שתף קטע נבחר

 

המועמד היהודי לבית הלבן רוצה שיספרו אותו

הסנאטור ברני סנדרס הודיע באפריל שהוא רץ לנשיאות ארה"ב בהופעה שנמשכה עשר דקות בלבד ומול קומץ עיתונאים. כשמולו מועמדת בקליבר של הילרי קלינטון, אף אחד לא נתן לו סיכוי לנצח בפריימריז הדמוקרטיים, אך באופן מפתיע הוא מצליח למשוך אלפים לעצרות שלו באופן שלא היה מבייש כוכב רוק

מקווה להפתיע במדינות הקטנות. סנדרס בניו המפשייר (צילום: AP) (צילום: AP)
מקווה להפתיע במדינות הקטנות. סנדרס בניו המפשייר(צילום: AP)

המועמד שלא מתבייש בשמאלנות שלו: הסנאטור הדמוקרטי ברני סנדרס הוא המועמד היהודי היחידי במרוץ לנשיאות ארצות הברית, ובשביל לזכות במינוי של מפלגתו הוא צריך לנצח שורה של מועמדים חסרי סיכוי, אבל גם מועמדת אחת מקליבר אחר לגמרי - מזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון.

 

עוד חדשות בעולם :

צפו בצבע מתייבש: פסטיבל ציורי גוף

המחלה שמכרסמת בפנים של ילדי ניז'אר

 

לא הרבה אנשים בארה"ב מאמינים שסנדרס יהיה נשיא ארה"ב, אבל באופן מפתיע, בימים האחרונים מצליח הפוליטיקאי בן ה-73 למשוך קהל רב לאצטדיונים שבהם הוא מופיע כאילו היה כוכב רוק. בעצרת הבחירות שערך לפני כמה ימים בוויסקונסין הגיעו עשרת אלפים בני אדם, המספר הגדול ביותר של משתתפים עד כה בקמפיין לנשיאות 2016. בשבוע שעבר הגיעו "רק" 2,500 אנשים לעצרת שקיים במדינת איווה.

 

 אלפים בעצרת הבחירות של סנדרס במדיסון, וויסקונסין

 

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
ברני סנדרס מדבר הרבה על שעות העבודה המתארכות והמשכורות המצטמקות של הציבור האמריקני, בשעה שרוב הכסף מתרכז בידיים של המאיון העליון. סנדרס אומר את האמת שלו בלי למצמץ, ובלי לקרוץ להמונים ולסקרי דעת קהל. בארה"ב הגדולה יש מספיק אנשים שמחזיקים בדעות שמאלניות שמאמינים לאג'נדה של סנדרס, והם נוהרים אחרי ה"משיח" שלהם. בניגוד לסנדרס, קלינטון מצטיירת על ידיהם כמיליונרית וחברה של הטייקונים ובעלי ההון שלא באמת תייצג את מעמד הביניים האמריקני אם תיבחר לבית הלבן.

 

ב-30 באפריל הצהיר סנדרס שהוא רץ לנשיאות ארה"ב. הוא הופיע במדשאה מול בניין הקונגרס של ורמונט, המדינה שאותה הוא מייצג בוושינגטון, ונעל את האירוע אחרי עשר דקות בלבד לעיני קומץ של עיתונאים וצלמים. בתקופה שבה נוהגים הפוליטיקאים האמריקנים לצאת בהפקות ענק כשהם מכריזים על מועמדותם לנשיאות, ההכרזה של סנדרס נתפשה כמו בדיחה פוליטית לא מוצלחת. אבל נכון לסקרים האחרונים, סנדרס הוא זה שצוחק.

 

איווה וניו המפשייר תחילה

בחודש מאי זכה סנדרס ל-15 אחוזי תמיכה בלבד באיווה, המדינה הראשונה שבה ייערכו הבחירות המקדימות (פריימריז) של הדמוקרטים - באחד בפברואר 2016. קלינטון קיבלה 60 אחוזי תמיכה. אלא שסקרים שנערכו בשבוע שעבר מראים שהגברת הראשונה לשעבר תצטרך להזיע בשביל לזכות במינוי הדמוקרטי לנשיאות. היא זוכה כעת ל-52 אחוזי תמיכה באיווה וסנדרס ל-33 אחוזים. הפער ביניהם עדיין גדול, אבל מצטמצם לזכותו של המועמד היהודי, ואסור לשלול את האפשרות שהוא יזכה באיווה.

 

לאחר הפריימריז באיווה יגיעו הבחירות בניו המפשייר, ב-9 בפברואר 2016. ניו המפשייר שכנה למדינת ורמונט של סנדרס, ונכון לעכשיו התמיכה בקלינטון במדינה עומדת על 43 אחוזים ובסנדרס על 35 אחוזים. לא פער שלא ניתן לסגור בחודשים הקרובים.  


