שתף קטע נבחר

אבחנו בעצמכם: 15 מצבים רפואיים שתוכלו לגלות בכף היד

מחסור בוויטמינים, פסוריאזיס, מחלות ריאה, סוגים שונים של סרטן ואפילו תסמונות נדירות - את כל אלו ניתן לאבחן באמצעות התבוננות בכף היד, המהווה ראי למתרחש בגוף. לפניכם 15 סימני אזהרה, ומשמעותם

כף יד מטופחת היא אחד הסימנים החיצוניים המובהקים בגופנו לאסתטיקה, נקיון, יופי ובריאות. לא בכדי מקפידים היום לא רק נשים, אלא גם גברים, לבקר אצל קוסמטיקאית לטיפול מניקור ופדיקור, שכן מראה האצבעות עשוי להיות גם כרטיס ביקור.

 

קראו עוד מחדשות הבריאות:

בת 59 מאושפזת ומונשמת לאחר שנדבקה בחצבת

עתירה לבג"ץ: למה צריך להמתין חצי שנה לפרוטזה?

מש' הבריאות חושף: אחוזי ההצלחה הזעומים של טיפולי הפוריות

 

אולם רבים מאיתנו סובלים מהפרעות ובעיות אותן ניתן לראות בכף היד, באצבעות ובציפורניים, החל מעכירות, הצהבה, כתמים, שבריריות ועקמומיות. פעמים רבות מעידה הפגיעה על מחלה קשה הדורשת איבחון וטיפול מוקדם. מהן ההפרעות העיקריות הקשורות בכף היד ודורשות את בדיקת הרופא שלכם?  הנה המדריך המלא:

 

ידיים רועדות יכולות להעיד על פעילות יתר של בלוטת התריס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ידיים רועדות יכולות להעיד על פעילות יתר של בלוטת התריס(צילום: shutterstock)

 

1. רעד בכף היד

הרימו את הידיים באוויר בגובה החזה: האם כפות ידיכם רועדות? ראשית, אל תילחצו, ושנית – לא, זה לא קורה בגלל שאתם עושים "קנאקים" באצבעות. רעד בכפות הידיים יכול לנבוע מבעיות רפואיות רבות, החל מצריכת יתר של קפה, מאמץ יתר של שרירי הידיים, דרך פעילות יתר של בלוטת התריס, מחלת פרקינסון בגיל מבוגר או כתוצאה מנטילת תרופות מסויימות. בכל מקרה, אם הרעד נמשך מעל חודש, פנו לרופא המשפחה שלכם.

 

2. קילופים בקצות האצבעות

אם העור בקצות האצבעות שלכם מתקלף, ייתכן ואתם סובלים מחסר בויטמינים מקבוצת B החשובים לבריאות העור. הויטמינים הללו חשובים לבריאות העור, ליצירת הקולגן, הלחות והמלאנין - אותו פיגמנאט השומר עלינו מקרינת השמש המזיקה. במקרים נדירים ביותר, קילופים כאלה אצל ילדים לאחר מחלת חום שנמשכה מעל חמישה ימים, יחד עם מגוון סימפטומים נוספים, עלולים להעיד על מחלה הנקראת "קווסאקי". קילופים בקצות האצבעות עלולים להופיע גם בדלקות עור מסוג אקזמה ואלרגיות.

 

3. כיחלון בקצות האצבעות

שינוי צבע בקצות האצבעות מלבן לכחול ולאדום, עלול להעלות חשש למחלה הקרויה "תסמונת ריינו". מצב זה גורם לכאב, חוסר תחושה, כאב, עקצוצים ותחושת קור באצבעות. על פי ההשערות, המחלה נגרמת בשל התכווצות כלי הדם והפחתת זרימת הדם לקצות האצבעות, אולם הסיבה המדוייקת לכך נותרה עלומה (לכן נותרה המחלה בגדר "תסמונת" – כלומר אוסף של סימפטומים שסיבתם אינה ברורה). הטיפול במחלה מוגבל ונועד להקל על התסמינים, יחד עם המלצה להימנעות מלחצים נפשיים, עישון וחשיפה לטמפרטורות נמוכות.

 

4. כתמים לבנים קטנים

הכתמים או הפסים הלבנים בציפורן נקראים לויקוניכיה. אלו בועות אוויר זעירות, הלכודות בתוך שכבות הציפורן. אחת הסיבות להופעתן היא כסיסת ציפורניים, האופיינית לילדים. הכתמים הלבנים עלולים להופיע גם לאחר חבלה של הציפורן. הופעתם ככל הנראה עוברת בתורשה והם אינם דורשים כל טיפול.

 

הכתמים הלבנים, המופיעים במרבית המקרים רק בחלק מהציפורניים ולא בכולן, לרוב נעלמים בתוך שמונה חודשים, הזמן שאורך לציפורן לגדול מחדש. עם זאת, כתמים לבנים המופיעים בכל הציפורניים למשך תקופות ארוכות במיוחד, של חודשים ושנים, עלולים להתרחש בשל מחסור באבץ.

