שנה לצוק איתן: המג"ד שנפצע קשה קרא יזכור
מפקד גדוד 12 של גולני בצוק איתן, שי סימן טוב, שנפצע קשה מאוד במבצע, קרא "יזכור" בתחילת הטקס הרשמי לציון שנה למבצע צה"ל בעזה. הנשיא ריבלין הזהיר: "העימות הבא יהיה קשה יותר". ראש הממשלה נתניהו פנה ישירות לדאעש: "מי שינסה לפגוע בנו דמו בראשו"
זוכרים את הנופלים: בחלקת גדולי האומה בהר הרצל בירושלים נערך הערב (יום ב') טקס רשמי לציון שנה למבצע צוק איתן, שבו נפלו 67 קצינים וחיילים וחמישה אזרחים. באירוע השתתפו נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט, שרים, חברי כנסת ובני המשפחות השכולות. ynet העביר את הטקס בשידור ישיר.
את תפילת יזכור בטקס נשא סגן אלוף שי סימן טוב, לשעבר מפקד גדוד 12 של חטיבת גולני, שנפצע קשה בלחימה במהלך פעילות מבצעית בשכונת סג'עייה. בעקבות הפציעה מתנייד סא"ל סימן טוב על כיסא גלגלים.
"זו הייתה מערכה מוסרית, צודקת, ראויה של מדינה ריבונית המבקשת להגן על אזרחיה", אמר נשיא המדינה ריבלין בנאומו. "בשבועות שקדמו למערכה נורו מדי יום עשרות רקטות על תושבי הדרום ויישובי קו העימות. ילדים, נשים, זקנים וגברים, היו נתונים לאימת שריקות המוות וגלי ההדף. מחילות נחפרו תחת גני ילדים וחדרי אוכל בסביבה אזרחית מובהקת במטרה להביא להרג אנשים שכל משאלתם הייתה לזרוע שדה, לטעת פרדס, להקים בית".
ריבלין התייחס בנאומו לנפגעי הלחימה שעדיין נלחמים על חייהם: "שנה עברה, תמה המערכה, אך יש כאלה שעבורם המלחמה לא נגמרה. עבורם, בנקודה שבה הסתימה מלחמה אחת, החלה מלחמה אחרת. המלחמה שאחרי המלחמה. אלה הקרבות שאין בהם עיטור או ציון לשבח, אין הפסקות אש ואין הפוגות. גם היום, יש פצועים ממערכת צוק איתן שעדיין נלחמים על חייהם בבתי החולים.אחרים נמצאים בעיצומו של קרב עיקש בחזית השיקום המפרכת. לומדים מחדש ללכת, לדבר, לקרוא, לכתוב, לישון לילה אחד שלם בשקט".
הנשיא אמר עוד כי שיקומה של עזה הוא גם אינטרס ישראלי. לדבריו, "גם המשימה של מדינת ישראל טרם הושלמה. אנו עדיין דורשים שניים מבנינו: סמל ראשון אורון שאול וסגן הדר גולדין. לא ננוח ולא נשקוט עד שנביאם לקבר ישראל. בשבועות האחרונים שוב חווינו ירי תלול מסלול מרצועת עזה לעבר יישובי הדרום. בימים אלו ממש, היינו עדים לגל של פיגועי טרור. לא אנשי מלחמה אנו, אך אם נגזר עלינו לאחוז בנשק כדי להגן על גבולותינו ועל קיומנו לא נהסס. מדינת ישראל לא תוכל להמשיך ולהיות בת ערובה בידי אויב שפועל מלב אוכלוסייה אזרחית. העימות הבא יהיה קשה יותר מקודמו. ברור לנו שעימות כזה יחייב הכרעה ברורה וקשה".
ראש הממשלה נתניהו פנה בתחילת נאומו למשפחות השכולות ואמר להם כי "בכל מפגש, בכל שיחה שקיימתי עמכם עלה שוב ושוב משפט אחד: 'יש לנו כאב עצום בלב ולא פחות מכך גאווה אדירה בלבד. אני יודע היטב שאין שיעור ליגונכם, לצד זה נטועה בכם ההכרה שגבורתם של בניכם הצילה חיים רבים בישראל".
נתניהו אמר עוד כי "חמאס ספג מכה קשה שלא ידע מאז הקמתו, אנחנו עוקבים מקרוב אחרי הנעשה בדרום ונערכים לפעול בעוצמה כשנידרש לכך. אני אומר לכל אויבי ישראל: חמאס, חיזבאללה, איראן וגם לדאעש, מי שינסה לפגוע בנו דמו בראשו". גם נתניהו הבטיח כי ממשלתו תעשה הכול כדי להחזיר הביתה את אורון שאול והדר גולדין. הוא גם הזכיר בנאומו את הילד דניאל טרגרמן, שנהרג בגיל 4 מפגיעת פצצה מרגמה.
בתום הטקס נותרו ראש הממשלה ורעייתו שרה במתחם למשך כ-20 דקות ושוחחו ארוכות עם המשפחות ששכלו את יקיריהן במבצע. שלא כמנהגם אפשרו המאבטחים לקהל הרב להתקרב לנתניהו. בין הניגשים אליו הייתה אלה בר, חברתו של סגן פז אליהו ז"ל, שנפל בקרב ברצועת עזה. היא העלתה בפניו את סוגיית חברות החללים שנפלו, שאינן מוכרות במשרד הביטחון כחלק מהמשפחות השכולות. נתניהו ורעייתו השיבו כי יבדקו את הדברים ואם ניתן לסייע כדי לשנות את המצב הקיים. הוא גם הורה לאחת מעוזריו לרשום את הדברים.
לאחר מכן אמרה בר ל-ynet: "אני מודה לראש הממשלה שהזכיר את בנות הזוג של הנופלים בנאום שלו, אני חושבת שעוד יש מה לעשות בנושא בנות הזוג של החללים, אבל ריגש אותי לשמוע את הציון הזה וסוג של הכרה בנו, החברות". לאחר ששוחח עם בר נשאל נתניהו על המבצע עצמו ועל תחושתו שנה לאחר הקרבות. "אני חושב שעשינו דבר גדול", אמר נתניהו.
אתמול פורסם ב-ynet כי רשות המסים טרם השלימה את הטיפול בכ-2,500 תביעות לפיצויים של אזרחים שרכושם נפגע כתוצאה מהלחימה. במסמך של רשות המסים ומשרד האוצר, שנכתב תחת הכותרת "סיכום ישיבת ועדת פטור ממכרז", צוין כי רוב הטיפולים בתביעות יסתיימו עד סוף 2015.
המבצע בקיץ 2014, שנמשך 50 ימים החל בעקבות ירי של רקטות מרצועת עזה כתגובה למבצע צה"ל אחרי חטיפת שלושת הנערים גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואייל יפרח ורציחתם. במהלך המבצע שוגרו לעבר ישראל 4,564 פצצות מרגמה ורקטות – 3,641 התפוצצו בשטח הארץ. מנגד, יחידות כיפת ברזל הצליחו ליירט 735 רקטות שנורו מהרצועה. בעזה נהרגו במהלך הקרבות כ-2,200 פלסטינים.