שתף קטע נבחר
 

סומנו, נשברו, הביאו את "ראשי הנחש". כך גויסו עדי המדינה נגד בכירי הפשע

הם היו חלקים מרכזיים במכונה רצחנית. אבל לכל עבריין יש נקודות חולשה. מורשתו של אפרים ברכה המנוח, הרשימה שהוכנה מראש, שני התנאים של ראש אגף החקירות והתנאי היחיד של עד המפתח. פרטים חדשים מאחורי הקלעים של פרשה 512 שמובילה לכתבי אישום חסרי תקדים

בשורה למעלה: ריקו שרזי, מאיר אברג'יל ויצחק אברג'יל. למטה: אבי רוחן ומוטי חסין (צילום: מוטי קמחי, עופר עמרם) (צילום: מוטי קמחי, עופר עמרם)
בשורה למעלה: ריקו שרזי, מאיר אברג'יל ויצחק אברג'יל. למטה: אבי רוחן ומוטי חסין(צילום: מוטי קמחי, עופר עמרם)

בסוף השבוע שבו הוכו במשטרה בהלם מלכתו של החוקר מספר 1, תת-ניצב אפרים ברכה ששם קץ לחייו, נחתם פרק משמעותי בפרשה 512 שהחל במידה רבה במוחו המבריק של ברכה. הצהרות התובע לקראת כתבי אישום יוצאי דופן נגד "ראשי הנחש" של הפשע המאורגן בישראל, נשענים באופן חסר תקדים על שמונה עדי מדינה – לא פחות. מי שנודע כ"אלוף המגייסים" לא יראה כבר את תוצאות מלאכת הפיצוח שנמשכה שנים.

 

בשנת 2010 היה ברכה ראש זרוע חקירות ביאחב"ל (היחידה לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית). כדי להילחם באמת בארגוני הפשע, הבין, צריך לשבור אותם מבפנים. בתחכום וברגישות הוא שכנע עשרות עבריינים להתוודות, לפעמים במסגרת עסקה ולפעמים ללא כל הבטחה להקלה, על פשעים חמורים שעשו הם וחבריהם.

 

ברכה אסף כמעט באובססיביות חומרים על ארגונו של יצחק אברג'יל, שאמנם היה כבר במעצר רשויות החוק בארצות הברית, אך "חייליו" ונאמניו המשיכו לשלוט ביד רמה בארגון חי, נושם ומסוכן. ביאחב"ל חיפשו את החוליות החלשות. הם ידעו שכל עוד אברג'יל בכלא, יהיה קל יותר לאתר את אותם עדי מדינה פוטנציאליים.

אפרים ברכה ז"ל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אפרים ברכה ז"ל(צילום: גיל יוחנן)
 

ה"פיגוע הפלילי" ברחוב יהודה הלוי בתל אביב ב-2003, שבו נרצחו שלושה חפים מפשע בניסיון חיסולו של זאב רוזנשטיין, כבר פוענח למעשה לפני יותר מעשור, אך הראיות לא הספיקו כדי לבסס לכתב אישום. ברכה, שגדל ביחידה המרכזית (ימ"ר) של מחוז תל אביב שחקרה את המקרה, חיפש את המידע שיניב את החותמת הסופית ובחן את כל האירועים הפליליים שיוחסו לארגון אברג'יל בארץ ובחו"ל. אז עלו שמותיהם של שני עדי המדינה הראשונים: "הנתנייתי", והעד השני שכבר מסר מידע בתיקים אחרים שהובילו להסגרה.

 

הנתנייתי

הסכם עד מדינה, פושע שמוסר מידע תמורת הקלות, דורש איתור מורכב והשגת חומרים רבים. "הנתנייתי" עמד בקריטריונים, וסומן. החוקרים ידעו על הקשר ההדוק שלו לארגון אברג'יל, המפגשים שבהם נכח, ובמיוחד תיאומי הפגישות שבהן תוכן לפגוע ברוזנשטיין. מעמדו בעולם הפשע הוגדר חזק.

 (צילום: תומריקו) (צילום: תומריקו)
(צילום: תומריקו)

ניסיון החיסול של רוזנשטיין, 2003 (צילום: אבי כהן) (צילום: אבי כהן)
ניסיון החיסול של רוזנשטיין, 2003(צילום: אבי כהן)

זאב רוזנשטיין (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
זאב רוזנשטיין(צילום: מוטי קמחי)
 

איתור החולשות הוא המפתח כדי לשכנע את העד לעשות את מה שנתפס בחוגי העבריינים כבגידה. במשטרה ידעו שלא מעט אנשים מחפשים את "הנתנייתי", שזקוק להגנה. את זה הם יכולים לספק. חשוב מכך, הוא היה מסובך עד צוואר עם שלטונות החוק במדינה שבה התגורר בדרום אמריקה.

