בין מרקל לציפרס: היוונים והגרמנים שאוהבים
לא קל לנהל זוגיות גרמנית-יוונית כשבאתונה מלבישים את מרקל במדי נאצית ובברלין קוראים ליוונים "בטלנים כפויי טובה". ובכל זאת, בין 350 אלף היוונים שחיים בגרמניה יש לא מעט שעושים את זה, ומנסים לא לקחת את ויכוחי האירו לחדר השינה
כשהאהבה איחדה את בטינה ואנסטיס לפני שש שנים, לא היה להם מושג שבתוך זמן קצר שתי המדינות שבהן נולדו וחיו, גרמניה ויוון, ייקלעו למשבר שיציב אותן זו נגד זו ויאיים על עתידה הכלכלי של אירופה כולה. עכשיו הם מבלים את ימיהם בניסיון לדחוק הצידה סוגיות פוליטיות, אף שלא ניתן למעשה להימנע לגמרי מהנושא הזה.
הצטרפו ל-ynet חדשות בעולם בפייסבוק וקבלו סיפורים מרתקים היישר לפיד שלכם
עוד חדשות בעולם:
- שחקן מתח ביקורת על א-סיסי ונבעט מהקבוצה
- הצעיר הפך למחבל: מעולם לא התפלל במסגד
- צפו: הילדה שעוקרת שן עם חץ וקשת
- סין: קרפדות ותרנגולים יחזו רעידות אדמה
בטינה זאוהאר פגשה לראשונה את בעלה העתידי אנסטיס אסלנידיס למרגלות טירת נירנברג ב-2009 בהפגנה למען אחדות אירופה. כמה חודשים אחר כך פרץ המשבר הכלכלי הקטסטרופלי של יוון, שהציב את גוש האירו כולו בנתיב שעלול להוביל אותו כעת לקריסה. גרמניה הפכה לאחת התורמות העיקריות לכלכלת יוון הקורסת, אבל בהנהגתה של הקנצלרית אנגלה מרקל דרשה בתמורה שיוון תבצע שורה של קיצוצים כואבים - שאמנם ימררו זמנית את חייהם של מיליוני יוונים, אבל יאפשרו ליוון להשתקם ובעתיד גם להחזיר את החוב שלה לנושיה.
"אני מרגישה שהמשבר הזה תמיד היה אתנו", אומרת בטינה, בת 44. "אנחנו מדברים על זה כל הזמן, בלי הפסקה למעשה". אסלנידיס, צלם בן 46, נולד בנירנברג ועדיין גר שם, אבל כששואלים אותו מאיפה הוא תמיד הוא משיב: "אני יווני". הוריו הגיעו לגרמניה בשנות ה-60 והקפידו לדבר איתו ביוונית. מאז הם עברו בחזרה ליוון, ולאסלנידיס עצמו יש שני דרכונים - יווני וגרמני.
כ-350 אלף יוונים וצאצאים להורים יוונים חיו בגרמניה בשנת 2013, השנה האחרונה שלגביה יש נתונים. אלפים מהם הגיעו לגרמניה לפני כ-50 שנה, כשמערב גרמניה הצומחת נזקקה לידיים עובדות ממדינות זרות, והיום מיטב המוחות של יוון בורחים גם הם מכלכלתה המסתחררת ומהאבטלה מרקיעת השחקים.
בטינה ואנסטיס, שהתראיינו עוד לפני משאל העם אתמול שבו דחו היוונים ברוב גדול את התנאים שהציבה אירופה לארצם בתמורה לחבילת סיוע, אומרים כי הם מודאגים מאוד מההתרחשויות באירופה, במיוחד בשל העובדה שגרמניה - כתורמת הגדולה לחבילת הסיוע היוונית - מובילה את דרישת נושיה של יוון שאתונה תקפיד על צעדי צנע וקיצוצים נוספים, שיקשו את חיי האזרחים היוונים אבל יאפשרו את שיקום הכלכלה היוונית.
משפחתו של אנסטיס ביוון מתקשה לממן את עצמה ולדאוג לצרכים הרפואיים שלה, אבל מאידך הוריו דואגים גם לעתידה של אירופה המשותפת, פרויקט שהיה להם למעשה חלק של ממש בו. "בסך הכול אנחנו די מסכימים על הרוב", אומרת בטינה, "אבל לפעמים אני כן מצדדת דווקא במוסדות, בנושים של יוון שדורשים ממנה לבצע צעדים קשים כדי להבטיח שתוכל להחזיר את חובותיה בתמורה לחבילת החילוץ, ואילו אנסטיס מצדד יותר ביוון".
נוסעים ליוון: "מה המשפחה שלו תחשוב עליי?"
בדארמשטאדט, כ-200 קילומטרים מערבה משם, גיורגוס טריזקיס חרד גם הוא. "עד עכשיו הרגשתי שמתנהל משא ומתן רגיל, אבל עכשיו אני חושש שדברים רבים בין שתי המדינות הללו שבורים באופן שלא ניתן יהיה לאחות", הוא אומר לצד רעייתו הגרמנייה, קורינה קספר-טריזקיס. גיורגוס בן ה-40 נולד גם הוא בגרמניה, וגם לו יש אזרחות כפולה. הוא וקורינה החלו לצאת בימי התיכון. "במשך זמן רב לא דיברנו על המשבר, אבל זה השתנה ממש, זה מטורף", אומרת קורינה.
"אנחנו לא רבים בגלל זה", אומר גיורגוס, אקדמאי העוסק במדעי המדינה, "יש לנו השקפות דומות ואנחנו מכירים זה את זה כבר זמן רב". אבל הוא מודה כי נשבר לו מכל ה"בדיחות לכאורה" (כך הוא מכנה זאת) שמופנות אליו מצד מכרים על היוונים ה"בטלנים". "לאנשים שמספרים את הבדיחות האלה יש קיטור לשחרר על יוון, והם מוציאים את זה עליי", הוא אומר.
בנירנברג, בטינה אמרה בתחילת השבוע שהיא כלל לא מבינה מה הטעם במשאל העם שיזם ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפרס, ושבו התברר כי היוונים מתנגדים נחרצות לתנאים האירופים. בעלה נשמע דווקא זהיר יותר: "אני מבין את זה שהוא לא היה רוצה לקחת את כל ההחלטה הזו על עצמו". היא משיבה: "אבל זו הדמוקרטיה!". בטינה ובעלה מתכוונים לנסוע ליוון באוגוסט לחופשה ארוכה, ובטינה לא יכולה שלא לתהות כיצד תתנהג משפחתו של בעלה.
קורינה, גיורגוס ושני ילדיהם יסעו לכרתים באוגוסט. "אני תוהה אם אנשים יתייחסו אליי באופן שונה", היא אומרת, ומזכירה את הזעם הציבורי האדיר ביוון כלפי מרקל. בשנים האחרונות היא הוצגה על-ידי קיצונים ביוון לא פעם כנאצית ובתמונות היא "הולבשה" במדי אס-אס. "עד עכשיו הסתכלו עליי פשוט כעל אשתו של
גיורגוס, אבל אולי עכשיו זה ישתנה?"
בטינה מספרת על החוויה הלא נעימה שהייתה לה בשנה שעברה, כשצפתה במשחק של נבחרת גרמניה בגמר המונדיאל מול ארגנטינה בעודה נמצאת במסעדה ביוון: "כולם היו נגד גרמניה. באמת הבנתי עד כמה אוהבים אותנו שם", היא אומרת ומשחררת חיוך אירוני, "אבל למרבה המזל היה מלצר יווני שבירך אותי על הניצחון של גרמניה".