שתף קטע נבחר

 

שבת שלישית ברצף: מחאה נגד מתווה הגז

מטה מאבק הגז ארגן הפגנות בירושלים, בבאר שבע ובקיסריה שבהן מוחים נגד ההסכם הנרקם עם חברות הגז הטבעי: "קרה לנו נס עם הגז, קיבלנו מתנה. אנחנו צריכים לחלק את משאב הטבע הזה באופן שכולנו נהנה ממנו"

 

 

הפגנות נגד מתווה הגז התקיימו אמש (שבת) בפעם השלישית ברציפות. מוקד המחאה היה בירושלים, ובנוסף התקיימו הפגנות בבאר שבע ובקיסריה.

 

בהפגנה שארגן מטה מאבק הגז, הנאבק נגד ההסכם המסתמן של המדינה עם חברות הגז, צעדו מאות מגן הסוס במרכז העיר עד לבית ראש הממשלה. בהפגנה נאמו בין היתר אור-לי ברלב ממטה מאבק הגז ו"חדר המצב - צדק חברתי", אלברט סוויסה מהמועצה האזרחית של ש"ס, ונחום גוטנטג, כלכלן מהפורום המשפטי למען ארץ ישראל.

המחאה בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
המחאה בבאר שבע(צילום: הרצל יוסף)

המפגינים בקיסריה. קיימו מעגלי שיח עם מומחים סביבתיים (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
המפגינים בקיסריה. קיימו מעגלי שיח עם מומחים סביבתיים(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

אור-לי ברלב, ממובילי המאבק, אמרה לפני ההפגנה כי "לאחר חצי שנה של משא ומתן חשאי בין הממשלה לטייקוני הגז, הציבור כבר מבין שמשהו כאן לא בסדר. מדובר בהליך לא דמוקרטי ולא תקין, ולכן ה'מתווה' אינו לגיטימי והשימוע הציבורי שנגזר ממנו אינו לגיטימי. השימוע הציבורי האמיתי הוא התנגדות הציבור להנצחת מונופול הגז ומחיריו המופקעים".

 

נחום גוטנטג הוסיף: "קרה לנו נס עם הגז, קיבלנו מתנה. אנחנו צריכים לחלק את משאב הטבע הזה באופן שכולנו ניהנה ממנו. הגז צריך להיות מופנה לכולם, דתיים וחילוניים, צעירים וקשישים, כל תושבי ישראל. בנושא הגז אין ימין ושמאל, כולנו ביחד מול המונופול".

מפגינים בבאר שבע נגד מתווה הגז  (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מפגינים בבאר שבע נגד מתווה הגז (צילום: הרצל יוסף)

המחאה הגיעה לדרום (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
המחאה הגיעה לדרום(צילום: הרצל יוסף)

הפגנה בקיסריה (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
הפגנה בקיסריה(צילום: ג'ורג' גינסברג)
 

בירושלים התאספו מאות מפגינים ב"גן הסוס" ברחוב קינג ג'ורג', וצעדו לבית ראש הממשלה. המפגינים קראו קריאות "זה הגז של כולנו", "החשמל מתייקר תשובה מתעשר". אלברט סוויסה, מהמועצה האזרחית המייעצת לש"ס, נשא דברים בהפגנה ואמר: "המתווה הזה הוא בכייה לדורות. הוא ישפיע על יוקר המחיה עשרות שנים קדימה".

 

בבאר שבע התאספו כ-200 מפגינים סמוך למרכז המורים בעיר וקראו "זה הכסף שלנו" ו"זה הגז של כולנו". הם נשאו שלטים שקראו "נובל אנרג'י תנו גז" ו"עוצרים את שוד הגז". אמילי ישי, סטודנטית לעבודה סוציאלית: "אנחנו חושבים שהמתווה לא מיטיב עם האזרחים. אני לא מבינה למה משאב ציבורי ניתן לידיים פרטיות. אנשים מבינים שהכסף במדינה לא מתחלק שווה בשווה".