 

לא מעט פעמים ניסו במשטרה להציע ל"נתנייתי" להיות עד מדינה. אחרי שנכלא בדרום אמריקה ונגזרו עליו שנות מאסר רבות, כבר היה קל יותר - והוא הצטרף לתוכנית להגנת עדים.

 

רק לא מי שלחץ על ההדק

פרשה 512 החלה עם שני עדי מדינה, אבל נחתמת עם חמישה נוספים שנאספו במהלך הדרך, ועוד אחד שעדותו נמסרה כבר ב-2003. ל-ynet נודע כי רגע לפני הפיכת החקירה לגלויה, הכינו במשטרה תוכנית מגירה סדורה לגיוס עדי מדינה.

 

הם סומנו מראש בישיבה אצל ראש אגף החקירות והמודיעין, ניצב מני יצחקי, שבה השתתפו נציגי יאחב"ל וימ"ר תל אביב שהובילו את המבצע, בצירוף אנשי המודיעין של להב 433 והפיקוד של יאח"ה. אחד אחד נמנו החוליות החלשות בקרב העבריינים שיש "להפילם" כדי שיהפכו לעדי מדינה. המאפיינים: אדם בשנות ה-50 או ה-60 לחייו, שנמצא כבר מחוץ למעגל הפשע, מסודר בחיים ושיש נגדו ראיות חזקות שיכולות להכניסו לכלא לשנים רבות.

 

ניצב יצחקי נתן באותה ישיבה יד חופשית לקציניו בכל הקשור לגיוס העדים - בשני תנאים:

1. שעד מדינה יניב ראיות מפלילות על "ראש נחש", כלומר ראש ארגון פשע.

2. שלא יהיה הרוצח בפועל.

 

עם התנאים האלה יצאו החוקרים לדרך, במבצע מעצרים בהיקף גדול במיוחד, של יותר מ-50 חשודים, במטרה להפעיל לחץ בימים הראשונים על אותם עבריינים לחצות את הקווים.

 

"הבנו שיש להרבה מהחשודים מה להפסיד, וניסינו לנגן על זה", סיפר קצין בכיר שהיה מעורב בחקירה. "המטרה שלנו הייתה להראות להם שאנחנו מחזיקים בראיות חזקות נגדם, וכדאי להם לשתף איתנו פעולה לפני שהם נקברים בכלא".

ניצב מני יצחקי. אור ירוק, בשני תנאים (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
ניצב מני יצחקי. אור ירוק, בשני תנאים(צילום: אבי מועלם)
 

רק תוותרו לחבר שלי

הראשון שאליו כוון החץ היה ט', שאת סיפורו הבאנו כאן לפני כמה שבועות. בשנות ה-60 לחייו, עד לא מזמן בכיר בארגונו של אבי רוחן אבל כמה שנים כבר שפרש לכיוונים אחרים, עשה עסקים והתגורר בשכונת יוקרה בתל אביב. תחילה פעלו החוקרים להקפיא את כל חשבונות הבנק של האיש על מנת לגרור לחץ משפחתי. לאחר מכן הציגו בפניו את העדות שקושרת אותו לחברות בארגון פשיעה ומעורבותו ב”פיגוע הפלילי” ב-2003. החוקרים הציגו לו ראיות שמוכיחות כי היה מעורב בהעברת כספים לטובת מימון ניסיון החיסול של רוזנשטיין. ט', נשבר מהר מאוד, הוא הסכים לדבר.

 

רק דבר אחד ביקש שלא לכלול ב"עדות הניקיון" שלו – הפללה של חבר טוב שלא נעצר בפרשה, אדם שבעבר היה שותף שלו לפשע. במשטרה קיבלו את התנאי. ט' הפתיע אפילו את החוקרים במידע שמסר. החלק החשוב היה זה שאמור לאפשר להאשים את יצחק אברג'יל בעבירות תחת הגדרת "ארגון פשע", שהעונש עבורן כבד יותר. הוא סיפר על ההיררכיה, התפקידים של כל אחד ואחד. "הוא נתן לנו הרבה יותר ממה שציפינו, הוא היה בעצם השובר שיוויון", אמרו במשטרה.

 

החוקרים מיהרו לערוך עימותים בין ט' לבין שאר החשודים בפרשה. הידיעה על כך שעבריינים החלו לשתף פעולה עברה מהר מאוד בין תאי המעצר וגרמה לחשודים נוספים לגשש בדבר אפשרות לקבל חסינות תמורת הפללת חבריהם.

