שתף קטע נבחר
 

דרמה בסין: כחצי מהפעילות בבורסה נעצרה

מנהלים בלמעלה מ-1,200 חברות הודיעו על הפסקת המסחר - בניסיון להגן על ערך המניות מול הנפילה החופשית במדדים בימים האחרונים. שוקי אסיה נסגרו היום בירידות חדות: שנגחאי צללה היום ב-5.9%, האנג סנג בקריסה של 7.9%, ניקיי ירד ב-3.1%. דובר רשות ני"ע בסין: "בשוק יש פאניקה"

הבורסות המובילות של אסיה נסגרו היום בירידות חדות. בורסת שנגחאי צללה היום ב-5.9%, האנג סנג בקריסה של 7.9%, ניקיי ירד ב-3.1%. 

 

עוד בשוק ההון

הבורסות בוול סטריט ננעלו בירידות חדות; נאסד"ק איבד 2.4%

כמו הנפט: גם מחיר הגז הטבעי בירידה

 

>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

מאות חברות ציבוריות בסין נקטו הלילה במהלך דרמטי בניסיון להגן על עצמן, מול צלילת הבורסות במדינה.

 

על פי דיווחים בתקשורת, לפני פתיחת המסחר הודיעו מנהלי יותר מ-40% מהמניות הרשומות בסין על השעיית המסחר בהן - בסך הכול למעלה מ-1,200 מתוך 2,808 מניות רשומות במדינה לא נסחרות בעקבות ההודעה. הפרסומים בתקשורת מסתמכים על דיווח באתר cninfo.com המדווח על השוק הסיני, ללא היתר של הרשות לנירות ערך בסין. על פי הדיווח, מדובר בהשעיית המסחר הגדולה בהיסטוריה של השוק הסיני.

 

דובר רשות ני"ע בסין דנג גה (Deng Ge) ציין כי נכון לעכשיו יש "פאניקה" בשוק. "נרשמה עלייה במימושי ענק בלתי רציונאליים, שהובילו למתיחות רבה בשוק המניות", הוא הסביר.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מרבית החברות שהשעו את פעילות המסחר לא נימקו את צעדיהן, ובמקרים מעטים ניתן הסבר לפיו ההשעיה נדרשת לצורך פעולות שונות לארגון מחדש של ההון. ואולם על פי ההערכות, כאמור, הצעד נועד בראש ובראשונה להגן על ערך המניות מול הצניחה החופשית של המדדים והמניות בשוק המקומי. על פי דיווחים ברויטרס, לרשויות סמכות לקנוס כל חברה במקרה שיתברר כי השעתה את המסחר במניה ללא סיבה מקצועית מוצדקת.

 

"הירידות בסין הן ביטוי של חולי של שוק מתפתח שמידי פעם מתקשה להכיל את השינויים הרבים שהוא חווה בפרק זמן קצר", אומר עידן אזולאי מנהל השקעות ראשי באפסילון. "השוק בסין עדיין סובל מבעיות של נזילות, רגולציה וכו'. עם זאת, בראייה רחבה ניתן לומר שהמשק הסיני עדיין מציג שיעורי צמיחה גבוהים ומשקלו של המשק הסיני בתוצר העולמי הולך וגדל. לכן, יתכן שהירידות האלו מהוות הזדמנות כניסה מעניינת לשוק הסיני".

 

הממשל הסיני לא מצליח להשפיע

למרות שכאמור לא נצפה בשנה האחרונה קשר ממשי בין הכלכלה למדדי המניות, הממשל הסיני חושש ממפולת שתמחק את כספי המשקיעים (שחלק גדול מהם לקח הלוואות כדי לרכוש מניות) והוא נוקט בשבועות האחרונים בסדרה של צעדים אגרסיביים על מנת לעצור את הירידות, ללא הצלחה יתרה. הצעדים האחרונים היו, בין היתר, חקירה שנפתחה בטענה ל "מניפולציות במסחר במניות" , כאשר עיקר הבדיקה תתמקד במכירות בחסר. בנוסף הוגבל המסחר היומי בחוזים על המדדים, הכלי העיקרי באמצעותו ניתן לבצע שורט על המניות בסין.

 

"מוקדם עדיין לקבוע עד כמה תשפיע המפולת הסינית על העולם", אומר רוני יוניסיאן מנהל מחקר ני"ע זרים בלאומי שוקי הון. "על פניו, נראה שזו תופעה מקומית יותר מאשר גלובאלית. יותר מ-3 טריליון דולר נמחקו בשבועות האחרונים משוק המניות הסיני". לשם השוואה, שווי המניות המצרפי במדד ה-DAX הגרמני הכולל את 30 החברות הגדולות בגרמניה הוא קרוב ל-1.3 טריליון דולר. סימנים להשפעת המפולת הסינית על נכסים אחרים בעולם, ניתן לראות במטבע האוסטרלי, הנחשב לברומטר טוב לכלכלה הסינית, אשר איבד מערכו כ-4.6% מאז ה-18 ליוני השנה.

