הקליק שמחבר: כך משנים לימודי מחשב את חייהם של פגועי הנפש
איך לצמצם את הפערים שנפתחו בין המטופלים לבין הקהילה הכללית, באמצעות מתן כלים בסיסיים לשימוש במחשב וגלישה באינטרנט?
כשברכה אברהם, בשנות ה-50 לחייה, נרשמה לקורס לימודי מחשבים, היא לא האמינה שעבורה תהיה זו חוויה משנת חיים. לפני 12 שנה היא הייתה עדה לפיגוע התאבדות שביצעה מחבלת מתאבדת בקניון "העמקים" בעפולה, בו נרצחו לנגד עיניה שלושה בני אדם וכ-70 נפצעו. אברהם, שהוגדרה כנפגעת חרדה, עמדה משותקת לאורך דקות ארוכות, עד שפונתה מהמקום על ידי כוחות ההצלה. להבדיל מנפגעי חרדה רבים שמצליחים לשוב למסלול חייהם לאחר טיפול קצר, החוויה הקשה הותירה צלקת עמוקה באברהם שהוגדרה כסובלת מפוסט טראומה וחייה נהרסו. מאז הפיגוע היא מסתגרת בביתה וכמעט שלא מנהלת כל קשר עם העולם שבחוץ.
לפני מספר חודשים, נרשמה אברהם לקורס מחשבים שמפעילה עמותת "מחשבה טובה" בעפולה. מתנדבי העמותה, שעוסקת בצמצום פערים חברתיים באמצעות טכנולוגיה בקרב אוכלוסיות שונות, אף דאגו לספק לה מחשב ביתי שבו תוכל ליישם את הדברים שלמדה בקורס. לראשונה נחשפה אברהם ליכולתה להכיר ולתקשר עם סביבתה באמצעות רשת האינטרנט – לצרוך מידע, להכיר חברים, לשתף ולקבל חיזוק ותמיכה בקבוצות ייעודיות.
"במשך 12 שנים, מאז הפיגוע, הסתגרתי בבית. הכל היה מת בשבילי ועכשיו דרך המחשב קצת אלמד על הנעשה בחוץ ואיחשף לדברים. החרדות והדיכאון הרסו אותי ואני מאוד מקווה להצליח", מספרת אברהם.
לדבריה, "אני סוחבת סיפור מאוד עצוב ונמצאת תחת טיפול של פסיכולוגים ופסיכיאטרים. שנים רבות הייתי מנותקת - ללא טלוויזיה, ללא קשר עם אנשים בחוץ וקבלת עזרה. המטפלים שלי מאוד המליצו לי על לימודי מחשב ככלי שיסייע לי להתחבר לעולם שסביבי ואולי להמשיך הלאה עם חיי".
ברכה היא רק אחת ממאות אנשים שלוקחים חלק בקורסי מחשבים שמפעילה עמותת "מחשבה טובה" בשותפות עם האגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות עבור אוכלוסיית המתמודדים עם בעיות נפשיות. מטרת הקורסים הינה לצמצם את הפערים שנפתחו בין המטופלים לבין הקהילה הכללית, באמצעות מתן כלים בסיסיים לשימוש במחשב וגלישה באינטרנט.
לצד קורסים שמלמדים שימושי מחשב מאפס עבור אנשים שמעולם לא נחשפו אליהם ואמורים לסייע גם לשילובם בשוק העבודה, בולט גם קורס אחר - 'לגלוש בלי לחשוש'. בקורס זה, לומדים המשתתפים אך ורק יישומי אינטרנט חווייתיים שמטרתם לחבר את המטופלים לסביבה, לייצר קשרים חברתיים ולבסס מעגלי תמיכה באמצעות הרשת. זוהי אולי גם הסיבה שבקבוצות הללו מקפידים על אוכלוסייה מעורבת- אנשים בריאים לצד משתתפים שהופנו ממשרד הבריאות.
בקורס כזה לומד גם א', בן 26, בחור יצירתי ומלא שמחת חיים שמתגורר בדיור מוגן וסובל מהפרעת אישיות. במסגרת לימודיו הוא נרשם לראשונה לפייסבוק ורשתות חברתיות נוספות. לדבריו, "הכיתה הפכה עבורי למקום מפגש אנושי וחם בו רכשתי חברים לחיים. אני עוסק במוזיקה, כתיבה יוצרת ומשחק והחיבור לאינטרנט הרחיב מאוד את אופקיי בתחומים האלה. כמו כן, מאז שנרשמתי לפייסבוק אני משתף יצירות ומקבל פידבקים שנותנים לי הרבה מוטיבציה להמשיך ולעשות".
גם ע', בן 50, נגן אקורדיון מוכשר וכותב שירה, מספר כי בזכות הקורס נחשף לראשונה לאינטרנט ובעיקר לפייסבוק ומאז הוא חווה פריחה אישית מבחינת היכולת לתקשר ולבטא את עצמו. בקרוב, לדבריו, הוא מתכנן גם להפיק חלק משיריו ולהעלות אותם ליוטיוב, אליו נחשף נחשף לראשונה רק במהלך הקורס.
אורנית בן ישר, מנכ"לית עמותת מחשבה טובה, מספרת על הפעילות, שנועדה לשלב את המתמודדים בקהילה על ידי חשיפתם לכלים טכנולוגים מתקדמים: "אחד האתגרים הגדולים איתם מתמודדים פגועי הנפש הוא ריחוק חברתי, הסתגרות או דחייה מהסביבה הקרובה. למרות שמדובר באנשים מוכשרים, בעלי יכולות יוצאות דופן ורמת תפקוד גבוהה, הם מתקשים להשתלב בחברה או לייצר קשרים. גם אנחנו כחברה נרתעים כתוצאה מחוסר היכרות. במובן הזה, החיבור לאינטרנט ולרשתות החברתיות פותח עבור המשתתפים עולם שלם של ידע ופוטנציאל לבניית קשרים משמעותיים ותומכים. המפגש הבלתי אמצעי בין המשתתפים בקבוצה יוצר אף הוא מפגש מרתק והטכנולוגיה הופכת להיות גשר לשיח ולמפגש. מפעילות זו אנו רואים- מחד גיסא עד כמה חלקים נרחבים מהאוכלוסייה עדיין מודרים מהחיבור לקידמה הטכנולוגית, ומאידך גיסא מה היא העוצמה של הטכנולוגיה בגישור על פערים חברתיים".
קורס "לגלוש בלי לחשוש" מתקיים במרכזים שונים ברחבי הארץ, ובין היתר בעפולה, חדרה, לוד, ירושלים, רמת גן, תל אביב, לוד, קריית ים ואשדוד. לבירור פרטים נוספים, ניתן לפנות לעמותת "מחשבה טובה" בטלפון 1800-100-947.