שתף קטע נבחר

מהומות בטורקיה בגלל סין, תאילנד והרמדאן

תחושות קשות בטורקיה נגד סין בעקבות דיווחים כי היא מונעת מהאויגורים, מיעוט מוסלמי בעל מוצא משותף עם הטורקים, לקיים את צום הרמדאן. מסעדות ותיירים מותקפים, דגלים נשרפו מול השגרירות. הלילה: המונים פרצו לקונסוליה של תאילנד באיסטנבול בקריאות "אללה אכבר" וזרעו בה הרס. צפו

 

זה עשרה ימים שברחבי טורקיה מתקיימות הפגנות ומבוצעים מעשי אלימות נגד יעדים סיניים. ההתקפות כללו עד כה פגיעה במסעדות סיניות ובתיירים מסין. הרקע למעשים של קיצונים לאומנים הוא דיווח שלפיו סין מונעת ממוסלמים במערב המדינה לקיים את צום הרמדאן.

 

הצטרפו ל-ynet חדשות בעולם בפייסבוק

 

עוד חדשות בעולם :

 

בחבל שינג'יאנג שבמערב סין חי מיעוט אויגורי גדול מאוד. האויגורים הם מוסלמים החולקים מוצא משותף עם המוסלמים הטורקים, ובמשך שנים יש מתח בינם לבין השלטונות בבייג'ינג, שהאשימו אותם בשורה ארוכה של פעולות טרור רצחניות. בשנה שעברה הואשמו האויגורים בין השאר בפיגוע דריסה בכיכר טיאננמן המפורסמת בבייג'ינג ופיגוע הדקירות בתחנת הרכבת שבו נרצחו יותר מ-30 בני אדם בדקירות סכין וכ-140 נפצעו.

מפגינים מול שגרירות סין באנקרה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים מול שגרירות סין באנקרה(צילום: AFP)

דגל סין מועלה באש בהפגנה מול השגרירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דגל סין מועלה באש בהפגנה מול השגרירות(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

תומכי האויגורים שולחים מסר לחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם: "איפה אתן?" (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכי האויגורים שולחים מסר לחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם: "איפה אתן?"(צילום: AP)

ביזוי הדגל הסיני (צילום: AP) (צילום: AP)
ביזוי הדגל הסיני(צילום: AP)

טורקיה רואה בעצמה זה שנים מגנת המיעוט האויגורי, ובעבר האשים נשיאה רג'פ טאיפ ארדואן את סין בביצוע רצח עם נגד האויגורים.

 

בעקבות הדיווחים על איסור הצום הותקפה מסעדה סינית באיסטנבול, והבעלים צ'יאן יאבוז סיפר ל-BBC כי כעת פוחדים אנשים לבקר במסעדה. מדריכת תיירים סינית סיפרה כי חמישה גברים חמושים בסכינים תקפו תייר בקבוצה שלה, אחרי שהתיירים בקבוצה הודו שהם סינים. כלי תקשורת בטורקיה דיווחו שבריונים תקפו תייר מדרום קוריאה, משום שחשבו שהוא סיני.

 

שמן למדורה הוסיף חבר כנסת טורקיה מהאופוזיציה, דבלט בהצ'לי, שבהתבטאות אומללה אמר: "מה ההבדל בין קוריאני לסיני? לשניהם יש עיניים מלוכסנות". סין, יש להדגיש, דוחה את הטענות כי היא אינה מאפשרת לאויגורים לקיים את מצוות האיסלאם או מגבילה אותם בכך. זה לא הרגיע את המפגינים הטורקים, שמאות מהם התאספו בתחילת השבוע מול השגרירות הסינית באנקרה, קיימו הפגנה סוערת ושרפו דגלי סין.

מנופפים בדגלי "התנועה לשחרור מזרח טורקסטן" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנופפים בדגלי "התנועה לשחרור מזרח טורקסטן"(צילום: AFP)

הלילה תקפו טורקים את קונסוליית הכבוד של תאילנד באיסטנבול, במחאה על כך שבנגקוק גירשה כ-100 אויגורים מוסלמים בחזרה לסין. המפגינים ניפצו חלונות, פרצו לקונסוליה ובזזו אותה. ארגוני זכויות אדם הביעו דאגה מהחלטת תאילנד להחזיר את האויגורים לסין, מחשש שהאויגורים יזכו ליחס קשה מצד השלטונות הסיניים. מאות ואולי אלפי אויגורים ברחו מחבל שינג'יאנג בעקבות מבצע ביטחוני נגדם של שלטונות סין, והם נכנסו בחשאי לתאילנד בדרכם לטורקיה.


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

האויגורים הם בני העמים הטורקיים, מוסלמים ברובם, והם חולקים קשרים תרבותיים ולשוניים עם מרכז אסיה. בסוף העשור הקודם פרצו מהומות קטלניות באזור בינם לבין בני ההאן הסינים, על רקע המרמור של האויגורים מהנוכחות ההולכת וגוברת והאחיזה הגוברת בכלכלה של בני ההאן. המהומות האלה רק הגבירו את חשד השלטונות הסיניים נגדם, ולפי דיווחים - גם את צעדי הדיכוי.

 

בחבל שינג'יאנג בסין חיים כשמונה מיליון אויגורים, והם מהווים כמעט מחצית האוכלוסייה שם. מיליטנטים אויגורים גולים מנסים לקדם את הקמתה של מדינה

עצמאית לאויגורים בחבל העשיר בנפט, שגובל בפקיסטן, אפגניסטן ומרכז אסיה. הם מתכוונים לקרוא לה "מזרח טורקסטן".

 

מאז שנות ה-90 האשימה סין את החמושים האויגורים בשורה של פיגועי טרור נגד אזרחים סינים, ורמזה כי הם קשורים לאל-קאעידה. מנגד, אחרי העימותים הקטלניים בין אויגורים לבני ההאן בשינג'יאנג ב-2009 טענו ארגוני זכויות אדם כי סין מנצלת את התמיכה שלה במלחמה שהכריזה ארצות הברית על הטרור העולמי כדי להצדיק את מבצע הדיכוי שלה נגד האויגורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שורפים את דגל סין בהפגנה מול השגרירות הסינית בטורקיה
צילום: AFP
מומלצים