 

"העובדה שגם כאשר הממשל הסיני מפעיל את כל התותחים הכבדים שלו ועדיין לא מצליח לתמוך בשוק המניות המקומי לא מסמנת טוב לבאות. מחירי המניות הגבוהים והתקררות הכלכלה הסינית תומכים גם הם במגמה השלילית. מוקדם עדיין לקבוע עד כמה תשפיע המפולת הסינית על העולם. על פניו, נראה שזו תופעה מקומית יותר מאשר גלובאלית", מוסיף יונסיאן.

 

בסין קוראים למשקיעים להשאר רגועים 

ביום ראשון שעבר,בעקבות הנפילות החדות במדדי המניות שהתרחשו קודם לכן, הפחית הבנק המרכזי הסיני (PBoC) את הריבית במשק בפעם הרביעית בתוך שמונה חודשים. הריבית להלוואות הופחתה ב–25 נקודות בסיס, לרמה של 4.85%, וגם הריבית על הפיקדונות הופחתה בשיעור דומה, ל-2% - זאת בניסיון לייצב את הקריסה בבורסה, אך בינתיים ללא הצלחה. שיעור הירידה מאז ה-12 ביוני עמד כאמור על 29%.

 

בניסיון להרגיע את השטח הודיעה הממשלה על הקמת קרן ייצוב בסך של 19 מיליארד דולר, כדי לתמוך בשוק המניות, וזאת בנוסף להחלטה על עצירת הנפקות ראשוניות. שתי ההחלטות נועדו לעזור ליצירת נזילות בשווקים, אך ייתכן כי זה יפעל כבומרנג. החלטות אלו עלולות להתקבל על ידי המשקיעים בתור איתות שלילי על השוק הסיני.

 

הממשלה ככל הנראה תנקוט בצעדים נוספים כדי לתמוך בשוק, כמו הפחתת מס הבולים. ביום שישי האחרון הודיע הרגולטור הסיני כי בכוונתו לשנות את החוקים על מנת לעודד השקעות זרות בשוק.

 

"סין היא מאחרוני הדינוזאורים של השווקים המתעוררים. מדינה לא דמוקרטית, נחשלת ברוב האזורים שלה, מתפתחת במהירות מסחררת באזורים אחרים, ושוק מניות תנודתי להחריד", אומר ארז צדוק, מנכ"ל קרנות אביב. "צריך לזכור שנכון להיום, אם אנחנו מסתכלים על התשואות מתחילת השנה או שנה אחורה, שוק המניות הסיני עדיין רשם תשואה חיובית, שזה יותר ממה שאפשר להגיד על רוב השווקים בעולם. צפי צמיחה כלכלי של 7% בשנה הקרובה הוא חלומי עבור רוב מדינות העולם, אך בסין הוא נחשב לאכזבה ולירידה בצמיחה. כמובן שהשלטון הקומוניסטי ובעיית אמינות הנתונים, שלא כל כך מדברים עליה, לא עוזרים והופכים את השוק הסיני לשוק של הימורים".

 

לדבריו, המומנטום כרגע  הוא שלילי וסביר להניח שהירידות יימשכו למרות מאמצי השלטון לעצור את המפולת. "אפשר להמתין עוד קצת לפני ששוקלים השקעה בשוק הסיני וגם אז להבין שמדובר בשוק מתעורר קלאסי, בו הכול יכול לקרות ובגדול, למעלה או למטה, ולא תמיד זה קשור לכלכלה".

   

הדיונים באירופה נמשכים

בתום שעות ארוכות של דיונים בבריסל, נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר וראש המועצה האירופית דונלד טאסק מסרו הצהרה לתקשורת. לדברי טאסק, יוון תציג עד יום חמישי ה-9.7 רשימת רפורמות מעודכנת. ראשי כל 28 מדינות האיחוד האירופי יוועדו ביום ראשון, ה-12.7.

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אישרה שיוון תגיש בקשה להלוואה ורשימת רפורמות חדשה שבכוונתה לבצע. "אנחנו מכבדים את תוצאות משאל העם. זה משא ומתן ארוך ואינטנסיבי". לדברי מרקל, "יוון צריכה להציג רשימת רפורמות ארוכות טווח, ורק אז נדון בצרכיה הפיננסיים לטווח הקצר". מרקל השיבה לשאלת הכתבים מדוע כל מדינות האיחוד האירופי ישתתפו בפסגה ביום ראשון ואמרה: "כולנו קשורים זה לזה". לדבריה, "ראש ממשלת יוון הבטיח להציג תוכנית מפורטת. יש לנו רק כמה ימים בכדי למצוא פיתרון". ביום ראשון תיערך פסגה בנושא יוון בהשתתפות כל 28 מדינות האיחוד האירופי.

 

 


פורסם לראשונה 08/07/2015 08:26

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים