שתף קטע נבחר
 

מי טובה למסחר: הבורסה בת"א או בניו יורק?

כ-150 מיליארד דולר מחליפים ידיים מדי יום בוול-סטריט - פי 600 מנפח המסחר בבורסה בישראל. פער המידע והנגישות שהיו בעבר סיבות מוצדקות להעדיף את הבורסה המקומית כבר אינם רלוונטיים. אז למה הישראלים עדיין מעדיפים לשחות בביצה המקומית?

כבר למעלה משמונה שנים שהבורסה בתל אביב מדממת. אם נודה על האמת, מחזורי המסחר שהחלו להתכווץ בשנת 2007, לאור הרגולציה והמעבר לשווקים מפותחים, שלחו את הבורסה המקומית לקרשים. גם הגדלת המיסוי והמצב הביטחוני הרעוע באזורינו לא תרמו ותורמים את חלקם לכניסתם של סוחרים לבורסה הישראלית. אפילו הקלישאה שתל אביב מעתיקה את ההתנהלות של וול-סטריט, איבדה מהרלוונטיות שלה ומדד ת"א 25 לא הצליח להדביק את הטיסה של הבורסה בניו יורק מאז משבר הסאב-פריים.

 

עוד בנושא בערוץ שוק ההון

ההזדמנויות שהחמצתם השנה בשוק ההון

הנפילה בשנחאי: המבחן הגדול של הממשל הסיני

 

אבל העזיבה של בורסת תל אביב היא כבר לא נחלתם של המוסדיים בעולם בלבד. גם עבור הסוחרים הפרטיים, הבורסה בתל אביב מאבדת מהאטרקטיביות. הגלובליזציה של המסחר והנגישות של השווקים השונים, הופכים את הבורסה בתל אביב לפחות רלוונטית עבור סוחרים רבים.

 

הגורמים לשינוי - מהפכת המידע

אחת הסיבות המרכזיות להעדיף את המסחר בתל אביב על פני מסחר בוול סטריט היה פער המידע. אם בעבר הנגישות למידע על מניות שנסחרו בבורסת תל אביב העניקה יתרון לסוחרים המקומיים, הרי שכיום היוצרות התהפכו. הבורסה בניו יורק היא מרכז העולם, סוחר שירצה לחפש מידע על מניות ימצא זאת בקלות בשפע האתרים הכלכליים והאפליקציות, שיעניקו לו את כל האינפורמציה הנחוצה ויותר.

נפח המסחר מדי יום נאמד בכ-150 מיליארד דולר. הבורסה בוול סטריט (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נפח המסחר מדי יום נאמד בכ-150 מיליארד דולר. הבורסה בוול סטריט(צילום: shutterstock)

גם הנגישות לבורסה אינה מהווה עוד פקטור. רבים מאתנו גדלו על סרטים הוליוודים, בהם רואים ברוקרים מחוייטים מתייצבים ליום העבודה בוול סטריט, מניפים ידיים וזועקים 'קנה' ו'מכור'. החונטה הניו יורקית הסגורה הזו התאיידה ואופסנה בדברי הימים של הוול סטריט. המסחר היום מתנהל דרך מחשבים ותוכנות מסחר וכל שצריך זה מחשב וחיבור לאינטרנט. גם אם תרכשו לופט מדהים במנהטן, לא יהיה לכם יתרון על פני סוחר שמתגורר ברמת גן ומדליק בשעה 16:30 את המחשב, שעת פתיחת המסחר בוול-סטריט.

 

יתר על כן, בגלל שכל העולם סוחר על הבורסה בניו יורק, תעשיית תוכנות המסחר התפתחה למיימדים חסרי תקדים. שפע של תוכנת מסחר שמיועדות לסוחרים ביתיים מציעות את חזית הטכנולוגיה במקסימום נוחות. כל המידע מהבורסה בניו יורק זמין אצלכם על צג המחשב וכל שנדרש הוא ללחוץ על כפתור. גם הבורסה בישראל מציעה לסוחרים תוכנות מסחר ביתיות, אולם עקב מחסור בתקציב ותחרות מועטה, הן רחוקות מהסטנדרטים שאליהן הורגלו הסוחרים בניו יורק.

 

העוצמה של וול סטריט מקבלת ביטוי גם בנזילות של המניות. נפחי המסחר והנכסים שמחליפים ידיים מדי יום נאמדים בכ-150 מיליארד דולר. פי 600 מנפח המסחר בבורסה בישראל שנאמד בכמיליארד שקלים ליום. הנזילות העצומה מייצרת יתרון מובהק לסוחרים. בכל מחיר ובכל סיטואציה ניתן למצוא קונה לכל מניה. פערי המסחר בין הקונים למוכרים, על פי רוב שוליים, והם מעניקים יתרון ברור לסוחרים שמבצעים מספר עסקאות ביום.

 

מי שהתנסה במסחר בבורסה בתל אביב, יכול להעיד כי המציאות כאן שונה לגמרי. למעט מניות תל אביב 25 שנהנות מסחירות טובה, המניות האחרות לא נהנות מהיתרונות של שוק גדול של קונים ומוכרים. במיוחד אמורים הדברים לגבי מניות היתר (מניות שאינן כלולות במדד ת"א 100) בתל אביב, שם לא בטוח שתמצאו בקלות קונה לסחורה שלכם.

