בשורה: ה"חוטית הנודדת" ממשיכה צפונה
שחיתם ונצרבתם? יש לנו חדשות טובות בשבילכם. עדויות שהגיעו לחוקרי המכון לחקר הימים והאגמים בחיפה מעלות שהמדוזות בדרכן צפונה. החדשות הרעות: נחילים נוספים עלולים להגיע
בשורה לרוחצים: נחיל המדוזות הגדול ש"התנחל" מול חופי ישראל בשבועות האחרונים מראה סימני נטישה ועושה את דרכו צפונה. כך עולה מנתונים שאספו חוקרי המכון לחקר הימים והאגמים בחיפה.
החוקרים במכון אוספים מידע שמגיע ממגוון גורמים בחופים - אנשי המכון היוצאים לים, דייגים, מצילים וגם רוחצים. בימים האחרונים הגיעו עדויות שהנחיל מתקדם צפונה. "זה קורה באופן אחיד בכל החופים, לא כמו שהיה בעת שהנחיל הגיע לחופים הדרומיים", אמרה היום (ג') ד"ר הדס לובינבסקי, חוקרת במעבדה לאקולוגיה ימית במכון. "מדובר בתופעה טבעית. הנחיל מגיע בדרך כלל ביוני. לא תמיד באותו מועד, לפעמים בתחילת החודש ולפעמים בסופו, ונשאר פה קרוב לשלושה שבועות".
ד"ר לובינבסקי ציינה כי המדוזות תלויות בזרמים ואינן יכולות לעזוב או להגיע בכוחות עצמן. "למדוזות יש יכולת שחייה מוגבלת, בעיקר בגובה המים (למעלה ולמטה). העובדה שהן אינן יכולות לשחות בכוחות עצמן למרחקים ארוכים היא הגורם לכך שהן מגיעות לכאן בכלל. אם זה היה תלוי בהן הן היו נשארות בעומק, כי הרי בחופים ובקרבתם הן מתות".
למרות השמחה על עזיבת הנחיל, החוקרים מזהירים שגל נוסף עשוי להגיע בהמשך הקיץ, וכבר היו דברים מעולם. "בעשורים הקודמים היו מגיעים באופן קבוע שני נחילים בשנה. בשנה שעברה לעומת זאת כמעט ולא היו מדוזות בחופי ישראל, אבל הציבור לא נהנה מההקלה כמעט כי במהלך מבצע צוק איתן אנשים מיעטו ללכת לים", אמרה.
ייחודו של הנחיל השנה, אמרה החוקרת, היה במגוון המדוזות שהגיעו לחופי ישראל, ובהן לא רק החוטית הנודדת, אלא גם מדוזות נדירות יחסית ובהן פילוריזה, כוכבנית ועוד.