אחת מכל 8 חברות בבורסה בסכנת קריסה
בבורסת תל אביב נסחרות עשרות חברות בעלות קשיים פיננסיים שזכו ל'הערת עסק חי'. אלא שלהערה הקטנה הזאת משמעות עצומה. נסו אתם למצוא לקוחות שירצו לסכן את כספם בחברה שעלולה להיעלם. האם זו החותמת השחורה שמסמלת את הסוף?
בבורסה בתל אביב נסחרות מעל 570 חברות שמתוכן ל-70 חברות צמודה 'הערת עסק חי'. כך עולה מבדיקה שערכה חברת המידע העסקי CofaceBdi. המשמעות היא של-70 חברות יש קשיים פיננסים ותזרימיים והן עלולות לקרוס ולא להחזיר את החובות שלהן.
עוד בשוק ההון
הירידה בשווי האג"ח משפיעה על מחירי הדיור
הבורסה בתל אביב מתמודדת בשנים האחרונות עם חברות רבות בעלי קשיים והסדרי חוב גדולים. זאת בנוסף לתחרות הקיימת לבורסה מול בורסות אחרות מעבר לים על גיוסי ההון של החברות הישראליות, במיוחד בתחום ההיי טק. מנגד, ניתן למצוא לא מעט חברות נדל"ן מחו"ל מגיעות להנפקה בשוק הישראלי.
ל'הערת עסק חי' הניתנת לחברה מרואה החשבון שלה יש משקל רב. במקרים מסויימים הם עלולים להיות "המוציאים להורג" של החברה כשהם משמשים כגורם ההתראה בפני משקיעים פוטנציאלים. אז מה אומרת הערה ה'קטנה' בעלת המשמעות הגדולה?
תמרור אזהרה לבעלי המניות של החברה
הערת עסק חי מבטאת חשש משמעותי שהחברה לא תשרוד את השנה הקרובה, והיא מהווה תמרור אזהרה לבעלי המניות של החברה, למלווים ולכל מי שהחברה עומדת איתו בקשר עסקי. למעשה, המושג החשבונאי 'הערת עסק חי' משמעו, הערה בדבר יכולת החברה להישאר עסק חי, עסק שממשיך לקיים את עצמו ולהחזיר את חובותיו.
כאן המקום לומר, כי יש לכך השלכה גדולה על שוק המניות בפרט והבורסה בכלל. הערה כזו שניתנת על ידי רואי החשבון מבטאת חוסר אמון בחברה להחזיר את חובותיה למלווים - בנקים, אגרות חוב, הלוואות פיננסיות ועוד.
פירמות אמורות להחזיר את חובם, אבל יש מצבים שהפירמה לא מצליחה לשלם את חובותיה מסיבות שונות. במקרים אלו על רואי החשבון שלה להתריע על כך מבעוד מועד, וזאת הם עושים במסגרת סקירת הדוחות/ ביקורת הדוחות הכספיים. אם רואה החשבון סבור שהחברה לא תוכל לשרת את חובה שנה קדימה, אזי יש להצמיד לדוחות "הערת עסק חי".
הערה שמכניסה את הפירמה לרשימה השחורה?
הערת עסק חי במקרים לא מעטים רק מגבירה את הדרדרות החברה, ככלות הכל, איזה גוף ירצה לעבוד מול חברה שלא בטוח שתחזיר את חובותיה? ולכן רואי החשבון בודקים בקפדנות את מצבה של החברה לפני שהם מוציאים הערת עסק חי, משום שעל פיהם ייקבע גורל החברה. הערה זו נבחנת על בסיס ניתוח הדוחות הכספיים ועל בסיס יחסים פיננסים מסוימים.
כך לדוגמה נבחנים יחסי הנזילות של החברה ויכולתה לעמוד בתשלומים בזמן הקרוב, תזרים המזומנים של החברה שמעיד על יכולתה לייצר מזומנים או להיפך – מעיד על שריפת מזומנים, יכולתה לגייס חובות ממקורות חיצוניים ומבעלי המניות ועוד. באם החברה לא עומדת במבחנים אלו רואי החשבון יכתבו את ההערה כהפניה בסקירה/ביקורת הדוחות, כשההרחבה תהיה במסגרת הביאורים לדוחות הכספיים (בהמשך לדוחות הכספיים עצמם).
לא הכל שחור
חשוב לזכור - מצד אחד, הערת עסק חי מבטאת בעיות פיננסיות ותזרימיות קשות, אבל זה לא בהכרח שהחברה בדרך לפשיטת רגל. במקרים רבים, בסופו של דבר נזרק לחברה גלגל הצלה - זה יכול להיות דרך הזרמת בעלים, העברת שליטה, תספורת חוב (הפחתת החוב), רכישת הפעילויות או פעילויות חלקיות ועוד. הערה כזו אמנם מבטאת סיכון גדול, אבל עדיין מניסיון השנים האחרונות חברות לא מעטות שרדו את הערת העסק החי.
מאז המשבר הגדול של סוף 2008, סובלת הבורסה המקומית מחברות ש"חיות מהיד לפה" ומתגלגלות משנה לשנה עם הערת עסק חי בדוחותיהן. הדבר בולט בחברות הביומד שיותר משליש מהחברות בו מהלכות עם הערת עסק חי. זה עדיין לא אומר שהן יגיעו לפשיטת רגל אלא לא ברור מהיכן יגיע המימון, אם כי ברוב המקרים בחברות אלו הוא מגיע לבסוף דרך הנפקת זכויות (הנפקה של בעלי המניות הקיימים).
אחת מכל 8 חברות בבורסה נמצאת בסכנת קריסה מיידית
כלכלני CofaceBdi מדגישים כי ההרעה שמתבטאת בגידול בהערת עסק חי, מלווה בירידה במספר החברות הנסחרות מספר החברות שפרסמו דוחות ברבעון הראשון עמד על 572 חברות, בעוד שברבעון הרביעי של 2008 מספר המדווחות היה 771 חברות.
"אנחנו רואים בשני הרבעונים האחרונים שיפור קל בשיעור החברות בבורסה שלהן הוצמדה הערת עסק חי בדו"חות הכספיים, אולם השיפור הוא עדיין לא בסדרי גודל משמעותיים", אומרת, תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת בחברת CofaceBdi, "עדיין ניתן לומר שאחת מכל 8 חברות בבורסה נמצאת בסכנת קריסה מיידית, וזהו שיעור גבוה ברמה היסטורית".
מעבר לענף הביומד עם שיעור הערות עסק חי גבוה, גם בענף הנדל"ן והבינוי קיים שיעור גבוה של הערת עסק חי - 16% מהחברות הגישו דו"ח עם הערת עסק חי. בענף ההשקעה והאחזקות אחוז המדווחות על הערת עסק חי עומד על 14%. בענף חיפושי הנפט השיעור עומד על 9% ואילו בתעשייה השיעור הוא 6%. שיעור דומה קיים גם בענף המסחר והשירותים.