שתף קטע נבחר

 

"חשש: מלאך המוות ירעיל את מאגרי המים"

מנהג עתיק יומין הנשמר על ידי פלגים שונים במגזר החרדי, צץ ועלה בעקבות הרשתות החברתיות, ואמצעי התקשורת במגזר מזהירים ביממה האחרונה מפני שתיית מים היום בצהריים מחשש ל"סכנת חיים של ממש". רוצים להבין למה? קחו כוס מים (לפני השעה אחת וחצי), ותקראו

מים הם הנוזל הבריא ביותר לאדם? לא היום בשעות הצהריים: לוחות שנה חרדיים מזהירים מפני "סכנת הרעלה" או "טומאה מזיקה" שבהן נגועים מי השתייה – וזאת על פי ספרי הלכה וקבלה, ובהסתמך על חישובים אסטרונומיים. באתרי המגזר וברשתות החברתיות פורסמו הודעות אזהרה שלא ללגום מהם היום (רביעי) בין 14:00 ל-15:00.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

המנהג מבוסס על כמה מקורות יהודיים, שלפיהם שתיית המים מהווה סכנת חיים של ממש. הסיבה: באותן השעות תמה "תקופת ניסן" ונפתחת "תקופת תמוז" (כל אחת מהן מסמלת רבע שנת שמש), ובתפר שביניהן מתבצע חילוף משמרות של המלאכים.

 

כל מה שקורה, חדש ומעניין - היכנסו לערוץ היהדות :

 

החשש הוא כי בשעה שמלאך אחד "עולה לשמירה" והשני "יורד" ממנה, לא יהיה מי שישמור על המים, וברגעים אלה יפגעו בהם ה"מזיקים": מלאך המוות עלול לנצל את ההזדמנות כדי להרעיל אותם, או שיתערבבו בהם טיפות דם.

 

באתר "כיכר השבת" הזהירו כי אף הרב עובדיה יוסף שלא הרבה לעסוק בעניינים מיסטיים, חשש ממפגע זה, שכן מדובר ב"הלכה פשוטה ופסוקה": "חילופי משמרות בין המלאכים אורכים שניות ספורות, אך מאחר ולא ניתן לדעת בדיוק מרבי באילו שניות מתחלפים המלאכים, פוסק מרן הגר"ע יוסף כי האיסור לשתות מים הוא חצי שעה לפני התקופה וחצי שעה לאחריה", נכתב באתר.

 

"יש להיזהר שלא לשתות מים בעת ה'תקופה' מחשש סכנה, דהיינו, חצי שעה קודם התקופה, וחצי שעה לאחריה", ציטט "כיכר השבת" מכתבי הרב, "כן המנהג בארץ ישראל ובשאר מקומות... וראוי להדפיס בלוחות השנה להודיע על כך". עם זאת הודגש כי "אין להחמיר אלא במים, אבל בשאר משקים אין לחוש".

 

בנו, הרב הראשי לישראל יצחק יוסף, ציין בשמו כי "היה המנהג בירושלים שמכריזים בבתי הכנסת בשבת שלפני התקופה ולהודיע שהתקופה נופלת ביום פלוני שעה פלונית".

 

 

גם האשכנזים חוששים, ורבי משה איסרליש, מפוסקי ההלכה המקובלים בהיסטוריה, כתב כי "מנהג פשוט שלא לשתות מים בשעת התקופה, וכן כתבו הקדמונים, ואין לשנות" - אך בדורות האחרונים פסק המנהג. "התקופה" מתרחשת ארבע פעמים בשנה, בכל סיום רבעון - אבל בשל התפתחות הרשתות החברתיות גם אצל החרדים, התפשטה הפעם השמועה, והכתה גלים במגזר.

 

חתיכת מתכת "תטהר" את המים

באתר תנועת "הידברות" החמירו עוד יותר ו"הרחיבו" את האיסור לשעות 13:30-15:30, אך יחד עם זאת

הדגישו כי במשקים שאינם מים אין לחשוש מ"מזיקים". אגב, גם אם המים אכן הורעלו, מותר לשתותם לאחר השעה הנקובה, שכן המלאך החדש מנקה אותם. זאת ועוד: תושבי חו"ל המקיימים את המנהג יעשו זאת לפי שעון ירושלים, שכן חילוף המלאכים מתבצע בארץ ישראל.

 

לפי שיטות שונות בהלכה, מי שסובל מהחום ולא יכול להתאפק, וכן ילדים, זקנים או חולים, יכולים לשתות מים מורתחים או להוסיף להם מעט מיץ – וכן להטביל בהם חתיכת מתכת, שלטענתם מעבירה את הסכנה. גם מים מינרלים מבקבוק חתום אינם "נגועים".

 

מקורות והסברים נוספים לזהירות מהמים: חילופי המלאכים עלולים להביא למות המלך ואין לדעת אם מי שיקום תחתיו יהיה טוב או רע, ויש אומרים כי מדובר בעניין סמלי בלבד - שלא להתחיל את התקופה החדשה במים, שהם דבר פשוט וזול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות העיתון יום יום
"הלכה פשוטה ופסוקה". הרב עובדיה יוסף ז"ל
צילום: באדיבות העיתון יום יום
מומלצים