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
אם בתחילת הקמפיין שלה נראה היה שקלינטון תדלג בקלילות מעבר לפריימריז הדמוקרטיים, הרי שהסקרים האחרונים לא מותירים אותה אדישה. בימים האחרונים נעה מזכירת המדינה לשעבר בין איווה לניו המפשייר הקטנות ומקיימת מפגשים עם קבוצות מצומצמות של בוחרים, הרחק מעיני התקשורת. בבחירות 2008 התחילה קלינטון כמועמדת הדמוקרטית עם הסיכויים הגדולים ביותר לנצח, אך בסופו של דבר היא הובסה על ידי הסנאטור הצעיר מאילינוי ברק אובמה.

 

חסר רשת פעילים ארצית

אובמה הפעיל בזמנו מערך גדול ומאורגן היטב של פעילים באיווה והצליח להפתיע את קלינטון, שהדגישה את הניכור שלה מהציבור האמריקני כשריחפה עם מסוק מעל שדות התירס של איווה תוך הנחה שהנשיאות נמצאת בכיס שלה. הפעם היא לא חוזרת על הטעות שעשתה והיא משתדלת לפגוש את האזרח הקטן, פנים מול פנים, ולהקשיב לו.

 

סנדרס איננו אובמה הצעיר. הוא יכול לגרום לקלינטון נזק פה ושם, אבל יתקשה להתרומם משתי סיבות: אין לו מנגנון פעילים ותורמים שיריצו עבורו קמפיין בהיקף ארצי. קלינטון, לעומתו, פרשה רשת של תומכים, פעילים ומתנדבים בכל 50 מדינות ארה"ב.  


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
הסיבה העיקרית כנראה שבגינה סנדרס לא יזכה במועמדות הדמוקרטית לנשיאות היא העובדה שהוא סוציאליסט, ואף מגדיר את עצמו ככזה בפה מלא. זו בעיה גדולה משום שהסוציאליזם נחשב לקללה מגונה בארה"ב, שציבור אזרחיה גדל על ערש הקפיטליזם. סנדרס מנסה להסביר לציבור האמריקני ש"סוציאליזם אינו מילה מלוכלכת" - והוא עושה זאת מול צעירים ובתוכניות בידור ותוכניות ליליות שפונות לקהל צעיר.

 

סנדרס בעד ה"לא" של היוונים: "מוחא להם כף"

יום אחרי שהיוונים אמרו "לא" למשטר הצנע שאירופה ניסתה להכתיב להם, בירך סנדרס בדף הבית שלו באתר הסנאט האמריקני את היוונים על החלטתם. "הבוחרים ביוון דחו בצורה מהדהדת את הדרישות של בעלי החוב לצנע בתמורה להלוואה לחילוץ. הבוחרים היוונים תמכו בראש הממשלה אלכסיס ציפראס שעמד על כך שהבוחרים ייתנו לו תמיכה להשגת הסכם טוב יותר. אני מוחא כף לאזרחי יוון שאמרו לא לצנע לעניים, לילדים, לחולים, לזקנים. בעולם שבו יש עושר אדיר ואי שוויון בהכנסה, אירופה חייבת לתמוך בבניית כלכלה שתיצור יותר מקומות עבודה והכנסה ולא עוד אבטלה וסבל".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

סנדרס הוא מהפכן של שנות השישים, שהתנדב בצעירותו בקיבוץ בישראל והיו מי שניסו לטעון שהוא מחזיק באזרחות כפולה - ישראלית ואמריקנית. הוא סיפר בתגובה שביקר פעמיים בארץ, אבל שאין לו אזרחות ישראלית. אביו של סנדרס היגר מפולין לארה"ב בגיל 17 והתמקם בברוקלין שבניו יורק, שבה נולד ברני.

 

בשלהי שנות השישים עבר סנדרס לוורמונט וכתב מאמרים שהוגדרו מהפכניים. בעיתון "ורמונט פרימן" הוא כתב ש"מהפכה היא חיים נגד מוות". הוא תיאר את הבורגנים החיים בניו יורק "המון מבולבל שהולך לעבודה בין תשע בבוקר לחמש אחר הצהריים" ושימיהם מלאים ב"עבודה ללא סוף, עבודה מטומטמת ומונוטונית".

 

אחרי שנים של עבודות מזדמנות, בין השאר כנגר, מצא סנדרס עבודה קבועה בגבעת הקפיטול בוושינגטון בחסות הבוחרים בוורמונט. הוא נבחר לבית הנבחרים ב-1991 ומאז נשאר שם. משנת 2007 הוא מכהן כסנאטור. הפוליטיקאי היהודי אמריקני מיתן במעט את דעותיו, אבל עדיין נשאר חיה פוליטית נדירה בוושינגטון, שפיו ולבו שווים וששום לובי לא הצליח לקנות אותו בעבור כסף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים