ל-29% במאי. באוצר מייחסים את הגידול לדיווחים שנפוצו במהלך חודש אפריל אודות כוונת האוצר להעלות את המס על רכישת דירות להשקעה. המשקיעים ביקשו לנצל את רמות המס הקיימות לפני שמעלים אותן ומיהרו לרכוש דירות.