משפחת הישראלי המוחזק בעזה: "תעזרו לו"
יאלו מנגיסטו, אחיו של אברהם (אברה) מנגיסטו שחדר לעזה לפני 10 חודשים ומאז נעלם, טען כי האח אינו בריא בנפשו. "אנו פונים לממשלה שתעזור לנו להשיב אותו". אמו: חמאס אחראי לגורל בני. על פי גורמים שנפגשו עם נתניהו, הוא ביקש מהם לא לפרסם את הסיפור מחשש לפגיעה במגעים עם חמאס
התחינה של משפחת מנגיסטו לממשלת ישראל: "עזרו להשיב את בן המשפחה". כך פנה הבוקר (ה') יאלו מנגיסטו לאחר שהותר לפרסם כי אחיו אברהם (אברה) נכנס לעזה לפני 10 חודשים ומאז נעלם. "אברהם איננו בריא בנפשו", אמר הבוקר האח. "אנחנו מבקשים שיעזרו לו. הוא עבר הרבה טיפולים במהלך חייו. הוא עשה מעשה לא מתוך שיקול דעת. אנחנו פונים לממשלה שתעזור לנו להשיב אותו".
מוקדם יותר הבוקר הותר לפרסם כי מנגיסטו, רווק בן 28 מאשקלון, נמצא ברצועה מאז 8 בספטמבר 2014, לאחר שחצה את הגדר מישראל לעזה. הפרסום מגיע לאחר שמנהיג חמאס חאלד משעל הצהיר כי ישראל מנהלת מגעים עם הארגון בנוגע להשבת גופותיהם של החיילים אורון שאול והדר גולדין, שנהרגו במבצע צוק איתן. עם זאת, גורם ביטחוני בכיר אמר ל-ynet כי הצעיר אכן נכנס לרצועת עזה אולם לא ידוע אם הוא נמצא בידי חמאס. יחד עם מנגיסטו, נכנס לרצועה גם בם מיעוטים, שגם גורלו לא ידוע.
אמו של מנגיסטו מנגרש, הוסיפה: "מאז שהוא נעלם החיים אינם חיים. כל יום אני מחכה שהוא ייכנס בדלת ויגיד שלום. אני מתפללת שיחזור, אני מבקשת עזרה מכל מי שיכול לסייע לנו שיעשו מאמץ שהוא יחזור. חמאס אחראי לגורל הבן שלי, הם לא יכולים להתנער מאחריות. אני מקווה שהמדינה לא תחדל מלפעול להשבתו". את הדברים אמרה מנגרש בפגישה בבית עם ראש העיר אשקלון, איתמר שמעוני.
איילין מנגיסטו, אביו של אברהם, אמר בראיון ל"מגזין" בערוץ 10: "כתבתי לצה"ל שאלוהים ישמור עליהם, הם אמרו שהם יטפלו בזה, 'הילד שלכם באחריותנו, אנחנו כאן, אנחנו נטפל בו. אל תספרו לאיש ואל תדברו'. זה מה שהם אמרו ובסוף הם לא עשו כלום. ולמה הם לא עשו עם זה כלום? ועכשיו הבן שלי, איפה הוא? איך הם אמרו 'הוא באחריותנו' ואיך הם אומרים שהוא לא נמצא? החוק בצד שלהם. זה מה שכתבתי, ואף אחד לא עשה כלום. הם אמרו 'אל תספר לאף אחד ואל תדבר. אנחנו נטפל, אנחנו נוציא אותו, אנחנו נחזיר לך אותו'. עכשיו אומרים שאין, הוא לא נמצא. הוא לא בעזה, הוא לא בישראל, איפה הוא? או שהוא מת וזהו, תביאו את הגופה שלו, תנו לנו אותה".
מקור ביטחוני בכיר הוסיף: "אין מידע עדכני על גורלו ובתקופה הראשונה נעצר על ידי חמאס. האחריות על גורלו היא של חמאס. חמאס מכחיש שהוא אצלם. לטענתם הוא נחקר ושוחרר כי הוא לא חייל. יש מגעים לנסות להגיע למו"מ. יש פעילות מודיעין עניפה במטרה לברר מה מצבו".