 

האבץ אחראי על ייצורם של חלבונים וחומצות גרעין, כמו גם על תפקוד תקין של ההורמון אינסולין, שמחדיר את הסוכר לתאים. הוא מווסת צמיחה ומסייע לפעילות בלוטת הערמונית, להתפתחות איברי הרבייה ולריפוי של פצעים וכוויות. אם קיים חשד למחסור באבץ, יש להעשיר את תפריט התזונה בבשר רזה, מאכלי ים, לחם מחיטה מלאה, דגנים, קטניות, אגוזים וירקות בעלי עלים ירוקים.

 

כתמים לבנים על הציפורניים מעידים עלמחסור באבץ (צילום: Jupiter) (צילום: Jupiter)
כתמים לבנים על הציפורניים מעידים עלמחסור באבץ(צילום: Jupiter)

 

5. ציפורניים שגדלות מהר

הציפורן גדלה בקצב ממוצע של 0.1 מילימטר ליממה, כלומר סנטימטר בכל מאה ימים. כדי שציפורן היד תצמח מחדש במלואה נחוצים ארבעה עד שישה חודשים. מנגד, לציפורני בהונות הרגליים לוקח 12 עד 18 חודשים לצמוח מחדש. עם זאת, קצב הגדילה תלוי בהרבה משתנים, בהם הגיל, עונות השנה וגורמים תורשתיים. לפיכך הצמיחה מאדם לאדם שונה ואינה מעידה על מחלה כלשהי.

 

6. התאלות הציפורן (קלאבינג)

כאחוז מהאוכלוסיה סובל מהתאלות הציפורניים, מצב המעניק לאצבע צורה של "מקל תיפוף". מדובר בעיוות של קצות האצבעות והציפורניים הקשור למגוון רחב של מחלות, רובן מחלות לב וריאות. אצל כ-40% מהסובלים מהתאלות הציפורניים ישנה מחלה חמורה. אצל היתר מדובר בתופעה חסרת חשיבות רפואית, ללא הסבר וללא קשר למחלה כלשהי.

 

במצב זה קיימת התעבות של החלק הסופי של כל אצבע והציפורניים נראות מכופפות ומעט עכורות. אבחון הקלאבינג נעשה באמצעות בדיקה המכונה "מבחן שאמרוט": מצמידים זו אל זו את האצבע השניה בכל יד. במצב תקין אמורה להופיע צורת יהלום בין הציפורניים (הפונות זו לזו). בעת התאלות הציפורניים יווצר משולש.

 

כאמור, התאלות מופיעה במחלות רבות: סרטן ריאות, סיסטיק פיברוזיס, שחפת, מחלות ומומי לב, בעיות ספיגה במעיים, מחלת קרוהן וקוליטיס אולצרטיבה, צהבת, שימוש ממושך במשלשלים, סרטן הוושט, היפותירואידיזם, תלסמיה ועוד.

 

לא ברור מדוע התאלות הציפורניים מתרחשת, אולם כמה תאוריות מנסות להסביר זאת. האחת גורסת כי מדובר בהרחבה של כלי דם, האחרת טוענת כי המדובר בהפרשה של גורמי גדילה המשפיעים על גדילת הציפורן או ייצור יתר של החומר פרוסטגלנדין. כך או כך, בכל מקרה של הופעת חשד להתאלות ציפורניים יש לפנות לרופא.

 

7. שקערוריות בציפורניים

הופעה של חרירים קטנים בציפורניים (נקראים ברפואה pitting) מעלה חשש למחלת הפסוריאזיס (ספחת). במחלה זו קיימת האצה של גדילת האפידרמיס, עד פי 27 מזה של עור רגיל. בנוסף מופיעים אצל החולים שקערורים ועיוותים בציפורניים, שבירות והצהבה של הציפורן ולעתים גם דלקות פרקים. המחלה שכיחה מאוד בישראל.

 

הטיפול בשקערוריות שבציפורן מוגבל למדי. מרבית החולים מסתפקים בשיוף השכבה העליונה של הציפורן להעלמת השקערוריות. טיפולים אחרים שהראו יעילות חלקית בלבד הם מריחת משחה מקומית והזרקות סטרואידים. טיפול פוטותרפי אגב, יעיל מאוד לנגעים העוריים אך אינו משפיע על הציפורן הפסוריאטית.

 

8. ציפורני כפית

אלו ציפורניים קעורות ככפית הנקראות קוילוניכיה. מדובר במחלת ציפורניים האופיינית לאנמיה הנובעת מחסר ברזל. הציפורניים במצב זה דקות מאוד ומאבדות את הזווית התקינה שלהן, כך שהן הופכות לשטוחות או לקעורות. במצב זה יש לבצע בדיקות דם הכוללות ספירת דם, בדיקת רמות ברזל, פריטין (מחסן הברזל בגוף) וטרנספרין (ה"אוטובוס" המסיע בגוף את הברזל) ובמידת הצורך ליטול כדורי ברזל.

