שתף קטע נבחר
 

נפילת המניות: "לא הבועה היחידה בסין"

אחרי זינוק של 150%, הבורסה בסין צנחה בעשרות אחוזים. האם זו התפוצצות בועה או רק תיקון קוסמטי? פרופ' דן אלנתן, שהתארח באולפן ynet, הזהיר: לא רק הבורסה הסינית בבועה, קיימות בועות אשראי ונדל"ן שמזינות זו את זו

"מה שאנחנו רואים בשבועות האחרונים בסין, זו התפוצצות קלאסית של בועה", כך טוענת סופי שולמן, עורכת שוק ההון של כלכליסט לאולפן ynet. הדברים נאמרו בדיון שנערך בהשתתפות שולמן ופרופ' דן אלנתן מהמכללה למנהל, בנושא הסיבות למשבר בשוק המניות הסיני.

 

הבוקר (ה') עלו מדדי המניות המרכזיים באסיה בשיעורים ניכרים לאחר שבתקופה האחרונה ירדו הממדים בכ-30%. אמש יותר מ-1,000 חברות הפסיקו את המסחר במניה וזאת כדי לנסות ולעצור את המפולת. אז האם מדובר בעצירה יזומה של הממשל הסיני, האם מדובר בועה שהתפוצצה, והאם קיימות בועות נוספות בכלכלה הסינית?

 

לכתבות נוספות בנושא

תיקון מאמש: בורסת סין ננעלה בזינוק של 5.8%

דרמה בסין: כחצי מהפעילות בבורסה נעצרה

 

"בשנה שקדמה לנפילות שאנו רואים היום, המדד הראשי של הבורסה בשנחאי זינק ב-150% שזה עלייה חריגה בכל קנה מידה", מבהירה שולמן, "לכולם היה ברור שזו בועה שמתנפחת מהר מדי, וזה לא הגיוני ולא בריא. השאלה היא מתי זה יתפוצץ, את זה אף אחד לא ידע. באמצע יוני הגיע הפיצוץ ובתוך שבועיים צנחו הממדים בכ-30%".

 

מי שעצר את הנפילות והביא לזינוק הבוקר, היא הממשלה הסינית שלא נשארה אדישה למפולת בבורסות. הלילה הכריזו רשויות הרגולציה בסין על שורת צעדים חדשה: איסור על המשקיעים הגדולים (שברשותם למעלה מ-5% בשווי האחזקות בחברה) לממש חלק מאחזקותיהם למשך חצי שנה, חקירה מאומצת של המשטרה כנגד גופים פיננסים ומשקיעים שגרמו להטיית השוק וניצלו את הנפילות במטרה לפתוח פוזיציות שורט זדוניות - המרוויחות מירידות בשווקים, לצד עידוד הלוואות בין הגופים הפיננסים הגדולים והבנקים.  

 

גם זינוק כפי שהיה היום זה סימן לא בריא

לדברי שולמן, "בכל זאת הממשלה הסיני מתערבת, כי בסין זה אמנם קפיטליזם, אבל קפיטליזם בכאילו - סוג של קפיטליזם מנוהל. אז הממשלה מתערבת באמצעים מאוד אגרסיביים: בקניית מניות ועצירת מסחר.

 

"בינתיים זה לא כל כך מצליח. אמנם הבוקר ראינו עליה, אבל גם עלייה חדה כמו שראינו היום, של כמעט 6% ביום אחד, זה עדיין סימן של שוק מניות לא יציב ובריא במיוחד. רק כשנראה את הבורסה מתייצבת בתנועות סביב אחוז אז נדע שהדברים נרגעו".

  

איך זה משפיע על בורסות העולם, ומה ההשפעה על ישראל? צפו באייטם המלא

צלמים: ניצן דרור אורי דוידוביץ

צלמים: ניצן דרור אורי דוידוביץ

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לדברי פרופ' דן אלנתן, ראש תכנית הניהול הבינלאומי במסלול האקדמי המכללה למנהל, ומומחה בכלכלה הסינית, הבועה בסין לא נמצאת רק במניות.

 

"חוץ מבועת שוק המניות שקיימת בסין, יש שם בועה בנדל"ן ויש שם בועה באשראי שפחות מדברים עליה", הוא מבהיר, "החובות של המחוזות בסין ממומנים על ידי אגרות חוב שלא בטוח שבכלל יוכלו לפרוע אותם. למעשה הבועות מזינות אחת את השנייה, כי אנשים ממשכנים בתים כדי לקנות מניות וחברות שמנפיקות מניות משתמשות בכסף ההנפקה כדי לרכוש נדל"ן".

 

לדבריו, "הכלכלה הסינית שצמחה בשיעורי צמיחה מדהימים בעשורים האחרונים, ירדה בשנים האחרונות לצמיחה חד ספרתית, ומבחינתם זו צרה. זאת, למרות שכל כלכלה אחרת בעולם הייתה שמחה לקבל שיעורי צמיחה כאלו כל שנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המבחן הגדול של הממשל הסיני
צילום: רויטרס
מומלצים