אירופה ליוון: הכרעה עד סוף השבוע
האיחוד האירופי הציב את האולטימטום שלו ליוון כדי להציג את החלופה לתוכנית החילוץ. ציפראס טוען שהגיש את הצעותיו. "נמשיך במאמץ לפתור המשבר". אירופה כבר מאותתת: "יש תרחיש לעזיבת יוון את גוש האירו"
רגע האמת של יוון מתקרב וכעת מגיע גם האולטימטום: נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק הודיע הלילה (ד') כי על יוון להגיש תוכנית מפורטת להצלת כלכלתה לאחר שהעם היווני הכריז בריש גלי "לא" לתוכנית החילוץ האירופית. כעת גם הוצב המועד - עד סוף השבוע הקרוב. "זהו אולי הרגע הקריטי ביותר בהיסטוריה של אירופה", אמר טוסק.
הצטרפו ל-ynet חדשות בעולם בפייסבוק וקבלו סיפורים מרתקים היישר לפיד שלכם
כשמאחוריו רוח גבית מתוצאות משאל העם, הגיע אתמול ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס לבריסל, שם התכנסו מנהיגי האיחוד כדי לדון במצבה של יוון. בתחילה דווח כי ציפראס הגיע ללא הצעה חדשה, אך בצאתו מהפגישות הלילה הוא טען כי הוא הגיש את הצעותיו.
"התחייבנו לרפורמות בתמורה לסיוע כלכלי", אמר ראש הממשלה היווני לעיתונאים לאחר פגישותיו עם מנהיגי גוש האירו. "אירופה מבינה שהבעיה היוונית היא לא רק שלנו, אלא גם של כל היבשת כולה".
לדבריו, השיחות היו חיוביות מאוד. "התהליך יהיה מהיר ואני מאמין שנסיים הכול עד סוף השבוע הקרוב", אמר ציפראס. "אנחנו נמשיך במאמץ לפתור את המשבר". אתמול דיווחה רשת החדשות הבריטית BBC כי ציפראס יציג בפגישת החירום תוכנית חדשה שתכלול ככל הנראה דרישה מהאירופאים לקצץ את החוב היווני ב-30 אחוזים, עניין של כמאה מיליארד אירו. לעיתונאים הוא לא ציין בדיוק מה היו פרטי ההצעה שהגיש.
למרות האופטימיות של ציפראס, באירופה כבר מתכוננים ליום שלאחר יציאתה של יוון מהאיחוד האירופי, אם כך יהיה. "הכנו תרחישים אפשריים למקרה שיוון תעזוב את גוש האירו", אמר נשיא הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר. "אני לא פוסל שום אפשרות, אבל עלינו להיות מוכנים לכל אפשרות".
דיונים קדחתניים נערכו במהלך כל היממה כדי למצוא כל פתרון אפשרי שיביא לסוף המשבר ביוון. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, אולי האישה החשובה ביותר בכל התהליך, ניסתה להביע אופטימיות. "כל 28 מנהיגי האיחוד ייפגשו ביום ראשון כדי לדון בתמיכה שננסה להעניק לראש ממשלת יוון ולהתקדם קדימה. אני מקווה שיהיו הצעות טובות לרפורמות מצד יוון כדי שנוכל להגיש תוכנית חילוץ ארוכת טווח לעם היווני", אמרה מרקל.
אליה הצטרף נשיא צרפת פרנסואה הולנד, שאמר: "זוהי לא הבעיה רק של יוון. עתידו של האיחוד האירופי נמצא בסיכון ועלינו לשנס מותניים ולעזור".
הבנקים ביוון נותרו סגורים גם אתמול, וחלף יום נוסף שבו השתרכו תורים ארוכים בכספומטים ברחבי המדינה, אך הכסף אזל. עם זאת, בבנק האירופי המרכזי מנסים להרגיע. ראש הבנק מריו דראגי הבהיר כי הבנק יעשה הכול כדי לסייע לבנקים לפחות עד יום ראשון ועד שייחתם הסכם חדש בין יוון לאיחוד.
במהלך יום הדיונים היו גורמים אירופים שהביעו פסימיות מהאפשרות שייצא עשן לבן בתום הדיונים ויוון תעלה על המסלול הנכון. סגן נשיא הנציבות האירופית, ולדיס דומברובסקיס, העריך כי "אין לפסול" את יציאת יוון מגוש האירו אם המדינה ששקועה בחובות ענק לא תציג "חבילת רפורמות אמינה" בתמורה לקבלת תוכנית חילוץ חדשה מנושיה האירופאים.
במקביל, העיתון היווני "קתמריני" דיווח כי רוב המדינות בגוש האירו, שכולל 19 חברות, מעוניינות בעזיבת יוון את הגוש. "אם לא ייווצר אמון, אם לא יוצגו רפורמות מהימנות, אי-אפשר לשלול יציאה (של יוון) מגוש האירו", אמר סגן נשיא הנציבות.