טיפת חלב: המדריך המלא - שלב אחר שלב
הלחיצו אתכם ש"משהו לא בסדר אצל התינוק"? מבולבלים עד מתי צריך לתת ברזל, אם מותר לפצל חיסונים, ומהן נורות האזהרה שדורשות בדיקת רופא? לאחרונה עידכן משרד הבריאות את ההנחיות לבדיקות התפתחות בטיפת חלב, והרי לפניכם כל אבני הדרך המרכזיות שהילד שלכם צריך להשלים בהצלחה
חלום שהפך למהפכה בריאותית: ברטה לנדסמן, אחות ניו־יורקית שהקדישה את חייה לטיפול בתינוקות ובילדים, חלמה להקים מרפאה שבה ניתן יהיה לייעץ להורים, לטפל בתינוקות שסבלו מתזונה לקויה ולבצע את החיסונים הנדרשים ואת המעקבים אחר ההתפתחות התקינה.
ב־1922 היא הגשימה את המטרה והקימה את התחנה הראשונה לבריאות הילד בירושלים, בשיתוף הסתדרות הנשים העבריות והדסה. בתחנה הזו החלו לחלק חלב לתינוקות, במפעל הזנה שהוליד את השם המקובל כיום: "טיפת חלב".
ההצלחה הייתה עצומה, וקופות החולים ומשרד הבריאות החליטו לפתוח תחנות כאלה בכל הארץ. הן הפכו למהפכה בריאותית של ממש. מגיל שבועיים לאחר הלידה עוקב צוות אחיות ורופאים אחר התפתחות התינוק, דואג למתן החיסונים ומדריך את ההורים בכל הקשור לטיפול בפעוט ובילד. הפרויקט המוצלח הפך למודל לחיקוי בכל העולם, וכיום ניתן למצוא תחנות "טיפת חלב" כמעט בכל יבשת.
הביקורים בטיפת חלב מתחלקים לשניים: ביקורים אצל אחות טיפת חלב, אשר מדריכה את ההורים, בודקת את התפתחות הילד ונותנת את החיסונים הנדרשים בכל שלב; ובמקביל ביקורים אצל רופא הילדים הבודק אף הוא שלבים שונים בהתפתחות הילד ומפנה לפי הצורך במקרים שבהם קיימים עיכוב התפתחותי או בעיה רפואית מורכבת.
לאחרונה עדכן משרד הבריאות את ההנחיות לבדיקות טיפת חלב. אז מה צפוי לכם בכל ביקור, מהלידה ועד בית הספר? הנה התחנות שלב אחר שלב, וסימני האזהרה שדורשים בירור נוסף:
לידה
עד שבועיים מרגע הלידה - בביקור זה תיערך היכרות ראשונית של ההורים עם הצוות בטיפת חלב. במהלך הביקור תבדוק האחות את מכתב השחרור מבית החולים ותנחה את ההורים בנוגע לטיפול ברך הנולד וביצוע ההמלצות הרפואיות ממכתב השחרור, ותסביר לגבי הביקורים העתידיים בטיפת חלב.
לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
ההורים יונחו לגבי תחילת מתן ויטמין D החל מהלידה ועד גיל שנה. בביקור זה גם יישקל התינוק, והאחות תוודא שהתינוק חוזר למשקל לידתו עד גיל 10 ימים. בנוסף ייבדק אזור הטבור, וההורים יתודרכו לגבי הטיפול באזור, רחצת התינוק והאכלתו. האחות גם תוודא שצהבת היילוד, אם קיימת, נמצאת בנסיגה.
חודש
בביקור אצל האחות יינתן החיסון השני נגד נגיף הפטיטיס B (הראשון ניתן בלידה). האחות תתזכר את ההורים לבצע אולטרסאונד פרקי ירכיים בין גיל 6 ל־8 שבועות. זוהי בדיקת סקר שנועדה לאיתור מוקדם של בעיית התגרמות של פרקי הירכיים הקרויה - DDH Developmental Dysplasia of the Hip. ההורים גם יונחו להשכיב את התינוק בגיל זה על גבו בזמן השינה למניעת מוות בעריסה.
