הסיבה שבגללה אסור להכריח ילדים "לסיים מהצלחת"
הדיאטנית רותי אבירי הגיעה למשפחת רובין כדי לדון בהרגלי האכילה של המשפחה ואומרת להורים: אתם תחליטו מה יוגש לשולחן, אבל לא כדאי להתערב בכמויות שהילדים אוכלים. "מנגנוני הרעב והשובע של הילדים צריכים לפעול לבד"
בבית משפחת רובין בכפר סבא, כיאה לארגנטי - נאים, רגילים לאכול הרבה ובעיקר בשר. בחודשים האחרונים, מאז שהדיאטנית רותי אבירי צמודה לבני המשפחה, רואים שינוי בהרגלי האכילה.
אבירי, הגיעה לפגישה נוספת עם בני המשפחה כדי לדון איתם בסוגיה "על רעב ושובע — לא צריכים לגמור מהצלחת." האם דבי, האב נסטור והבנות יערה, בת 12, שיר בת 9 ועדי בת 4 וחצי, עוברים בחודשים האחרונים מהפך בכל הקשור לתזונה נכונה ובעיקר מה כדאי לאכול, מה לא כדאי ומתי.
דבי מקבלת את פניה במה שנשמע כמו חדשות טובות: "אנחנו לא בטוחים עדיין בכל מה שקורה כי אין לנו הרבה זמן. אנחנו עסוקים מאוד בהכנות לבת המצווה של הבת הבכורה, יערה, אבל במהלכה של התקופה האחרונה הבנות החלו לאכול פירות וירקות.
"זה לא קרה בעבר. הבנות שלי אוכלות אבטיח, מלון, סוגי ירקות שונים. משהו טוב בהחלט קורה כאן. נקודה. זה כיף גדול למרות שאני מבינה שזו רק תחילת הדרך, אבל זו התחלה טובה. רק שימשיכו."
קראו עוד במדור בית בריא
האוכל שיגרום לילדים שלכם להיות חכמים יותר
הילדים בחופש: איך לעבור אותו בלי לעלות במשקל?
כל השיטות: להרגיל את הילדים לאכול בריא
נקודת מבט שונה מהמקובל
הנתונים מראים שבישראל אחד מכל שלושה ילדים סובל ממשקל עודף. כמעט כל הורה חושש מכך שזה יהיה הילד שלו. בבסיס החשש יושבות ההנחות שזה לא בריא להיות שמן ושלהיות ילד שמן בחברה שלנו פירושו לסבול, והרבה.
לדברי אבירי, כאן נשאלת השאלה מה תפקידנו כהורים לעשות בנדון ומה באמת אחריותנו. בני הזוג רובין מנסים במקביל לרשום מה ואיך במחברת מיוחדת.
"אני רוצה להציג פה היום נקודת מבט מעט שונה מזו המקובלת," אומרת אבירי. "לצורך כך יש להבין כמה מנגנונים לפיהם הגוף פועל. אנחנו נולדים עם קודים טבעיים לרעב ולשובע ועם היכולת לווסת את עצמנו, והם שונים מאדם לאדם. תחשבו על תינוק שרק נולד: הוא רעב. יונק. שבע ומפסיק. כל התינוקות ינהגו כך אך לא כל התינוקות יגדלו באותו הקצב.
"ראיתם פעם אמא מניקה או מאכילה מבקבוק שאומרת לתינוקה: 'זהו חמוד שלי, אכלת מספיק' ומפסיקה את ההאכלה? ובכל זאת, באיזשהו רגע מגיע השלב שאנחנו ההורים מתערבים ומנסים לקחת מהילדים את המושכות ולהחליט עבורם שעכשיו הם בטח כן רעבים, ועכשיו אין סיכוי שהם רעבים וכן הלאה.
הסכנה בהתערבות שכזאת היא שהילד יאבד את האמון בתחושות הטבעיות שלו והוא יוסת מהיכולת הטבעית לווסת אותן. בפועל עלולה להתפתח בעתיד הפרעה באכילה, והרי חלילה לא זה מה שהתכוונו. כאן נשאלת השאלה מה כן עושים.