 

מניות במחירי סוף עונה

השוק האמריקאי הוא כבר מזמן שוק משוכלל. בכל סיטואציה, בכל זמן ובכל תקופה ניתן לפעול. הסטטיסטיקה מלמדת אותנו ששליש מהזמן הבורסה נמצאת בירידות. מה גם שעתות משבר מהוות הזדמנות נהדרת לייצר רווחים משמעותיים. על פי רוב בתקופות של פאניקה השווקים צונחים בעוצמה אל קרקע המחיר. סוחרים מנוסים פותחים בתקופות האלה פוזיציות שורט על המניות ומרוויחים כתוצאה מהצלילה במחיר המניה.

 (צילום: משה גלנץ) (צילום: משה גלנץ)
(צילום: משה גלנץ)

אולם לא רק בעתות משבר עסקינן. בימים אלו אנו נכנסים לעונת הדוחות בארה"ב. מניות שיחמיצו את תחזיות הרווח, יהוו מטרה נוחה לסוחרים. השילוב של פאניקה עם אפקט העדר גורם לתגובה עצבנית במניה ולירידות חדות, אותם הסוחרים יודעים לנצל להפקת רווחים.

 

האופציה של מסחר בשורט, שמהווה היום חלק חשוב מעולמם של הסוחרים בעולם, כמעט שלא זמינה בישראל עבור המשקיע הפרטי. ההליך הבירוקרטי הנלווה לכך מסורבל, לא תמיד אפשרי, ובפועל, האופציה לא ריאלית. הסוחרים נאלצים לשבת בחיבוק ידיים בתקופות משבר, או בקריסה של מניות ואינם יכולים להפיק רווחים מהירידות.

 

תחרות טובה לצרכן. הכסף הגדול שנמצא בבורסה בוול-סטריט מייצר שפע של מערכות מסחר ביתיות מצוינות, (רשימה קצרה וקישורים בסוף הכתבה) שיעשו הכל על מנת שתשתמשו בשירותיהן כשאתם סוחרים בבורסה בניו יורק. בין היתר תוכלו ליהנות מעמלות מסחר זולות במיוחד שמגיעות עד למחיר של 0.5 סנט לרכישת מניה ועמלה של דולר וחצי על פעולה.

 

בישראל הסיטואציה שונה לגמרי. אם אתם סוחרים דרך הבנק יגבו מכם דמי ניהול רבעונים, עמלות מינימום של עשרות שקלים בקנייה ומכירה, דמי ניהול רבעונים ועוד שפע המצאות שונות ומשונות שמזמן נגנזו מעולם המסחר, אבל בישראל חיות ובועטות. העמלות המופרכות שתשלמו, בעיקר אם אתם סוחרים אקטיביים, יקזזו משמעותית מהרווחים שלכם ואף ביכולתן להעביר אתכם בחישוב משוקלל מרווח להפסד.

 

אבל מה עם קצת פטריוטיות?

אז אם כל כך רע כאן, מדוע חלק מהסוחרים בכל זאת מעדיפים להישאר בישראל ולא לנדוד אל מעבר לים? ייתכן כי שעות המסחר 09:00 עד 17:30 מתאימות יותר לאורח החיים המקומי, שמאפשר לסחור בשעות הבוקר ובשעות הערב להתפנות לחיי המשפחה.

 

מנגד, יש מי שימצא יתרון בשעות המסחר בניו יורק 16:30 - 23:00 שעון ישראל, שמתאימות יותר לאוכלוסיה שמעוניינת להיות פעילה בוול-סטריט לאחר שעות העבודה ולייצר הכנסה נוספת, מבלי לעזוב את מקום העבודה. יתרון מובהק נוסף של הבורסה הישראלית הוא היכולת לסחור ביום ראשון. בעוד שעריהן של הבורסות בעולם סגורים, דווקא ישראל יכולה להגיב ראשונה לאירועי מאקרו שהתרחשו בסוף השבוע וצפויים להשפיע על השווקים. 

 

יחד עם זאת, על קברניטי הבורסה, הרגולטור והממשלה צריכים לשים לב כי היתרונות של הבורסה הישראלית מחווירים אל מול המתחרות הגדולות בעולם. לא מדובר כאן בהכרח בכשל ישראלי, אלא בתופעה גלובלית אתה מתמודדות מדינות קטנות רבות. הענק מוול סטריט מציע שפע של הזדמנויות פיננסיות וטכנולוגיות שלא פשוט לייצר להן אלטרנטיבה.

 

תפקיד הבורסה היה ונותר לגייס כספים לחברות ולהניע את גלגלי הכלכלה. אולם במידה ומדינת ישראל לא תתחיל לפעול ובהקדם, הבורסה בתל אביב תמצא עצמה בפני שוקת שבורה.

  

כפי שהבטחתי, קבלו אתרים ואפליקציות למסחר: האפליקציה cnbc , האפליקציה Yahoo finance , האפליקציה של אתר bloomberg , האפליקציה investing , אפליקציית STOCKS ואתר finviz

 

הכותב הוא אנליסט ומומחה למסחר בשוק ההון, מייסד "סימפל טרייד " - בית הספר למסחר בשוק ההון

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:AFP
הבורסה בוול סטריט
צילום:AFP
מומלצים