למרות הניצחון: שר האוצר היווני התפטר
השר יאניס וארופקיס הפתיע והודיע על התפטרותו יממה לאחר ש-61% מאזרחי יוון דחו במשאל עם את תוכנית החילוץ האירופית, בהתאם לעמדתו. "בגוש האירו רואים בי אישיות בלתי רצויה וראש הממשלה ציפראס הבהיר לי שנוכל להגיע להסכם טוב בלעדיי ולכן אני עוזב את משרד האוצר"
דרמה נוספת תוצרת יוון: דווקא לאחר שהמחנה שאותו הוביל ניצח במשאל העם הטיל היום (יום ב') שר האוצר היווני פצצה לאוויר והודיע על התפטרותו. השר יאניס וארופקיס הודיע במהלך השבוע שיתפטר מתפקידו אם רוב היוונים יצביעו בעד תוכנית החילוץ האירופית, אך בסופו של דבר החליט להתפטר אף ש-61 אחוזים מהציבור אמרו "לא" לאירופה ולהצעות נושיה של יוון, בהתאם לעמדתו.
הצטרפו ל-ynet חדשות בעולם בפייסבוק וקבלו סיפורים מרתקים היישר לפיד שלכם
עוד חדשות בעולם :
אתגר ערבי: לאכול ברמדאן ולצאת בלי עונש
השבוע בעולם: העכברושים שמאתרים מוקשים
בהצהרה שפרסם וארופקיס הוא מסר שהובהר לו שכמה חברים בגוש האירו מגדירים אותו אישיות בלתי רצויה בפגישותיו הקרובות עם שרי האוצר של הגוש. "מסיבה זו אני עוזב היום את משרד האוצר", הוא אמר והוסיף כי הבין מראש הממשלה אלכסיס ציפראס שארצו תשיג הסכם טוב עם האירופאים אם יעזוב את כיסאו. בחשבון הטוויטר שלו "צייץ" וארופקיס, אחד השרים הצבעוניים ביותר ביוון, Minister No More! (לא עוד שר!).
ראש ממשלת יוון ציפראס שיבח אתמול בערב את "ההחלטה האמיצה" שקיבלו אזרחי ארצו והבהיר כי שאלת החברות של יוון בגוש האירו לא עמדה על הפרק במשאל העם. הוא הבטיח לשוב עוד היום לשולחן המשא ומתן עם עמיתיו האירופאים והביע תקווה שמדינות האיחוד יחדשו את המשא ומתן להשגת הסכם חדש על תוכנית חילוץ עם צמצום שמפחית בצעדי הצנע, אך יאפשר את מחיקת חובות הענק של היוונים שעומדים על מאות מיליארדי אירו.
ציפראס גם אמר כי התוצאות במשאל העם (61 אחוזים נגד ההסכם האירופי מול 38 אחוזים בעד ההסכם) הן עדות לכך "שלא ניתן לסחוט את הדמוקרטיה". הוא הדגיש כי ארצו מוכנה לשוב לקיים דיאלוג עם האיחוד, "אבל הפעם נושא החוב יעלה לשולחן המשא ומתן".
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל תטוס היום לצרפת כדי לדון בתוצאות משאל העם היווני עם הנשיא הצרפתי פרנסואה הולנד. לשכתה של מרקל מסרה אמש שהקנצלרית והנשיא הצרפתי "יבצעו הערכת מצב וימשיכו בשיתוף הפעולה הצרפתי-גרמניה בסוגייה". גם הולנד פרסם הודעה דומה ומסר שהוא ייפגש היום לארוחת ערב עם הקנצלרית הגרמנייה כדי "להעריך את השלכות ההצבעה" ביוון.
באיחוד האירופי, ובייחוד בגרמניה, לא ראו בעין יפה את החלטתו של ציפראס לקיים משאל עם בנושא תוכנית החילוץ שהוצעה ליוון, אך ייתכן כי התפטרותו של שר האוצר היווני, שעורר אנטגוניזם בקרב רבים משרי האוצר של גוש האירו, "תרכך" את מנהיגי האיחוד וגוש האירו ותיצור אווירה נעימה יותר בשיחות המשא ומתן הקרובות.
נשיאת ארגנטינה כריסטינה פרנדדס דה קירשנר בירכה את העם היווני על הצבעתו נגד הסדר החוב האירופי. "זהו ניצחון מוחלט לדמוקרטיה וכבוד. היוונים אמרו לא לתנאים בלתי-אפשריים ומשפילים", היא אמרה והוסיפה: "הארגנטינאים יודעים מה זה. בואו נקווה שאירופה ומנהיגיה יבינו את המסר שיצא מהקלפיות: אי אפשר לדרוש מעם לחתום על תעודת הפטירה של עצמו".