 

9. ציפורניים שבירות

עלולות להעיד על מחלת הפסוריאזיס (עיין ערך שקערוריות בציפורניים), מחסור בברזל או חשיפה ממושכת למים.

 

10. שטחים לבנים נרחבים של הציפורן

עלול להעיד על בעיות בכבד או בכליות (צהבת, למשל).

 

ציפורניים שבירות עלולות להעיד על פסוריאזיס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ציפורניים שבירות עלולות להעיד על פסוריאזיס(צילום: shutterstock)

 

11. ציפורניים צהובות

אלה מופיעות הן אצל מרבית המעשנים, כאלה הסובלים ממחלת ריאות כרונית או לימפאדמה - בעיית ניקוז נוזל הלימפה ממערכת הלימפה, הגורמת לנפיחות. ציפורניים אלה עלולות גם להתנתק ממיטת הציפורן.

 

ציפורניים צהובות עכורות ומעוותות מופיעות גם אצל אנשים הסובלים מפטרת הציפורניים. למרות כל אלה, ציפורניים צהובות מופיעות לעתים גם אצל אנשים בריאים, ללא כל סיבה רפואית ברורה, והרקע לכך הוא ככל הנראה תורשתי.

 

12. פס שחור בציפורניים

מעלה חשש למלנומה (סרטן העור).

 

13. כתמים צהובים

עלולים להעיד על פסוריאזיס או על פטרת.

 

14. דימומים קטנים בציפורניים

דימומים אלה, הנקראים splinter hemorrhages, הם קווים זעירים לאורך הציפורן המופיעים במספר מחלות ובהן דלקת חיידקית של שריר הלב, סקלר ודרמה, זאבת אדמנתית (לופוס), ראומטואיד ארטריטיס, פסוריאזיס או טראומה.

 

בתחילה פסי הדימום נראים אדומים, אולם תוך כמה ימים הם הופכים חומים או שחורים. בחלק מהמקרים קריש דם עלול לנדוד ממסתם הלב הפגום לאיזורים שונים בגוף וגם לקצות האצבעות, מה שיוצר את הופעת הדימום בציפורניים. כך או כך, בכל מקרה של דימום ספונטני שכזה, שלא נגרם על ידי חבלה בציפורן, יש לפנות לבדיקת רופא דחופה.

 

15. פטרת הציפורניים

קשה שלא לזהות מרחוק את הציפורניים בהן ישנה פטרת, הנקראות ברפואה אוניכומיקוזיס. זוהי מחלת הציפורניים השכיחה ביותר בעולם והיא פוגעת בעיקר בציפורני הרגליים, אם כי היא מופיעה גם בציפורני הידיים. פטרת הציפורניים מופיעה בארבעה סוגים שונים, בחלקים שונים של הציפורן. היא הופכת את הציפורן למעובה והיא נראית צהובה או עכורה. הציפורניים הופכות גסות והן עלולות להתנתק ממיטת הציפורן.

 

לרוב המצב אינו גורם לכאב כלשהו, אך הוא מרתיע אסתטית. פטרת הציפורניים, כשמה כן היא, נגרמת על ידי פטריות והמצב שכיח במיוחד אצל אלה הנועלים נעליים ובאיזורי לחות. תנאי חום ולחות אהובים במיוחד על הפטריות, שהולכות ומשגשגות.

 

פטרת הציפורניים שכיחה גם אצל אלה בעלי היגיינה ירודה, ספורטאים, מדוכאים חיסונית (חולי ונשאי HIV או מטופלי כימותרפיה וסטרואידים) או אנשים הנוהגים לרחוץ באופן תדיר בסאונה או במקלחות משותפות.

 

אבחון פטרת הציפורניים נעשה על ידי רופא עור באמצעות גירוד קל של הציפורן ושליחת הדגימה למעבדה. הטיפול אינו פשוט, משום שעל התרופה להגיע אל הציפורן, ולפיכך התגובה לטיפול איטית מאוד ואורכת חודשים עד שנים לעתים.

 

הטיפול שנמצא יעיל ביותר הוא באמצעות תרופות אנטי פטרייתיות, הנלקחות דרך הפה במשך מספר חודשים. במהלך תקופת הטיפול יש צורך לערוך בדיקות דם לתפקודי כבד, כיוון שהתרופות עלולות לפגוע בו. לאחרונה נכס לשימוש גם מכשיר לייזר לטיפול בפטרת, אך אין עדיין די מחקרים שיאוששו את התוצאות.






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה אומרות הידיים על מצבנו הבריאותי?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים