ארה"ב לאיראן: הסכם תוך יומיים או שאין עסקה
אחרי כמעט שנתיים של משא ומתן ו-4 הארכות, וושינגטון מבטיחה שהפעם נגמרו המריחות: "אם אין הסכם גרעין תוך 48 שעות - אז אין הסכם". במוקד המחלוקת: דרישת איראן להסיר מעליה את אמברגו הנשק. וושינגטון: זה לא יקרה, רוסיה: תנו לאיראן נשק, זה בשביל המלחמה בטרור
ארבע פעמים כבר הוארכו שיחות הגרעין בין איראן למעצמות מאז שהחלו לפני כמעט שנתיים, אבל הפעם זה נראה כמו רגע האמת. אחרי שהשיחות הוארכו היום ביומיים נוספים, אמרו אמש (יום ג') בארה"ב כי הדד-ליין החדש - יום חמישי בלילה - הוא האחרון בהחלט. מוקדם יותר נטען שהדד-ליין החדש הוא יום שישי.
הצטרפו ל-ynet חדשות בעולם בפייסבוק וקבלו סיפורים מרתקים היישר לפיד שלכם
עוד חדשות בעולם :
- אכל בריא: הגבר המבוגר בעולם מת בגיל 112
- מכסיקו: מורים גזרו את השיער למורים לעתיד
- צפו בצבע מתייבש: פסטיבל ציורי גוף
- המחלה שמכרסמת בפנים של ילדי ניז'אר
"הגענו לסוף", אמר גורם אמריקני בכיר לסוכנויות הידיעות, "המשא ומתן עם איראן לא יכול להימשך לעד, ואם יהיה הסכם - הוא חייב להיחתם בקרוב. ההארכה שעליה הודענו היום היא האחרונה. קשה לראות כיצד ומדוע אנחנו צריכים להמשיך מעבר לזה. או שזה (חתימת הסכם) יקרה ב-48 השעות הקרובות, או שזה לא יקרה".
ככל הנראה המוקש העיקרי בשיחות הגרעין כעת הוא דרישתה של איראן שההסכם הסופי יכלול הסרה של אמברגו הנשק שהטיל האו"ם על איראן. רוסיה תומכת בדרישה האיראנית, ואילו ארה"ב מתנגדת לה. כבר מוקדם יותר הערב הבהיר גורם אמריקני כי בכל מקרה ארה"ב לא תסכים להאריך שוב את השיחות בשלושה עד שישה חודשים, והצהיר כי בקרוב ניתן יהיה להבין אם אפשר להגיע להסכם גרעין עם איראן או שהדבר בלתי אפשרי.
מוקדם יותר אתמול טען שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב כי יש כל הסיבות להאמין שהסכם ייחתם בתוך ימים אחדים, וכי יש הבנות שלפיהן רוב הסנקציות הנוכחיות על איראן יוסרו. "יש רק בעיה אחת בכל הקשור לסנקציות - בעיית אמברגו הנשק", אמר לברוב לכתבים. הוא טען כי "הפסקת החרם שבמסגרתו לא נשלחים לאיראן כלי נשק הנחוצים למאבק בטרור היא יעד רלוונטי מאוד".
גורם אמריקני בכיר אמר כי הגבלות הנשק שהטיל האו"ם על הסחר בנשק עם איראן ועל הגישה של איראן לטכנולוגיית טילים לא יוסרו, אבל לא שלל לגמרי את
האפשרות שתהיה בהן הקלה מסוימת. העיצומים של האו"ם על תוכנית הטילים של איראן הוטלו בשנת 2006. במסגרתה אותה החלטה נקראה איראן לזנוח את תוכנית הטילים הבליסטיים שלה. ההחלטה נועדה למנוע מאיראן לפתח טילים המסוגלים לשאת ראשי נפץ גרעיניים.
וושינגטון מתנגדת להקלת אמברגו הנשק הקונבנציונלי שהוטל על איראן, בין השאר מחשש שהדבר יאפשר לטהרן לספק סיוע צבאי גדול יותר לארגונים וצבאות בתימן, בסוריה ובאזורים נוספים במזרח התיכון.