גם בבדיקה זו, כמו בשאר הביקורים בטיפת חלב, יישקל התינוק, ויימדדו האורך (גובה) והיקף הראש. לאחר הביקור אצל האחות יתבצע ביקור ראשון אצל רופא טיפת חלב, אשר יבדוק את נתוני הלידה ומחלות רקע או מומים אם קיימים, את המדידות והבדיקות שבוצעו אצל האחות ובדיקה גופנית ראשונית של התינוק.
התפתחות התינוק: מהלידה ועד 6 שבועות
חודשיים
בגיל זה יקבל התינוק אצל האחות את החיסון המחומש הראשון (שעלת, טטנוס, קרמת, דלקת קרום המוח ופוליו), חיסון פרבנר וחיסון רוטה נגד הנגיף הגורם לשלשולים ולהקאות. האחות תבצע בדיקת התפתחות ראשונית (חיוך ראשון, מעקב בעיניים אחרי חפץ). אם טרם ביצעתם בדיקה ראשונית אצל רופא טיפת חלב בגיל חודש, תתבקשו לקבוע תור אליו.
4 חודשים
בגיל זה יקבל התינוק מנה שנייה של החיסון המחומש, מנה שנייה של חיסון הפרבנר ומנה שנייה של חיסון הרוטה. בגיל זה אמורים להופיע אצל התינוק חיוך ספונטני וצחוק בקול, הרמת הראש בשכיבה על הבטן, החזקת ראש בהושבה, משחק עם הידיים, שילוב אצבעות, מעקב אחר עצם זז והשמעת קולות ועיצורים.
בביקור זה תיערך בדיקת רופא טיפת חלב שנייה שבמהלכה יוודא הרופא כי התינוק אכן השיג את אבני הדרך הללו. בנוסף יבדוק הרופא את גדילת הילד על פי עקומות הגדילה שמילאה האחות. היא תעריך שוב את התפתחות הילד ותסביר לגבי תחילת מתן ברזל - 3 טיפות אחת ליום עד גיל חצי שנה ואז יועלה המינון לכדי 6 טיפות ליום עד גיל שנה וחצי.
חצי שנה
תחנה זו מתבצעת אצל האחות בלבד: התינוק יקבל ארבעה חיסונים: מנה שלישית ואחרונה נגד הפטיטיס B, רוטה, מנה שלישית של הזריקה המחומשת וחיסון פוליו (בטיפות). ההורים יקבלו הדרכת תזונה ראשונית לקראת המעבר לכלכלת מוצקים. מגיל 6 חודשים יועלה מינון הברזל לכדי 6 טיפות ביום עד גיל שנה. כמדי ביקור, גם הפעם האחות תבצע מעקב משקל גובה והיקף ראש.
9 חודשים
בביקור זה מתבצעת בדיקת רופא טיפת חלב הכוללת בדיקה התפתחותית, וכן מפגש אצל האחות. הפעוט אמור לדעת לשבת, להתהפך, לזחול ולצחוק למראה פנים המופיעות ונעלמות לסירוגין ("קו־קו"). בבדיקה זו עולים על בעיות מוטוריות ראשונות. טרם בדיקת הרופא של גיל 9 חודשים תתבקשו לבצע אצל אחות המרפאה ספירת דם שנועדה לאתר חוסר בברזל (ועימו שינוי מתן הברזל).
שנה
הפעם הביקור הוא אצל האחות בלבד, שתיתן לתינוק מנת חיסון מחומשת אחרונה, פרבנר שלישי ואחרון ו־MMRV (חצבת - Measles, חזרת - Mumps, אדמת - Rubella ואבעבועות רוח - Varicella). בגיל זה יתודרכו ההורים על המזונות הנוספים שניתן להוסיף לכלכלת התינוק, כמו מוצרי חלב ודבש. כמו כן יתוזכרו ההורים לגבי מזונות אסורים שעלולים לגרום לחנק כמו פיצוחים, ענבים ומזונות גליליים (נקניקיות, מלפפונים וכו'). מבחינה התפתחותית התינוק אמור לעמוד וללכת עם עזרה, לדבר כשתיים־שלוש מילים או חלקי מילים, לשחק עם כדור ולהתחיל להכיר חלקי גוף.