בשיאו של המשבר עם הקהילה האתיופית לפני שלושה חודשים, הזמין ראש הממשלה בנימין נתניהו נציגות של יוצאי אתיופיה לשיחה עימו כדי להרגיע את הרוחות שסערו. במהלך השיחה הזאת העלו הנציגים את נושא מנגיסטו. הנציגים הלינו על כך שהנושא לא עולה לכותרות ולטענתם התקשורת לא נלחמת לפרסמו רק בשל היותו אתיופי.
נתניהו התייחס לדברים והפציר בנוכחים שלא להעלות את העניין הזה במסגרת המחאה ולא להוציא את הסיפור החוצה. ראש הממשלה שיתף את הנוכחים בכך שישנם מגעים חשאיים שמתנהלים כדי להביא לשחרורו של מנגיסטו. הוא הדגיש בפניהם שכל פרסום של הסיפור יכול להשפיע לרעה ולמוטט את המגעים. נתניהו, לדבריהם, הבטיח להם כי הוא מתעסק בסוגיה הזאת באופן אישי.
חברת הכנסת לשעבר, פנינה תמנו-שטה, שמלווה את משפחת מנגיסטו סיפרה הבוקר בשיחה עם ynet: "אח שלו יצר איתי קשר בפייסבוק וביקש שאסייע להם, מאז נפגשנו מספר פעמים והבנתי שיש כאן מצב מאוד מורכב", היא אומרת. "הייתי עם המשפחה בפגישה עם שר הביטחון וגם לשכת הנשיא הייתה מעורבת וזה הגיע לרמות הגבוהות ביותר. באירוע היו ליקויים ואני מקווה שהמסקנות מהם הופקו".
אבי יאלו, חבר המשפחה, סיפר כי המשפחה עודכנה שהוא בעזה רק אחרי שבועיים-שלושה מהיום שהוא נעדר. "הם קיבלו מידע אך המידע היה לא מספק, הרבה סימני שאלה שאף אחד לא נתן להם מענה. הם סמכו על המדינה שתעשה הכול בשביל להביא את הילד הביתה. הם לא פעלו בשום זירה בשביל לעורר איזשהו לחץ ובגלל זה גם הייתה שתיקה רועמת".
לדברי יאלו, לא ברור כל כך ברור איך מנגיסטו הגיע לעזה. "לפי מה שמספרים הוא עבר את מערכת הביטחון הישראלית בלי שהם ניסו לעצור אותו או למנוע ממנו להגיע לשם", הוא טוען. "אני מניח שכל אזרח שיבוא לחצות את הגבול בין אם זה להיכנס לארץ ובין אם זה לצאת לארץ ומערכת הביטחון קולטת, רואה לייב, היא תעשה משהו כדי למנוע את זה. וזה לא נעשה בסיפור הזה".
אמו של מנגיסטו מתגוררת באשקלון ואילו אביו מתגורר במרכז הארץ. יש לו שמונה אחים ואחיות. הוא יצא מבית אמו בתחילת ספטמבר ועשה את דרכו לתוככי רצועת עזה, לאחר שחצה את גדר המערכת בצפון הרצועה, ליד חוף זיקים. מאז פעלה ישראל בחשאי מול חמאס בניסיונות להחזירו לארץ, ובמקביל להשיב את גופותיהם של שאול וגולדין ז"ל. מתחקיר צה"ל עולה כי מנגיסטו שהה בקרבת חוף זיקים בגפו, באזור הסמוך לגדר הגבול - שבו מותר לכל אזרח לשהות.
תצפיתנית של אוגדת עזה זיהתה תנועה חשודה בצד הישראלי של הגדר, והסיטה לכיוונו מייד את מצלמות התצפית. בשלב זה נגע מנגיסטו בגדר, וכוחות החטיבה הצפונית באוגדת עזה קיבלו על כך התרעה. תצפיתנית אף הקפיצה למקום כוח סיור, אך בדקות
שחלפו עד שהכוח הגיע למקום הוא הספיק לקפוץ מעל לגדר ולעבור לצד העזתי. הלוחמים שהגיעו למקום ראו שאינו חמוש ולכן לא פתחו לכיוונו באש. מסקנות התחקיר העלו שהם הגיבו בצורה נכונה. האיש החל להתרחק מהגדר לכיוון דרום, הגיע לרצועת החוף העזתית, שם התחבר עם קבוצת דייגים מקומיים, ומאז נעלמו עקבותיו.