"זה לא קל, במיוחד אם לילד יש כבר עודף משקל לדעתכם," אומרת אבירי. "אבל מנסים לסמוך על הילד ולו - קחים אחריות רק על מה שאנחנו באמת יכולים להיות אחראים לו, וזה 'מה אוכלים ומתי ,םילכוא ומשאירים לילד את האחריות על 'האם בכלל הוא יאכל ואם כן — כמה .'יאכל
הכוונה היא שאני ההורה האחראי על המזון שייכנס הביתה ושעליי לדאוג שהוא ברובו יהיה בריא. אם בחרתי לשים מלפפון חמוץ על השולחן, אז זה מה שבעצם יאכלו. אם שמתי על השולחן גבינות וסלט — זה מה שאוכלים כאן אצלי בבית. הילד, לעומת זאת, אחראי לכמה ומה יאכל, ואת זה יש לזכור תמיד. רק הוא יכול להקשיב לגופו ולדעת מה בעצם נכון לו. אנחנו לא יכולים להחליט עבורו ונותר לנו רק להאמין לו ולסמוך על תחושותיו. שווה לנסות."
עודף משקל? לא תמיד זו בעיה
אבי המשפחה, נסטור, מנסה להבין איך זה עובד אצלו בבית: "אני לא חושב שאני לא מכניס אוכל שאינו בריא הביתה. אנחנו צריכים לראות מה כאן כל אחד אוכל ושהכל בסדר. חשוב מאוד שנאכל בריא, אבל צריך להכין דברים שיעזרו לילדות לשבוע. אנחנו זקוקים לתפריטים מגוונים, במיוחד בימי הקיץ החמים."
אבירי מחדדת: "כשאנחנו ההורים מתכוונים שח - שוב לנו שהילד יאכל בריא, אנחנו בדרך כלל חושבים על כך שיאכל את כל אבות המזון. אבל אנחנו שוכחים שדאגה לבריאות הילד היא לפעמים קודם כל דאגה לבריאותו הנפשית ולתחושת הערך העצמי שלו. לכן האכלה בריאה אינה רק סיכום רכיבי המזון שצרך הילד, אלא אכילה שנעשית באווירה נעימה ורגועה. זאת מתוך מתן כבוד לילד, לתחושותיו, להעדפותיו, לרגשותיו, ובעיקר מתוך מתן אמון בו. רק האכלה כזו, שרואה את הילד ומתחשבת בצרכיו, תוכל לאפשר לו לאכול בהקשבה לעצמו ולא לסביבה וכך לקבל את הגוף שנועד לו."
הגוף שנועד לו? גם זה דורש הסבר מפורט מצד הדיאטנית. "כמו תחושות הרעב והשובע הטבעיות שנולדנו איתם, כך נולדנו גם עם קודים גנטיים שיקבעו כיצד ייראה גופנו אם נאכל בריא רוב הזמן. האמת היא שכהורים מאוד קל לנו לקבל שונות טבעית בין הילדים בגובה למשל או בצבע העיניים, אולם בכל הנוגע לצורת וגודל הגוף, כולנו חושבים ורוצים שילדינו יהיו על פי דגם חברתי מסוים, וקשה לנו לקבל את הגמישות המחשבתית הנדרשת כדי לקבל ילד שאוכל בריא בסך הכל, ובכל זאת צורת ומבנה גופו לא תואמים את המוסכמה החברתית של מה זה .'יפה'
מבחינה בריאותית, עודף משקל אינו תמיד בעיה. באופן כללי, עודף משקל שאינו עצום אצל ילד שאוכל בריא ופעיל גופנית — לא בהכרח מעיד על בעיה בריאותית. לכן, אם יש לנו ילד עם עודף משקל, קודם כל בדקו אם הוא אוכל בריא בדרך כלל ופעיל גופנית. במידה שכן, שיקלו אם באמת צריך לגרום לו לרזות. במידה שהוא לא אוכל בריא ואינו פעיל, בהחלט נסו לעזור לו על מנת שישיג את הגוף שנועד לו."
אז איך עוזרים לילדים לאכול בריא? "מטרתנו כהורים צריכה להיות לגדל ילד בריא בנפשו ובגופו, שאוכל בהקשבה לאותות הטבעיים של רעב ושובע שלו, אוכל בדרך כלל בריא ושהאוכל עבורו הוא 'רק' אוכל )ולא כלי במערכת היחסים איתכם.) חשוב לזכור שילדים נורמליים באים בגדלים ובצורות שונים. אני מציעה לכל ההורים המודאגים לנסות לסמוך על הילד ולהאמין בו שיידע לווסת את צריכת המזון שלו. יש מצבים שבהם הילד צריך לאכול יותר מהמבוגר ולפעמים פחות. בדיוק כמונו המבוגרים."
רותי אבירי היא דיאטנית תנובה