 

הסטודנט לכלכלה ערן הוך אמר כי "יש פה בהפגנה הזו מגוון רחב של אנשים. מה שמאחד את כולנו הוא שאנחנו מתנגדים למתווה. אנחנו מתנגדים למחיר של הגז, לעובדה שהממשלה השיגה את המתווה הנוכחי במחשכים. אין במתווה הנוכחי התייחסות לצורך של הפריפריה בחיבור לגז טבעי. מתעלמים ממפעלים שנותנים תעסוקה לכל כך הרבה אזרחים בנגב, שחיבור לגז יכול לתת להם אוויר לנשימה".

 

איתי גינדלסקי אמר כי "ההסדר לא לטובת האזרחים. אין מחשבה עליהם. זה נטו בשביל תשובה ונובל אנרג'י. הממשלה מוכיחה שהיא מוטת שוק ועסקים ולא אכפת לה מהאזרחים. לי אישית זה מפריע. הוא פשוט לא הוגן, לטובת מונופול. אין שום פיקוח על מחיר הגז. זה לא צריך להיות כך בשום מדינה. כל התהליך הזה היה פשוט ביזיון".

 

"גונבים לנו את הגז", הסביר המפגין אורן קינן. "אני לא מבין איך הגענו למצב שבו המדינה ויתרה על משאבי הטבע שלה. במדינות שהצליחו לנצל את המשאבים שלהן, כמו נורבגיה, משאבי הטבע הם בבעלות המדינה ורוב הרווחים נשארים בידיה. בארץ, במתווה הכי מוצלח, נקבל 25%. אני לא רוצה שיגנבו ממני כסף. כל ההתנהלות מההתחלה לא ברורה".

 

בבאר שבע העלו התושבים מיצג - תיאטרון הבובות של ממשלת ישראל בהצגה "שוד הגז". הפעילים התחפשו ליצחק תשובה, לראש הממשלה בנימין נתניהו, לשר האוצר משה כחלון ולשר האנרגיה יובל שטייניץ. יוסי דורפמן, ממובילי המאבק, הגיע לבאר שבע ואמר כי "מאבק הגז יישאר ברחובות עד שמתווה מונופול הגז יושלך לפח האשפה של ההיסטוריה. לא נקבל כל מתווה מרוכך. לא נאפשר לטייקוני הגז להשתלט על משאבי הטבע שלנו".

 

אלון ויסר, ממארגני ההפגנה בדרום, אמר כי "תגליות הגז הישראליות הן הזדמנות אדירה לכלכלה הישראלית ולמדינת ישראל כולה. גז טבעי במחיר של שלושה דולרים יוזיל משמעותית את חשבונות החשמל ואת יוקר המחיה. העניין אף ישפיע על התעשייה והכלכלה בכל הארץ וגם בנגב. בכך יוכלו המפעלים בדרום להתחרות עם שווקי העולם תוך זיהום מינימלי של הסביבה. לא ניתן לממשלה להעביר החלטות במרתפים חשוכים שלא לעיני הציבור".

  

בקיסריה הפגינו פעילים מול ביתו הפרטי של ראש הממשלה, וקיימו מעגלי שיח פתוחים על מתווה הגז שבהם השתתפו פעילים חברתיים ומומחים סביבתיים. להפגנה ולמעגלי השיח הצטרף הזמר דורי בן זאב שכתב ושר את שיר "המתווה", שמייצג את עמדת המתנגדים. גיא ג'נה מתנועת התעוררות הגיע לקיסריה: "באנו לבית של ביבי בשביל להגיד לו - תשמע, זה לא עניין של שמאל-ימין. אל תציירו אותנו בתור שמאלנים. זה עניין ששייך לכל הציבור, זה נושא שעלותו טריליון שקל והגיע הזמן שזה יעבור לשימוע ציבורי כולל. אי-אפשר להעביר את השוד הזה במחשכים, בוועדות סגורות".

 

מטה המאבק במתווה הגז כולל קואליציה של עשרה ארגונים, בהם הפורום הישראלי לאנרגיה, התנועה לאיכות השלטון, חדר המצב, ישראל יקרה לנו ומגמה ירוקה. במטה הסבירו שהחליטו שלא לקיים הפגנה בתל אביב השבוע, "על מנת שההפגנות בפריפריה יקבלו את הבמה המרכזית". 


פורסם לראשונה 11/07/2015 21:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסברג
מחאה בקיסריה
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים