עקב סכסוך מסחרי: קוצץ סיוע לניצולי שואה
11 אלף ניצולים קיבלו 1,350 שקל במקום 2,750, בשל מחלוקת בין החברה להשבת נכסים לבין ההסתדרות הציונית. הרקע: חלוקת מניות של בנק לאומי
עוד בחדשות:
- מורים מהנגב מואשמים: הפיצו תכני דאעש בבתי ספר
- סערה בדיון בכנסת סביב מתווה הגז
- פורנו ונעליים: סוהר מואשם בהברחה לאסירים
הדיון התקיים בעקבות פנייה של החברה ליו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי, ובמסגרתו הסבירו נציגיה שהם אינם מסוגלים לעמוד עוד ביעד הסיוע לניצולי השואה הקבוע בחוק. לדבריהם, הסיבה לכך היא מחלוקת כלכלית עם הנהלת ההסתדרות הציונית העולמית, שמסרבת לכאורה לחלק את מניות בנק לאומי שעליהן מתבסס התקציב המיועד לסיוע לניצולים.
ביום רביעי יתקיים בבית המשפט המחוזי בתל אביב דיון בבקשה שהגישה החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה להורות ל"אוצר התיישבות היהודים" (אוה"ה) – חברה שהשליטה בה נמצאת בידי ההסתדרות הציונית – לחלק לבעלי מניותיה כדיבידנד בעין (חלוקה של נכסים כדיבידנד) את מניות בנק לאומי.
בחברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה, המחזיקה בכרבע ממניות אוה"ה, טוענים שהסיוע לכ-11 אלף ניצולי השואה, שלהם היא מחויבת על פי חוק להעביר מדי שלושה חודשים סיוע, מבוסס על חלוקת המניות. בכתב התביעה נטען שמדובר בהליך דחוף נוכח מספר הניצולים שמספרם מתמעט והולך. מנגד אומרים בהסתדרות הציונית כי החברה יכולה למכור בעצמה את המניות שהיא מחזיקה ברשותה כבר עכשיו.
ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) אמרה בדיון: "היחסים שבין החברה להשבת נכסים לבין כל גוף אחר לא יכולים לבוא על חשבון ניצולי השואה. אסור שסכסוך מסחרי בין גופים ציבוריים יפגע בניצולי השואה וימנע מהם את כבשת הרש". ח"כ מאיר כהן הוסיף: "אנחנו עדים לחוצפה של גופים ציוניים שעוסקים בחישובים כלכליים של מניות, בעוד ניצולי השואה שנפטרים כל יום אינם מקבלים את הכסף שלהם. אנחנו דורשים את העברת הכספים לחברה ולניצולי השואה".
בהסתדרות הציונית הגיבו: "החברה להשבה מעדיפה כנראה להחזיק בשבי את ניצולי השואה, ולא לשלם להם כסף בזמן שהיא יכולה לעשות כן בהליך פשוט ומהיר. התנהלות החברה להשבה מונעת כספים מניצולי השואה הזקוקים לכל אגורה בזמן שרבים מהם הולכים לעולמם מדי יום. זוהי תעודת עניות לחברה להשבה, הסותרת את רוח המנדט שקיבלה מהממשלה ומהכנסת".
בתוך כך, הבוקר התכנסה שדולת הגמלאים, בראשות ח"כ נחמן שי וח"כ איציק שמולי, לדיון ראשון מיוחד לקראת התקציב. במהלך הדיון הוצגו יעדים שונים שבכוונתם לקדם בכנסת, בהם הצעת חוק המבטיחה השלמת הכנסה נוספת לכל קשיש הנמצא מתחת לקו העוני, העלאת תקציב סל התרופות, ומציאת פתרון ראוי לקשישים שנפגעו מהביטוח הסיעודי הקבוצתי.
חיים תורג'מן בן ה-80 סיפר לעשרות הנוכחים שהגיעו לכינוס על מצבו הכלכלי הקשה בהעדר פנסיה סדורה: "שאלה אחת מטרידה אותי: איפה לעזאזל המדינה? ביטוח לאומי זורק אותי לבנק, הבנק זורק אותי למשרד הרווחה, ומשם זורקים אותי מהמדרגות. אין לי מאיפה לשלם על אוכל. אין לי כסף לטפל בבן שלי, שתלוי רק בי. אני מתחנן בפני מי ששומע את זה – תעזרו לאנשים שאין להם מה לאכול."
תורג'מן, תושב ירושלים, המסתייע בקרן לידידות, הוסיף: "המזל הגדול הוא שיש כמה עמותות שעוזרות לי כל חודש להכניס משהו לפה. בלי העזרה הזו לא היה לי מה לאכול".
מחברת אוצר התיישבות היהודים נמסר כי "החברה להשבת נכסים ממשיכה בניסיונות ההטעיה הבוטים שלה, במקום למצוא פתרון אמיתי שיאפשר לה למלא אחר יעודה לסייע לניצולי השואה. בידי החברה להשבה יש יכולת מיידית לפתור את המצוקה הזמנית שאליו נקלעה, ולגייס 15 מיליון שקלים שיחולקו לטובת ניצולי השואה, במכירת מניות אוצר התיישבות היהודים או בכל דרך אחרת. במקום זאת, מעדיפה הנהלת החברה להשבה, להמשיך ולזרות חול ולהטעות את הציבור הרחב. הנהלת אוצר התיישבות היהודים תמסור בדיון המשפטי שיתקיים ביום רביעי הקרוב את התייחסותה המלאה, והיא בטוחה שבית המשפט ימצא את צדקתה".