שביתה ב-162 מרפאות ש.ל.ה של כללית
עובדי ש.ל.ה, חברת-בת של שירותי בריאות כללית, פתחו אתמול בשביתה ללא הגבלת זמן, הכוללת את פעילות רשת מרפאות השיניים כללית סמייל ואת מרפאות כללית משלימה וכללית אסתטיקה - במחאה על תנאי העסקתם
עובדי חברת הבת של שירותי בריאות כללית, ש.ל.ה, ישביתו גם היום (ג') את הפעילות של 162 מרפאות החברה, הכוללות את רשת מרפאות השיניים "כללית סמייל", מרפאות "כללית משלימה" ו"כללית אסתטיקה". העובדים, המוחים על תנאי העסקתם ועל מבוי סתום במו"מ על החידוש ההסכם הקיבוצי, מאיימים בשביתה ללא הגבלת זמן. העובדים שבתו גם אתמול.
לכתבות נוספות בערוץ קריירה
השביתה מתקיימת על ידי הוועד הארצי של ש.ל.ה, הכולל כ-3,000 עובדי מינהל ופרא רפואי, בהם מטפלים, סייעות, שינניות וטכנאי רנטגן. העובדים הכריזו על סכסוך עבודה כבר בחודש מאי ואתמול החלו בהשבתה חלקית של המרפאות, אך בהערכת מצב שקיימו בהמשך היום החליטו להשבית היום את כל הפעילות.
"מצב אבסורדי בו כולם מרוויחים שכר מינימום"
יו"ר הוועד, יוסף תומר, אמר כי מדובר בשביתה כוללת, זאת למעט פעילות מצומצמת של פעולות כירורגיות תחת הרדמה לילדים במספר בתי חולים, בהם סורוקה בבאר שבע, מירב בבת ים ואלישע בחיפה. הוא פירט כי העובדים נאבקים על תנאיהם במסגרת חידוש ההסכם הקיבוצי, שהסתיים בסוף 2014.
"יש 2,000 עובדות מינהל וסייעות, שרובן אוחזות בחלקיות משרה בגלל אופי העבודה, כלומר להנהלה נוח להעסיק אותן בצורה כזו. מעט מאוד עובדות מחזיקות במשרות מלאות וכולן עובדות בשכר מינימום. אין תשלום לפי ותק והתוצאה היא מצב אבסורדי שבו כולם מרוויחים שכר מינימום או טיפה מעבר לכך. ההנהלה רוצה להנציח את זה - ולא רק זאת, אלא שהיא גם לא מסכימה לשלם לעובדים מעבר לפעימות להעלאת שכר המינימום במשק".
"בנוסף, יש עוד 1,000 עובדים - בהם מטפלים, שינניות וטכנאיות רנטגן, שהם עובדים תפוקתיים שמקבלים לפי ראש, כלומר אם חולה הגיע הם יקבלו כסף, ואם לא - אז הם לא יקבלו כלום. ההנהלה גם לא משלמת להם דמי הבראה ונסיעות בטענה שזה נמצא בתוך השכר התפוקתי".
בש.ל.ה מועסקים בסך הכל כ-4,500 עובדים וקיימים בה שני ועדים נוספים - של רופאי השיניים ורופאי משלימה. שירותי בריאות כללית מחזיקה בחברות בנות נוספות, בהן מכון מור וכללית הנדסה רפואית.
תגובת ש.ל.ה: "חלה התקדמות במו"מ"
מהנהלת ש.ל.ה נמסר: בראשון בלילה הודיע ועד עובדי ש.ל.ה על השבתת המרפאות. התקשרנו לכל המטופלים במטרה ליידע אותם על ביטול התורים וקביעת מועד חלופי. עובדי ש.ל.ה מועסקים בהתאם להוראות הסכם קיבוצי שחתמנו עימם בחברה, אשר מקנה להם תנאי עבודה משופרים ודורשים שיפורי שכר במסגרת הסכם קיבוצי חדש.
"הטענה כאילו העובדים משתכרים שכר מינימום אינה נכונה. על פי ההסכם הקיבוצי, השכר המינימלאי בחברה גבוה ב-7.4% משכר המינימוטם, כאשר בנוסף מקבלים העובדים תוספות משמרות בעת העבודה לאחר השעה 14:00. כמו כן משולם לעובדים תגמול חודשי שנגזר מרווחי המרפאות. עוד נהנים העובדים מתנאים סוציאליים, לרבות קרן השתלמות.
"בשבועות האחרונים חלה התקדמות במשא ומתן והושגו הסכמות לגבי חלק מהנושאים הכספיים והארגוניים. בנוסף, הצגנו לוועד שורה של הצעות לשיפור תנאי העסקה. צר לנו על שהוועד וההסתדרות בחרו להודיע על צעדים ארגוניים דווקא כאשר הושגה התקדמות במספר נושאים שעל הפרק.
"למרות הפסקת העבודה אנו רואים עצמנו מחויבים להמשיך לקיים מו"מ לחתימת הסכם הוגן ומיטיב לעובדים ששומר על חוסנה הכלכלי של החברה. אנו משוכנעים שסביב שולחן המו"מ נוכל לפתור את כלל המחלוקות. אנו קוראים להסתדרות ולוועד העובדים לנהוג באחריות ולא לפגוע בשרות למטופלים".