 

המהנדס

אבל למשטרה הייתה תוכנית משלה. היעדים הרי סומנו מראש. אחד מהם – א', מהנדס המטענים של ארגון אברג'יל שנעצר בתיק יחד עם קרוב משפחה שסייע להעביר את את מטעני הנפץ. "יהיה אפשר ללחוץ עליו בתנאי שנקל גם על קרוב המשפחה שלו", הייתה התזה של החוקרים. וכך היה.

 

תוך פריטה על הרגש, הזכרת שיתוף הפעולה של העבריינים האחרים ואפשרות ההצלה של מקורבו – הצליחו החוקרים לשבור מהר מאוד את א'. הם הפגישו אותו עם קרוב המשפחה, ושם בחדר נסגר סופית אירוע יהודה הלוי.

 

עם הקלף החזק הזה, החלו החוקרים לשבת על הבכיר ביותר בארגון אברג'יל – מ', שנחשב לאיש סודו של הראש והשתתף בכל הישיבות החשובות. הוא היה מעורב עד צוואר בפיצוץ שנועד לחסל את רוזנשטיין וגבה חיי אדם, ולכן התנאי היה שלא ייצא פטור בלא כלום.

 

לפני שבועיים זומן מ' לחקירה נוספת. הפעם הוצגו בפניו שלל העדויות נגדו. "אתה הולך לשלושה מאסרי עולם. תתעורר ותשתף פעולה", הטיחו בו החוקרים. מ' הבין שהוא תפור. בגילו, סוף שנות ה-50 לחייו, הבין אולי שאין ממש ברירה. הוא ביקש הסכם עד מדינה מקל, אבל במשטרה התעקשו על 10 שנים לפחות. מ' נאלץ להסכים.

 

מבחינת ארגון אברג'יל הייתה זו מכת מוות. מ' היה עבריין בכיר ומושרש עמוק בתוך המערכת. "סוף העולם", הגדיר זאת "קולגה" מארגון פשע שנותר מחוץ לגל המעצרים, וביטא את התחושה בקרב העבריינים. "אם מ' דיבר, אז כבר כל עולם הפשע לא שווה. פעם היו אנשים גברים. יודעים שהם עושים פעולה, ואם היא משתבשת הם אוכלים אותה. היום כל אחד מצא לעצמו פתרון קל, לפתוח את הפה על החברים וככה להציל את עצמו. אלה לא גברים האנשים האלה".

 

בדרך דומה ותוך הפעלת לחץ, הצליחו החוקרים להשיג השבוע את העד האחרון בפרשה, שהפליל את ריקו שירזי ומקורבו אסי יריב ברצח גיא יחקאל ב-2004 ובניסיון חיסול אסי אבוטבול בפראג. י', תושב הדרום בשנת ה-50 לחייו, סומן אף הוא כמי שיפסיד הרבה יותר אם ילך לכלא מאשר אם יספר את מה שהוא יודע.

  

י' נחשב לעבריין אלים ובעל שם בדרום. אחרי כמה תרגילי חקירה, ולאחר שנחשף לדבריו של אחד מעדי המדינה נגדו, השתכנע. בעימות שנערך השבוע הוא הטיח בשירזי "אתה נתת לי את הכסף כדי לפגוע ביחזקאל ובאבוטבול". שירזי הכחיש. י' טען כי בכסף רכש כלי נשק והעביר אותם לאחרים.

 

"פשע? תעשה את זה לבד"

בשבוע הבא יחל השלב השני בפרשה 512, בבית המשפט. בימים של כאוס מתמשך בפיקוד הבכיר של המשטרה, שלו נוסף האבל על לכתו של אפרים ברכה, מתנחמים בצמרת אגף החקירות בהישג נדיר: הגשת כתבי אישום נגד חמישה ראשי ארגוני פשע בעבירות רצח, ובסך הכול כ-20 נאשמים בעבירות שקשורות בארגונים, ועוד נאשמים רבים בסחר בסמים.

 

אבל ייתכן שההישג הגדול מהפרשה טמון במסר לעתיד, ומשמעות שבירת המחסום שעמד בפני עבריינים "כבדים" ומנע מהם להפוך לעדי מדינה. הערכה היא כי חלק מהעדים הנוכחיים עוד יעזרו לחוקרים להגיע לפענוח מלא של תיקים פתוחים נוספים, ומעבר לכך – המקבץ חסר התקדים יקל כבר עכשיו  על עבריינים לרוץ ולחבור למשטרה לפני שייתפסו. העבריין שצוטט קודם לכן ניסח זאת כך: "היום בישראל אם אתה עושה פשע, תעשה את זה לבד. רק ככה תהיה בטוח שאף אחד לא יבגוד בך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: שאול גולן, דני סולומון, יריב כץ
משה מזרחי, נפתלי מגד ורחמים סרויה. נהרגו בפיגוע הפלילי
צילום רפרודוקציה: שאול גולן, דני סולומון, יריב כץ
מומלצים