קרי עונה לאיראן: לא נתפשר על הסכם רע
אמש אמר שר החוץ של איראן זריף כי הסכם גרעין בין ארצו לשש המעצמות קרוב מתמיד. היום ביקש מזכיר המדינה האמריקני לצנן את האופטימיות בטהרן ואמר: "אנחנו רוצים הסכם טוב ויש עדיין מחלוקות שצריך לפתור אותן"
"עכשיו הגיע הזמן לראות אם אפשר או אי אפשר לסגור הסכם גרעין עם איראן . בשביל להגיע להסכם צריך לקבל החלטות קשות": מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר היום (יום א') כי ארצות הברית ושאר המעצמות לא יתפשרו על הסכם רע עם איראן בסוגיית תוכניתה הגרעינית השנויה במחלוקת. קרי נשא את הדברים מחוץ למלון "פאלה קובורג" בווינה, שבו נערכות השיחות בין הרפובליקה האיסלאמית לבין שש המעצמות - ארצות הברית, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה.
עוד חדשות בעולם :
יוון מצביעה; שר האוצר: אם "כן" ינצח, אפרוש
לא רק ביפן: אין ילדים בבתי הספר של סין
"אני מסכים עם שר החוץ האיראני (מוחמד ג'וואד) זריף שאנחנו קרובים יותר מתמיד להסכם", אמר קרי. "אבל אנחנו עדיין לא שם. אני רוצה להדגיש את זה. אנחנו רוצים הסכם טוב. רק הסכם טוב. ואנחנו לא נתפשר בשום מקום רק כדי להגיע להסכם. יש עוד מחלוקות שצריך לעבוד עליהן. עמיתינו האיראנים עובדים קשה, אבל אנו מקווים שנגיע להסכם הוגן ונרים את ראשינו ונגיד שגרמנו למשהו לקרות".
"לא מנהלים מו"מ באמצעות התקשורת"
"אם לא תהיה נכונות להתקדם בנושאים שעליהם דיבר הנשיא ברק אובמה אנחנו נעזוב את השיחות", הבהיר קרי והדגיש: "הצוות שלנו ממשיך לעבוד קשה בימים הקרובים. אנחנו לא מנהלים משא ומתן באמצעות התקשורת אלא בשיחות ישירות".
על פי כמה ההערכות, הדיפלומט מספר אחת של ארצות הברית בחר לשאת דברים בפני עיתונאים בווינה כדי לצנן במעט את האופטימיות שגילה אמש עמיתו האיראני זריף. בסרטון וידאו שצולם בבית המלון בווינה ועלה ליוטיוב אמר זריף כי הסכם קרוב יותר מאי פעם בין איראן לבין המעצמות. "בשעות האחרונות למשא ומתן, למרות הפערים שנותרו, לא היינו מעולם קרובים יותר לתוצאה הסופית", אמר זריף בסרטון באנגלית רהוטה.
המעצמות ואיראן מנסות להגיע להסכם על תוכנית הגרעין עד 7 ביולי. באחרונה הבהיר מנהיגה הרוחני של איראן האייתוללה עלי חמינאי כי לא יהיה הסכם בלי הסרת הסנקציות, אולם לפחות האמריקנים יידרשו לזמן שכן אם יושג הסכם, הוא יונח בקונגרס והעיצומים לא יוסרו ב-30 הימים שבהם ההסכם יידון.
בכל מקרה, אתמול אמרו גורמים דיפלומטיים כי איראן ושש המעצמות הגיעו להסכם עקרוני לגבי אילו סנקציות יוסרו ומתי הן יוסרו במסגרת הסכם הגרעין. סוגיית הסנקציות היא אחת המחלוקות הגדולות ביותר בין הצדדים, בנוסף לפיקוח על מתקני הגרעין ומתקניה הצבאיים של איראן.