שנה וחצי
הפעם יקבל התינוק חיסון ראשון נגד הפטיטיס A ויעבור בדיקת התפתחות על ידי אחות ורופא בדגש על דיבור (של כ־10 מילים), הליכה, עלייה במדרגות עם עזרה, שימוש תקין בכוס ובכפית. עד גיל זה אמור להיסגר המרפס הקדמי, והצוות הרפואי יוודא זאת. הפעם תתבצע גם בדיקת ראייה ראשונית של זיהוי על ידי לוח הקרוי קלר, והתינוק אמור לעקוב אחר צורות ממרחק של יותר ממטר אחד. בחלק מתחנות טיפת החלב, בוחרים להפנות את התינוקות לבדיקת רופא עיניים ילדים, ובדיקת רופא שיניים ראשונה.
שנתיים
הפעוט יקבל חיסון שני ואחרון נגד הפטיטיס A ובכך יסיים את סדרת חיסוני החובה של טיפת חלב. הפעוט יעבור בדיקת שמיעה ותקשורת, ותבוצע הדרכה לגבי גמילה מחיתולים. בבדיקת ההתפתחות יושם דגש על בניית מגדל קוביות, חיבור שתיים־שלוש מילים למשפט קצר מתוך אוצר של כ־50 מילים. בגיל זה תבוצע גם מדידה סופית של היקפי הראש.
3 שנים וחצי
תבוצע בדיקת ראייה מתקדמת באמצעות לוח סנלן שבו על הילד לזהות צורות ממרחק של 5 מטרים. בגיל זה אמור הילד להיות גמול מחיתולים ביום, ורוב הילדים יהיו בשלב זה גמולים גם בלילה. כמו כן הוא אמור לצחצח שיניים. האחיות עוד יוודאו שהילד עבר לחלוטין לתזונת מבוגרים הכוללת את כל אבות המזון בשלוש ארוחות ביום. שוב תתבצע בדיקת עקומות הגדילה כדי לוודא שאין האטה בצמיחה לגובה.
5 שנים וחצי
לפני כיתה א' יבוצע הביקור האחרון בטיפת חלב. בביקור זה יתבצעו בדיקת ראייה נוספת, בדיקת רופא להתפתחות ולמוכנות לכיתה א' וסיכום התיק והעברתו לאחות בית הספר. מבחינה התפתחותית, הילד אמור לדעת לקפוץ על רגל אחת, ללכת עקב בצד אגודל, להתלבש באופן עצמאי, לאכול בכף ובמזלג, להעתיק צורות גיאומטריות כמו ריבוע ומשולש, לצייר דמות אדם, לתאר תמונה תוך שימוש בפעלים בזמנים נכונים ולענות על שאלות התמצאות כמו שמו המלא, גילו וכתובתו.
עיכוב התפתחותי
מתי מגדיר הרופא עיכוב התפתחותי? בעבר דילוג על שלבי התפתחות היה מדליק נורות אזהרה ומעורר בהלה לא רק אצל ההורים, אלא גם בקרב אחיות טיפת חלב ורופאים. אבל היום כבר יודעים שלא מדובר בסיפור דרמטי, ולמעשה במרבית הפעמים אין כל משמעות לדילוגי שלבי התפתחות. מתי בכל יש להדליק נורת אזהרה ולפנות לבירור אצל מומחה התפתחות? אלה ה"דגלים האדומים":מאיזה גיל נדרשת תשומת לב: | כאשר הילד אינו מבצע את הפעולות הבאות: |
בכל גיל | תנועות לא סימטריות, העדפה של צד מסויים בתנועה |
3 חודשים | באי שקט ובוכה ללא הפסקה |
חצי שנה | אינו מחייך ואינו צוחק |
חצי שנה | אינו יוצר קשר עין, אינו עוקב אחר חפצים |
9 חודשים | אינו זוחל או מתיישב |
שנה וחצי | אינו נעמד או שאינו אומר מילים ראשונות |
הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet