"קיצור תקופת ההכשרה תפגע בלוחמים"
לקראת ההכרעה במטכ"ל על שינוי היסטורי בתקופת הכשרת הלוחמים התריע קצין בכיר שהיה מעורב בעבודת המטה מההשלכות: "הצבא דורש היום הרבה יותר מתותחן או מפקד טנק ממה שנדרש מקודמיהם לפני עשור", אמר הקצין ל-ynet. בכירה באכ"א: "נלך למהלך הזה בלי לפגוע באיכות המפקדים"
"זו תהיה טעות ללכת לשם". על רקע תוכנית אגף כוח האדם בצה"ל לקצר את שירות הבנים ל-32 חודשים מזהיר קצין בכיר בזרוע היבשה מהשלכות המהלך. בשיחה עם ynet אמר הקצין הבכיר כי "זהו אילוץ שאני מקווה מאוד שלא נצטרך להגיע אליו, כי זה יוביל לפגיעה בבסיס הכשרת הלוחמים". עם זאת, הקצין ציין כי ניתן לקצר את ההכשרה בחודשיים או בשלושה חודשים אם יוארך בצורה ניכרת האימון היחידתי השנתי. מהלך כזה יצריך את צה"ל לגייס שוב גדודי מילואים רבים בעלות כספית גבוהה.
בימים אלה צפויים אלופי המטכ"ל להכריע על שינוי היסטורי בתקופת ההכשרה ללוחמים, בעיקר ביבשה, שנמשכת בממוצע שמונה חודשים וכוללת טירונות, אימון מתקדם ואימון יחידתי או ייעודי בטרם יחלו הלוחמים בתעסוקה מבצעית. השינוי מתייחס לקיצור שנע בין חודשיים לשלושה בחלק מהחילות או בכולם, כחלק מהדרכים של צה"ל להתמודד עם מחסור ב-6,000 חיילים - מתוכם כ-2,500 חיילים במערך הלוחם - שצפוי להיות מורגש ב-2019.
הקצין הבכיר בזרוע היבשה, שהיה מעורב בעבודת המטה בנושא בחודשים האחרונים, ציין כי "כיום הצבא דורש הרבה יותר מתותחן או מנהג ומפקד טנק ממה שנדרש מקודמיהם לפני עשור או שני עשורים, בגלל מגוון מערכות לחימה שנכנסו בטנקים ואיומים מבצעיים שונים וחדשים שיש בזירות הלחימה. גם אם נוריד את שבוע סדרת החינוך ואת שבוע הגנת היישובים ונאזרח משימות כמו שמירות בבסיס ותורנויות מטבח ורס"ר שעושים טירונים קרביים, זה יסתכם בכשלושה-ארבעה שבועות פחות".
הבכיר הזכיר עוד כי כחלק מהתמודדות עם העומסים הצפויים יש להרחיב את הקמת גדודי הביטחון השוטף הייעודיים. כחלק מתוכנית אכ"א יוקמו השנה עוד שני גדודים כאלה, דוגמת קרקל, עם לוחמות לצד לוחמים, שיהיו אחראים על גזרה קבועה ולא יתמרנו במלחמה. באכ"א הציעו גם להגדיל את כמות הסימולטורים (מאמנים) כאמצעי שיסייע לגישור הפערים שייווצרו בקיצור הטירונות.
אלא שהסימולטורים הללו שנכנסו לאימונים רק בשנים האחרונות בזרוע היבשה מיועדים יותר לתרגולות פרט או צוות, וחלקם עדיין ב"חיתולים" מבחינת בשלות לאמן מסות של לוחמים בסוגי מתארים שונים. "המאמנים חוסכים משאבים ולא יחסכו זמן הכשרה", ציין הקצין, והמליץ גם לשפות בעלי תפקידים מסוימים כמפקדי טנקים בתנאי קבע: "צריך להבין שכיום אנו בודקים בהכשרות כל דקה - מבטלים לפעמים אימון כושר גופני בבוקר כדי להוסיף עוד שעה לתרגיל בלילה".
קצין שפיקד בשנים האחרונות על בסיס אימונים של אחת מחטיבות החי"ר הסביר כי "לפני 30-20 שנה אימנו את החי"רניקים להילחם כפרט, ככיתה, כמחלקה, כפלוגה, וכגדוד מול מקביליהם בצבא סוריה, איך לכבוש שטח פתוח או מוצבים של הצבא הסורי, ואז נכנסו אימונים גם של לחימה בסבך הלבנוני של חיזבאללה, ולאחר מכן דחסנו שבועות של לחימה בשטח בנוי בגלל האינתיפאדה השנייה ביו"ש. עכשיו נכשיר לוחמים גם מול איום המנהרות - וכל זאת באותו פרק זמן של הכשרה שאתה מחויב לתת לחייל גם שבוע רגילה ולהכשיר אותו על כלי נשק מתקדמים במצבים מסובכים ומורכבים. לא ניתן להכשיר לוחם מול כל כך הרבה איומים שונים בזירה בפחות זמן".
"חיילים שוכבים בחוסר מעש"
מנגד, מ"פ לשעבר בחטיבת כפיר אמר: "תלך לבסיסי הטירונות הקרביים ותראה כמה פעמים חיילים שוכבים שם בחוסר מעש במטווחים או בשטחי האש. אם יכמתו את כל השעות המתות
הרבות האלה יהיה ניתן לייעל ולחסוך שבועות שלמים בגרף לוחות הזמנים".
התוכנית של אכ"א מדברת גם על אפשרות של גידול לארבעה מחזורי גיוס קרביים בשנה במקום שלושה כפי שיש היום, באופן שיוריד את הפער שייווצר. בצבא לא מתכוונים גם לוותר על הארכת גיוס החיילות לשנתיים וארבעה חודשים - אופציה שתעלה לבחינה נוספת בכנסת בחודשים הקרובים לאחר שנגנזה בתחילת החקיקה על ידי הממשלה הקודמת בלחץ רבנים.
בנוסף מעוניינים באכ"א לשלוח בעלי פרופיל 64, לראשונה, לשרת בגדודי פיקוד העורף שעושים ביטחון שוטף באיו"ש, לגדודי כיפת ברזל ופטריוט בחיל האוויר, לגדודי המעברים של המשטרה הצבאית ולמג"ב, באופן שיפנה עוד מקום לבעלי פרופיל גבוה לשרת ביחידות של זרוע היבשה. קצינה בכירה באכ"א הבהירה בתחילת השבוע: "נלך למהלך הזה בלי לפגוע באיכות המפקדים, במקצועיות הלוחמים ובשיפור יחס החניכה. המטכ"ל יבחר בין קיצור של כחודשיים מהטירונות ומהאימון המתקדם לאופציית קיצור דיפרנציאלי בחלק מהמערכים הלוחמים".