שתף קטע נבחר

אובמה: "הסיכוי להסכם עם איראן - נמוך מ-50%"

נשיא ארצות הברית נפגש עם סנאטורים אמריקנים והנמיך ציפיות לגבי האפשרות להשגת הסכם גרעין. "הוא אמר שהוא לא יסכים לאף עסקה שהוא יחשוב שהיא חלשה או בלתי ניתנת לאכיפה", אמר סנאטור שהיה בפגישה. "הוא אמר 'אל תילחצו מהצהרות של חמינאי'". הדד-ליין לשיחות: יום שישי

"אל תילחצו מהצהרות של חמינאי". אובמה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אל תילחצו מהצהרות של חמינאי". אובמה(צילום: AFP)

נשיא ארצות-הברית ברק אובמה העריך שלשום כי הסיכויים להגיע להסכם עם איראן הם "נמוכים מ-50-50". כך אמרו אמש (יום ד') סנאטורים אמריקנים שפגשו את אובמה לפגישה לא-רשמית. "הוא אמר שהוא לא יסכים לאף עסקה שהוא יחשוב שהיא חלשה או בלתי ניתנת לאכיפה", אמר הסנאטור דיק דורבין בראיון לאתר POLITICO. "אך אם הוא יראה הסכם שעומד בסטנדרטים שלו הוא יבחן אותו ללא דעה קדומה".

 

הסנאטור כריס קונס הוסיף כי אובמה הסביר לאורחים מהסנאט מה הייתה המסגרת שהסכימו עליה המעצמות עם איראן בלוזאן. "הוא אמר 'אל תילחצו מהצהרות של חמינאי, או מהדיבורים בתקשורת. אני לא עומד לחתום על עסקה שבה אנחנו לא חוסמים את כל הדרכים של טהרן להגיע לפצצה'".

המנהיג הרוחני של איראן, אייתוללה עלי חמינאי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המנהיג הרוחני של איראן, אייתוללה עלי חמינאי(צילום: AFP)
 

ביום שלישי בערב, אחרי שהשיחות הוארכו ביומיים נוספים, אמרו בארה"ב כי הדד-ליין החדש הוא יום שישי, 10 ביולי. "הגענו לסוף", אמר אז גורם אמריקני בכיר לסוכנויות הידיעות, "המשא ומתן עם איראן לא יכול להימשך לעד, ואם יהיה הסכם - הוא חייב להיחתם בקרוב. ההארכה שעליה הודענו היא האחרונה. קשה לראות כיצד ומדוע אנחנו צריכים להמשיך מעבר לזה. או שזה (חתימת הסכם) יקרה ב-48 השעות הקרובות, או שזה לא יקרה".

 

ככל הנראה המוקש העיקרי בשיחות הגרעין כעת הוא דרישתה של איראן שההסכם הסופי יכלול הסרה של אמברגו הנשק שהטיל האו"ם על איראן. רוסיה תומכת בדרישה האיראנית, ואילו ארה"ב מתנגדת לה. מוקדם יותר השבוע הבהיר גורם אמריקני כי בכל מקרה ארה"ב לא תסכים להאריך שוב את השיחות בשלושה עד שישה חודשים, והצהיר כי בקרוב ניתן יהיה להבין אם אפשר להגיע להסכם גרעין עם איראן או שהדבר בלתי אפשרי.

 

מוקדם יותר השבוע טען שר החוץ של רוסיה, סרגיי לברוב, כי ישנן כל הסיבות להאמין שהסכם ייחתם בתוך ימים אחדים, וכי יש הבנות שלפיהן רוב הסנקציות הנוכחיות על איראן יוסרו. "יש רק בעיה אחת בכל הקשור לסנקציות - בעיית אמברגו הנשק", אמר לברוב לכתבים. הוא טען כי "הפסקת החרם שבמסגרתו לא נשלחים לאיראן כלי נשק הנחוצים למאבק בטרור היא יעד רלוונטי מאוד".

 

גורם אמריקני בכיר אמר כי ההגבלות שהטיל האו"ם על הסחר בנשק עם איראן ועל הגישה של איראן לטכנולוגיית טילים לא יוסרו, אבל לא שלל לגמרי את האפשרות שתהיה בהן הקלה מסוימת. העיצומים של האו"ם על תוכנית הטילים של איראן הוטלו בשנת 2006. במסגרת אותה ההחלטה נקראה איראן לזנוח את תוכנית הטילים הבליסטיים שלה. ההחלטה נועדה למנוע מאיראן לפתח טילים המסוגלים לשאת ראשי נפץ גרעיניים.

 

וושינגטון מתנגדת להקלת אמברגו הנשק הקונבנציונלי שהוטל על איראן, בין השאר מחשש שהדבר יאפשר לטהרן לספק סיוע צבאי גדול יותר לארגונים וצבאות בתימן, בסוריה ובאזורים נוספים במזרח התיכון.


פורסם לראשונה 08/07/2015 23:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא ארה"ב ברק אובמה
צילום: AP
מומלצים